![]() |
|
Jakość opieki zdrowotnej osób z SM w Polsce. - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Pozostałe (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-8.html) +--- Dział: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-9.html) +--- Wątek: Jakość opieki zdrowotnej osób z SM w Polsce. (/thread-1651.html) Strony:
1
2
|
Jakość opieki zdrowotnej osób z SM w Polsce. - WorkBorg - 29-11-2018 Hej, w lutym przyszłego roku zostałem zaproszony do wygłoszenia prezentacji nt. jakości opieki zdrowotnej osób z SM w Polsce. W związku z tym -- w wolnej chwili -- dajcie znać jak oceniacie poszczególne kategorie. (wszędzie - skala od 1 do 5, plus komentarz, jeżeli znajdziecie czas). Jeżeli któryś punkt was nie dotyczy - pomińcie. 1. Czas postawienia diagnozy. 2. Dostęp do rezonansu. 3. Przedstawienie informacji nt. choroby. 4. Dostęp do terapii. 5. Zmiana terapii. 6. Opieka w trakcie rzutu. 7. Kontakt z neurologiem. 8. Kontakt z pielęgniarką. 9. Dostęp do opieki psychologicznej. 10. Dostęp do rehabilitacji. 11. Aspekt wymagający -- waszym zdaniem -- największej poprawy. Jest dużo czasu, więc na spokojnie. RE: Jakość opieki zdrowotnej osób z SM w Polsce. - Miriam - 29-11-2018 (29-11-2018, 16:46)WorkBorg napisał(a): 1. Czas postawienia diagnozy - 2. Trafiłam na naprawdę okropnego i niekompetentnego neurologa w poradni przy szpitalu klinicznym. Przy podwójnym widzeniu stwierdziła, że to migrena z aurą i mam zmienić antykoncepcję Aspekt wymagający największej poprawy to kompetencje lekarzy pierwszego kontaktu (w którymś poście już pisałam, że mając jeden objaw, podwójne widzenie, usłyszałam następujące diagnozy: przewlekłe zapalenie zatok, choroba Meniere'a, migrena z aurą, hemochromatoza, borelioza, guz mózgu). Lekarze pierwszego kontaktu namiętnie unikają też kierowania do specjalistów i na badania. Po drugie dostęp do specjalistów, do neurologa dostałam się szybko, bo miałam na skierowaniu napisane "pilne". Neurolog w poradni przy szpitalu na moje żądanie wystawił skierowanie do szpitala na oddział neurologii. Termin? Za pół roku? Pilne? To za 3 miesiące. I tak szybko ![]() Mimo tych początkowych trudności mam bardzo dużo szczęścia, bo co miesiąc spotykam się z lekarzem, jestem badana, jest miło, lekarze dbają o mnie i idą mi na rękę jeśli mogą, włącznie z lekarką z innego szpitala, która na moją prośbę dała mi sterydy doustne zamiast kłaść mnie do szpitala. Miałam prawo wyboru terapii i z kierownikiem programu spędziłam naprawdę dużo czasu rozmawiając o różnych opcjach. Wiem, że w wielu szpitalach lekiem pierwszego rzutu jest interferon, bo jest tani. Ale wiem też, że jestem w bardzo wyjątkowej i nieporównanie lepszej niż przeciętna sytuacji. RE: Jakość opieki zdrowotnej osób z SM w Polsce. - agica - 29-11-2018 Hej ja w odpowiedniej jednostce (oddział neurologii prowadzący program lekowy) :1. diagnoza w 3 dni- ocena 5 2. rezonans za 2 dni- ocena 5 3. konsultacje i materiały informacyjne- ocena 5 4. włączenie do programu w dniu diagnozy- ocena 5 5. nie musiałam zmieniać, ale w przypadku objawów niepożądanych istniała taka możliwość- - 6. przyjęcie na oddział w razie potrzeby, sterydy i badania- ocena 5 7. na każdej wizycie miesięcznej i kontakt telefoniczny, oprócz tego co kilka miesięcy wizyta nfz-ocena 5 8. na każdej wizycie miesięcznej- ocena 5 9. od pon-pt możliwość bezpłatnej porady psychologicznej na oddziale; w szpitalu po diagnozie miałam od razu rozmowę z psychologiem na oddziale- ocena 5 10. skierowanie na oddział rehabilitacji- ocena 5 11. w mojej placówce nie mam takich problemów, kłopot zaczyna się kiedy lekarz rodzinny wypisze skierowanie, a my źle trafimy. pozdrawiam
