![]() |
|
Cześć wszystkim! - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Ogólne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-1.html) +--- Dział: Przedstaw się (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-4.html) +--- Wątek: Cześć wszystkim! (/thread-12197.html) |
Cześć wszystkim! - Ania97 - 26-02-2026 Cześć!? Jestem Ania. O SM wiem od listopada 2024 – zaczęło się od zapalenia nerwu wzrokowego i do dziś niedowidzę na lewe oko. Od kwietnia 2025 biorę Zeposię. Od roku próbuję to wszystko jakoś poskładać w całość, ale wychodzi z różnym skutkiem. RE: Cześć wszystkim! - yasmina - 26-02-2026 Cześć Aniu, miło, że do nas zawitałaś ![]() Wszyscy zmagamy się z poukładaniem sobie wszystkiego na nowo i w głowie i w życiu i raz jest lepiej raz gorzej, ale zawsze trzeba być dobrej myśli. Najważniejsze, że jesteś w programie lekowym. Przejrzyj sobie na spokojnie forum, mamy wiele ciekawych tematów, w których można znaleźć odpowiedź na różne pytania, a dla rozrywki i gadania o wszystkim zapraszam do wątku Porozmawiajmy nie tylko o sm. Trzymaj się
RE: Cześć wszystkim! - lessero - 26-02-2026 (26-02-2026, 19:04)Ania97 napisał(a): Cześć!? No oczy to bardzo delikatna sprawa - nerwy muszą przekazać mnóstwo danych... Jeden pan też tak miał... Cytat:W podcaście "Jan Pospieszalski Rozmawia /link usunięty/gościmy Jacka Safutę – inżyniera, który usłyszał wyrok „stwardnienie rozsiane – nieuleczalne” https://youtu.be/yMa2nFbsDJA?si=_FRq1FP-crEg6QAq Ot, taka ciekawostka. Link usunęłam, bo nie dotyczy tematyki forum. RE: Cześć wszystkim! - Bubka - 26-02-2026 Hej Ania. A coś jeszcze Ci doskwiera oprócz oczu? Na wszystko potrzeba czasu, a każdy jest inny i u jednej osoby przyjdzie to szybko a drugiej potrzeba będzie lat. Wiadomo, że sama diagnoza to szok i dlaczego akurat ja. Jak się czujesz przy Zeposi? RE: Cześć wszystkim! - Konga - 27-02-2026 Cześć Aniu! SM wprowadza trochę zamieszania w życiu, ale raczej da się to jakoś poukładać, nawet mierząc się z trudnościami. Ja już tak na prawdę od 10 lat choruję, a jak ostatnio przeczytałam w grupowym ubezpieczeniu w pracy, że stwardnienie rozsiane jest chorobą ciężką to jakoś mnie ruszyło. Tym bardziej, że jakoś na co dzień w ten sposób nie myślę. W każdym razie, na początku bardzo pomógł mi kanał na YouTube - O, choroba! Joanna Dronka-Skrzypczak (https://youtube.com/@ochorobajoannadronkaskrzypczak?si=dyX3abyxRaGktlXg). Do tej pory lubię jej materiały. RE: Cześć wszystkim! - Ania97 - 27-02-2026 Dziękuję Wam wszystkim za ciepłe przyjęcie i za każde słowo wsparcia. To dla mnie ważne, bo ostatnio nie czuję się najlepiej. @yasmina – dzięki za miłe powitanie i zaproszenie do luźniejszych wątków. Na pewno tam zajrzę, bo brak pracy i siedzenie w domu z własnymi myślami potrafi mocno dobić, zwłaszcza przy gorszym samopoczuciu. @Konga – dziękuję za polecenie kanału na YouTube, może kiedyś zerknę, choć na razie mam trudności z ogarnięciem tego, co dzieje się „tu i teraz”. Moja pamięć ostatnio bardzo szwankuje i dużo rzeczy mi umyka. @Ruhka, @lessero – pytacie o moje samopoczucie... szczerze mówiąc, na Zeposii nie czuję się rewelacyjnie. Męczą mnie silne bóle głowy i choć lekarz ucina temat mówiąc, że „mózg nie boli”, to dla mnie ten ból jest bardzo realny i uciążliwy. Do tego dochodzi ból oczu (na szczęście tylko czasami) i mrowienia – najpierw w nogach, a ostatnio doszły też pośladki. Przez to wszystko i przez to niedowidzenie jestem ostatnio bardzo drażliwa. Trudno zachować spokój, gdy organizm płata takie figle. Czy ktoś z Was na początku leczenia też miał takie przeboje z bólem głowy albo nowymi mrowieniami? Pozdrawiam Was serdecznie! RE: Cześć wszystkim! - Olaa - 27-02-2026 (27-02-2026, 08:46)Ania97 napisał(a): @Konga – dziękuję za polecenie kanału na YouTube, może kiedyś zerknę, (...) Witaj Ania97 wśród nas, rozgość się śmiało ![]() Ze względu na Twoje obecne samopoczucie, tym bardziej polecam kanał „O, choroba!” polecany przez Kongę
RE: Cześć wszystkim! - lessero - 27-02-2026 (27-02-2026, 08:46)Ania97 napisał(a): choć na razie mam trudności z ogarnięciem tego, co dzieje się „tu i teraz”. Moja pamięć ostatnio bardzo szwankuje i dużo rzeczy mi umyka. Jak masz za dużo czasu, zacznij drążyć temat jak destrukcyjnie cukier [glukoza] wpływa na mózg i samopoczucie. Zacznij szukać informacji o lektynach, szczególnie o glutenie - jak uszkadza epithelium jelit, a po wchłonięciu indukuje wytwarzanie przeciwciał, które przekraczają barierę krew-mózg i atakują płat przedczołowy i móżdzek. W ciągu 2 tygodni od ograniczenia węglowodanów i eliminacji słodyczy poczujesz kilkukrotne zwiększenie sprawności mózgu. Cytat:i mrowienia – najpierw w nogach, a ostatnio doszły też pośladki. Zacznij szukać informacji o polineuropatiach obwodowych. Walka z nimi to ruch i suplementacja tiaminy lub lepiej benfotiaminy. Mięsień pośladkowy to największy mięsień w ciele. Odpowiada m.in za wyprost uda. Jak nic nie zaczniesz robić to z biegiem czasu [ok. 5 lat] zaczniesz chodzić wolniej i możesz zatracić zdolność do ugięcia uda jak porazi pośladkowy w fazie skurczu. RE: Cześć wszystkim! - Olaa - 27-02-2026 (27-02-2026, 14:22)lessero napisał(a): Jak nic nie zaczniesz robić to z biegiem czasu [ok. 5 lat] zaczniesz chodzić wolniej i możesz zatracić zdolność do ugięcia uda jak porazi pośladkowy w fazie skurczu. Lessero, A skąd wiesz co czeka Anię? Jestem po diagnozie 24 lata, więc według tej teorii chyba nie powinnam już w ogóle się ruszać, a może i żyć. Otóż nie- żyję i funkcjonuję normalnie, pracuję, jestem w programie lekowym. Więc nie strasz dziewczyny. Każdy z nas jest inny i każdy inaczej doświadcza tej choroby. Pozdrawiam! RE: Cześć wszystkim! - lessero - 27-02-2026 A co? Mam klepać po ramieniu i mówić "nie martw się, wszystko będzie dobrze?" Nie, nie będzie. Już nie jest. Lepiej być pozytywnie rozczarowanym niż niemiło zaskoczonym. „Szczęście sprzyja przygotowanym” La chance ne sourit qu'aux esprits préparés. |