Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Pomocy - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html)
+--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html)
+--- Wątek: Pomocy (/thread-1314.html)

Strony: 1 2

Pomocy - skalar_neonka - 24-06-2018

Dzień dobry.
Okolo dwa tygodnie zauważyłem u siebie problemy neurologiczne: najpierw przeczulica pleców i klatki piersiowej później doszły nogi. Trzeciego dnia nie mogłem spać w nocy bo dostałem skurczy wszystkich mięśni tak że rano nie mogłem się ruszyć. Następnie doszło parcie na pęcherz. Trafiłem na SOR skąd odesłano mnie do domu. Od tego czasu dziennie mam bolesne skurcze szczególnie nóg i rąk. Ledwo chodzę po scbodach. Trafiłem do neurologa, który wypsial mi pilne skierowanie do szpitala. Niestety w szpitalu nie mieli wolnych miejsc i przyjmną mnie dopiero w środę. Moje objawy jednak powoli ustępują. Boje się że to pierwszy rzut SM a do środy objawy się cofną i nic mi nie wykryją, a mógłbym już być leczony. Co robić i na co zwrócić uwagę lekarzom w szpitalu?

RE: Pomocy - klaudia26 - 24-06-2018

Witaj. Do środy już niedaleko więc to wcale nie taki odległy termin. A co o twoich objawach powiedział neurolog u którego byłeś? To on zasugerował sm? Nawet jeśli objawy się wycofają to jeśli byłoby to sm to wyjdzie to w rezonansie.
Po przyjęciu do szpitala będą cię o wszystko pytać. Opisz im swoje objawy a oni będą wiedzieli co robić dalej.

RE: Pomocy - skalar_neonka - 24-06-2018

Neurolog powiedział, że niczego nie można wykluczyć.

Pomocy - hela - 24-06-2018

Cześć, lekarze wiedzą co robić, nie trzeba im zwracać uwagi, nawet jeśli objawy ustąpią to rezonans pokaże zmiany, i nie skupiaj się na sm, może one są od czego innego, powodzeniaUśmiech

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RE: Pomocy - Miriam - 26-06-2018

(24-06-2018, 17:45)hela napisał(a): Cześć, lekarze wiedzą co robić, nie trzeba im zwracać uwagi

Wiesz Hela, ja przeważnie bronię lekarzy, ale doskonale pamiętam jak było diagnozowane moje SM. Przy ewidentnych objawach neurologicznych pani neurolog stwierdziła, że mam aurę migrenową spowodowaną pigułkami antykoncepcyjnymi, odmawiała mi skierowania na badania i do szpitala, potem usilnie próbowała mi wmówić, że mam boreliozę. Ogólnie w trakcie diagnostyki która trwała prawie rok usłyszałam: zaburzenia błędnika, guz mózgu, nerwica, migrena, borelioza itd, więc osobie, która pierwszy raz styka się z objawami neurologicznymi dobrze jest wyjaśnić wszystko od A do Z. Bo gdyby mnie ktoś wtedy uczulił na różne rzeczy, albo zasugerował, że powinnam się domagać takich a nie innych badań, na przykład rezonansu, to diagnozę i leczenie miałabym dużo wcześniej.

(24-06-2018, 09:06)skalar_neonka napisał(a): Dzień dobry.
Okolo dwa tygodnie zauważyłem u siebie problemy neurologiczne: najpierw przeczulica pleców i klatki piersiowej później doszły nogi. Trzeciego dnia nie mogłem spać w nocy bo dostałem skurczy wszystkich mięśni tak że rano nie mogłem się ruszyć. Następnie doszło parcie na pęcherz. Trafiłem na SOR skąd odesłano mnie do domu. Od tego czasu dziennie mam bolesne skurcze szczególnie nóg i rąk. Ledwo chodzę po scbodach. Trafiłem do neurologa, który wypsial mi pilne skierowanie do szpitala. Niestety w szpitalu nie mieli wolnych miejsc i przyjmną mnie dopiero w środę. Moje objawy jednak powoli ustępują. Boje się że to pierwszy rzut SM a do środy objawy się cofną i nic mi nie wykryją, a mógłbym już być leczony. Co robić i na co zwrócić uwagę lekarzom w szpitalu?

Objawy, które opisujesz mogą być spowodowane różnymi schorzeniami, wcale niekoniecznie SM. Tak jak już napisała Klaudia, nawet jeśli to SM, to nawet jeśli do środy objawy znikną, to na rezonansie magnetycznym powinny być widocznie zmiany demielinizacyjne, których obecność jest podstawowym kryterium diagnostycznym SM. Do innych badań diagnostycznych należy jeszcze badanie płynu mózgowo-rdzeniowego, które również powinni Ci wykonać w szpitalu i badanie potencjałów wywołanych.

Pomocy - hela - 26-06-2018

Wiem że lekarze są różni, ale jak człowiek wpada na oddział z postawą roszczeniową to dodatkowo zraża ich do siebie, a z tego co pisze skalar już pierwszy neuro nie zlekceważył objawów, tylko wysyła na diagnostykę

RE: Pomocy - Miriam - 26-06-2018

(26-06-2018, 17:09)hela napisał(a): Wiem że lekarze są różni, ale jak człowiek wpada na oddział z postawą roszczeniową to dodatkowo zraża ich do siebie, a z tego co pisze skalar już pierwszy neuro nie zlekceważył objawów, tylko wysyła na diagnostykę

Nie chodzi o postawę roszczeniową i zrażanie kogokolwiek do siebie, ale raczej o świadome uczestniczenie w procesie bycia diagnozowanym. Ja niestety przy ewidentnych objawach dałam sobie wmówić, że można odkryć ich przyczynę bez wykonywania badań diagnostycznych. Nie wiedziałam ani czego to mogą być objawy, ani jakie badania wykonać, żeby wykluczyć różne rzeczy. Niestety lekarze (nie jeden lekarz) zawiedli mnie na całej linii, włącznie z neurologiem i gdyby nie znajomości, to pewnie dalej bym się tułała od annasza do kajfasza.

Pomocy - hela - 26-06-2018

Ja tez jak trafiłam z rzutem na oddział nie wiedziałam czego to mogą być objawy, ale skąd miałam wiedzieć, nie należę do osób które same doszukują się chorób, wiadomo że jak człowiek idzie do lekarza to ma prawo mu wierzyć, czasem szkoda że zostaje się z tymi objawami zbagatelizowanym, ale taka nasza natura chyba żeby wierzyć w to że będzie dobrze.

Skalar jak chcesz jakąś radę to bardzo dokładnie zapisz te objawy, co, jak i kiedy, mnie dopytywali się bez przerwy jakie objawy i kiedy wystąpiły, w jakich odstępach czasu i ile trwały, nie wiem czy to pomogło, zastanów się również czy nie miałeś jakiś infekcji, ja przed rzutem chorowałam i okazało się że to ważne jest, głowa do góry[emoji2]

RE: Pomocy - skalar_neonka - 29-06-2018

Ok, dzięki za rady. Właśnie leżę w szpitalu i czekam na rezonans.

RE: Pomocy - skalar_neonka - 04-07-2018

Jestem po MRI głowy. Nie wykazało zmian. Próba tężyczkowa dodatnia. Dziś do wypisu. Gdzie dalej szukać pomocy? Jak się diagnozować? Iść w kierunku boleriozy? Dalej odczuwam mrowienie na grzbiecie, parcie na pęcherz i skurcze nóg.