Jakość opieki zdrowotnej osób z SM w Polsce. - hela - 29-11-2018 Opiszę oddział neurologiczny u mnie lokalnie, tam gdzie mnie zdiagnozowali, i przy niektórych punktach (które dotyczą) ośrodek gdzie się leczę 1. Czas postawienia diagnozy/5 dwa tygodnie, lokalny szpital, miałam rzut. 2. Dostęp do rezonansu/ w szpitalu 5/ w Katowicach 5 3. Przedstawienie informacji nt. choroby /w szpitalu 1 / Katowice 5 4. Dostęp do terapii /szpital 1, półtoroku po diagnozie zadzwonili zaproponować leczenie/ Katowice 5, leki dostałam tak szybko jak szybko to było możliwe 5. Zmiana terapii. / nie dotyczy 6. Opieka w trakcie rzutu/ lokalny szpital 2, nawet nie powiedzieli że dają mi solu, i co to w ogóle jest i po co 7. Kontakt z neurologiem /szpital 1, dr był szczęśliwy jak nie musiał do mnie mowić/ Katowice 5, rozmawiają bardzo chętnie i wszystko wyjaśniają 8. Kontakt z pielęgniarką /szpital 3/ w Katowicach tylko od pielęgniarek odbieram leki także za specjalnego kontaktu nie mamy, biorę tec, stad raczej nie potrzebuje 9. Dostęp do opieki psychologicznej. /w szpitalu w trakcie diagnozy żaden 1 / teraz już nie potrzebuję 10. Dostęp do rehabilitacji / szpital 3 / teraz organizuję sobie takie sprawy u lojalnej neuro w poradni neurologicznej także 4 11. Aspekt wymagający -- waszym zdaniem -- największej poprawy. W moim przekonaniu kontakt z lekarzem prowadzącym na oddziale gdzie mnie zdiagnozowano, zero informacji, zero empatii, w ogóle był chyba zdziwiony że nie wiem co to są demielinizacje, a dla mnie wtedy pojęcie choroby neurologicznej było abstrakcją Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Jakość opieki zdrowotnej osób z SM w Polsce. - JustynaS - 29-11-2018 1. Czas postawienia diagnozy - 4 (od rzutu do diagnozy minęło 6 tygodni, ale wyłącznie dzięki mojej determinacji i znajomościom bo pierwszych dwóch okulistów, do których zgłosiłam się z PZNW odesłali mnie z a) alergią i b) "nic pani nie jest") 2. Dostęp do rezonansu. - 2 (robiłam prywatnie bo na NFZ na cito oznacza za 3 miesiące, przynajmniej w Warszawie) 3. Przedstawienie informacji nt. choroby. - 4 (po diagnozie byłam u 3 lekarzy specjalizujących się w SM, jeden był tragiczny ale pozostałą dwójkę oceniłabym na 5) 4. Dostęp do terapii.- 4 (oficjalnie mam CIS więc było cieżko, ale z SM jest ok) 5. Zmiana terapii. - nie dotyczy 6. Opieka w trakcie rzutu.- 5 (miałam tylko jeden rzut, ale w trakcie czułam się poinformowana i maksymalnie zaopiekowana; było to w IPiNie w Warszawie) 7. Kontakt z Neurologiem.- 5! (po prostu, mam świetną Panią Neurolog, jeżdzę do niej z Warszawy do Łodzi; kompetentna, życzliwa, adekwatnie reagująca na potrzeby pacjenta, rozwijająca się naukowo, zawsze pod telefonem/mailem) 8. Kontakt z pielęgniarką.- nie mam pojęcia, nigdy w życiu nie widziałam ![]() 9. Dostęp do opieki psychologicznej.- również nie mam pojęcia, sama jestem psychologiem więc innych nie szukałam ![]() 10. Dostęp do rehabilitacji.