![]() |
|
Rezonans// Zmiany w rezonansie a rzuty. - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Objawy - SM (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-19.html) +--- Dział: Czy to rzut? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-45.html) +--- Wątek: Rezonans// Zmiany w rezonansie a rzuty. (/thread-1554.html) Strony:
1
2
|
Rezonans// Zmiany w rezonansie a rzuty. - WorkBorg - 26-09-2018 Hej, przeczytałem ostatno dość fajne opracowanie (datowane na '18, w dość prestiżowym dzienniku neurologii) nt. powiązania lokalizacji zmian demielinizacyjnych z objawami. Sprawa wygląda następująco - coś, co wiemy od dawna - powiązania są średnie (poza tym, że zmiany w rdzeniu odpowiadają za mobilność/gastro-urologiczne symptomy, zmiany w mózgu za całą resztę, móżdżek za równowagę w szczególności). Im zmiany mniejsze - tym generalnie lepiej (średnia wielkość zmian smowych - 7mm, aczkolwiek bardzo często kilku "normalnym" wielkościowo zmianom towarzyszy kilka/naście mniejszych (3-4mm) zmian. Stąd nazwa - rozsiane.). Im krócej aktywne - tak samo. Natomiast co jest ciekawe, to powiązanie symptomów z nowymi zmianami. Co to znaczy? Otóż, załóżmy, że: Tomek ma zdiagnozowany SM od 10 lat. Ma zmianę demilienizacyjną na rdzeniu kręgowym, w okolicy C4. Zaczyna mieć problemy z nietrzymaniem moczu. Po pół roku, zaczyna mieć problemy z oddawaniem moczu. Robi rezonans, bez zmian. Dlaczego? Ano dlatego, że symptom w ramach jednej zmiany może się zupełnie różnie manifestować, w jedną albo drugą stronę. Co by mnie zdziwiło, to gdyby Tomek zaczął mieć np. osłabienie jednej części ciała a w rezonansie (po paru tygodniach od wystąpienia objawów, nie od razu) nie byłoby nic. Jest to objaw zupełnie z innej beczki OUN, więc spodziewałbym się zmiany w jakiejkolwiek części mózgu/pnia mózgu. Dlaczego jest to ważne? Z kilku powodów: - ocenianie efektywności leku (to, że czujemy się świetnie, może generalnie znaczyć niewiele) - ocena typu SM (postać PPSM = więcej zmian w rdzeniu niż w mózgu, postać rzutowa - mniej/ lub w ogóle/ zmian w rdzeniu niż w mózgu). Są pojedyncze przypadki pacjentów z postacią rzutową TYLKO na rdzeniu (sam znam/czytałem o dwóch takich). Dlatego zarówno w diagnostyce jak i w monitorowaniu leczenia tak ważne jest badanie rezonansem zarówno głowy jak i CHOCIAŻ szyi (mocno bym neurologów zachęcał do zrobienia takich badań okresowo, albo - od czasu do czasu - polecałbym zrobienie takich badań prywatnie, jeżeli możecie). Badanie rdzenia - rezonans przynajmniej 1,5T (polecane 2T i więcej), żadnych specjalnych ustawień nie trzeba, bez kontrastu można jak najbardziej. Można z wolnej ręki. Badanie mózgu - rezonans przynajmniej 1T (polecane 1,5T i więcej), mnóstwo specjalnych ustawień (m.in tzw. grubość slice'ów), najlepiej z kontrastem. Najlepiej w szpitalu/ na dokładne polecenie lekarza prowadzącego. RE: Rezonans// Zmiany w rezonansie a rzuty. - agica - 26-09-2018 fajnie się czyta Twoje posty miło, że są tutaj osoby z takim zasobem wiedzy.
RE: Rezonans// Zmiany w rezonansie a rzuty. - Bubka - 26-09-2018 Ciekawe informacje. RE: Rezonans// Zmiany w rezonansie a rzuty. - JustynaS - 26-09-2018 Dzięki za tego posta! Mógłbyś dodać linka do publikacji? Albo chociaż tytuł/autorów? RE: Rezonans// Zmiany w rezonansie a rzuty. - WorkBorg - 26-09-2018 Mam drukowane, zeskanuje w wolnej chwili. Albo przetłumaczę nawet, bo oryginał po angielsku. RE: Rezonans// Zmiany w rezonansie a rzuty. - JustynaS - 26-09-2018 (26-09-2018, 13:32)WorkBorg napisał(a): Mam drukowane, zeskanuje w wolnej chwili. Może być po angielsku. Będzie super jak zeskanujesz, ale mam dostęp do medycznych baz naukowych więc może być sam namiar Dzięki wielkie!
RE: Rezonans// Zmiany w rezonansie a rzuty. - WorkBorg - 26-09-2018 Mar Tintore, Susana Otero-Romero, American Journal of Neurology, data wysłania do publikacji - czerwiec 2017. Rezonans// Zmiany w rezonansie a rzuty. - hela - 26-09-2018 Fajnie, przynajmniej wiadomo czego się spodziewać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Rezonans// Zmiany w rezonansie a rzuty. - Anka - 26-09-2018 (26-09-2018, 15:42)hela napisał(a): Fajnie, przynajmniej wiadomo czego się spodziewać. Ja mam zmiany i w mozgu i odcinku szyjnym i piersiowym. Gdzie wiecej musze sprawdzic. I zaczynam sie martwic. Bo nie wiem czy dobrze zrozumialam co przeczytalam. A ze dzis mam dzien swira to do mnie nic nie dociera i mozg mi nie pracuje za dobrze [emoji3] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Rezonans// Zmiany w rezonansie a rzuty. - WorkBorg - 26-09-2018 (26-09-2018, 15:56)Anka napisał(a):(26-09-2018, 15:42)hela napisał(a): Fajnie, przynajmniej wiadomo czego się spodziewać. Absolutnie nigdzie więcej, masz solidnych neurologów ![]() Moze wyjasnie - rdzen kregowy = 3 odcinki, w SMie interesują nas tylko dwa (szyja + odcinek piersiowy). A u Ciebie to ja widzę klasyk, pewnie oprócz tego jeszcze prążki do kompletu. |