- nie potrzebowałam więc również nie wiem 1 1. Aspekt wymagający -- waszym zdaniem -- największej poprawy. 1) przejście na nowe kryteria McDonalda przy dostawaniu się do programów lekowych - obecnie NFZ posługuje się tymi z 2010r przez co osoby zdiagnozowane z CIS nie mają dostępu do leczenia i muszą czekać na kolejny rzut lub zmiany w rezonansie co jest a)niezgodne z najnowszym stanem wiedzy i badaniami pokazującymi, że im szybciej zaczniemy leczenie tym lepiej b) zostawiające nas daleko w tyle za innymi krajami c) nieludzkie dla pacjenta 2) Wiedza lekarzy, do których można trafić z pierwszymi objawami lub pierwszym rzutem - internistów, ortopedów, okulistów itd. Nawet w dużych miastach w wiodących ośrodkach akademickich jest z tym źle. 3) podział leczenia na pierwszą i drugą linię - uważam, że powinien zostać zniesiony RE: Jakość opieki zdrowotnej osób z SM w Polsce. - Anka - 30-11-2018 1- 5 ja dostałam diagnozę szybko. Jeszcze nie wiedziałam do końca co to SM a już mnie poinformowano, że to SM. 2- 5 nastepnego dnia po przyjeciu na oddzial mialam robiony jeden, kolejnego nastepny 3- 4,5 pkt- nie zamienilabym mojego neurologa na innego ale sporo musialam wyciagac informacji od lekarza. Moze sam mowil tyle ile myslal ze wystarczy bo widzial po mnie ze jestem w takim szoku ze nie ogarniam co i dlaczego. 4- 5 pkt- po tygodniu od wypisania z oddzialu dostalam lek 5-4,5 pkt- zmieniono mi lek po 8-9 mcach. Walczylam wczesniej o zmiane no ale w moim szpitalu byly wtedy same Interferony. 6-5 pkt - rzut slaby, bez sterydu, wtedy postawiono diagnoze, opieka super 7-5 pkt- mam jego nr moge zawsze zadzwonic, ogolnie on czeka na pytania i zawsze na nie odpowiada 8-5 pkt- super babka, taka ciocia dla pacjentow, wyrozumiala i chetna do pomocy czy udzielenia informacji. Zawsze sie pyta jak sie czuje i czy chce o cos spytac 9- nie dotyczy 10-nie dotyczy 11- zlikwidowac podzial na dwie linie, wiekszy wybor lekow w szpitalu, ja nie mialam wyboru. Nie zmienilam od razu szpitala bo dla mnie to byl koszmar na poczatku. Nic o chorobie nie wiedzialam. W sensie ze dopiero zdobywaam info. Wizyty co 3 mce po odbior lekow i badania. Ulotki na stoliku dla pacjenotow z sm typu gdzie szukac pomocy, jakie i stutycje moga pomoc. Pomoc psychologa dla nowo zdjagnozowanych od razu- ja byl pewnie wywalila taka osobe z sali- neurologa z szoku wywalilam( przeprosilam, wybaczyl, podczas wizyt zawsze ze mna chwile pogada- a to nie moj prowadzacy). Najwazniejsze dla mnie- mnie to wkurzalo i wkurza- starsze wiekowo pielegniarki u mnie w szpitalu malo co wiedza o sm. Ja sie nasluchalam ze czeka mnie wozek, i pretensje czemu jem mieso i wyroby mleczne. Zero empatii i gadanie takich glupot. Mam na mysli to ze neurolog wprost powiedzial ze jie ma dowodow ze SMki musza zrezygnowac z miesa i mleka. Mam jesc pod Tec. Tyle. Wybaczcie jak sa bledy ale ostatnio ciezko mi pisac czy czytac. Biale tlo. RE: Jakość opieki zdrowotnej osób z SM w Polsce. - agula - 30-11-2018 (29-11-2018, 16:46)WorkBorg napisał(a): Hej,Jeśli chodzi o leczenie dzieci, na naszym przykładzie, CZMP Łódź 1. Czas postawienia diagnozy - 5 (3 dni) 2. Dostęp do rezonansu - 5. 3. Przedstawienie informacji nt. choroby - 3. 4. Dostęp do terapii - 5 (proponowano interferon, ale po moim uporze jest tec). 5. Zmiana terapii - nie dotyczy, ale myślę że 5 . Znajoma dziewczynka na oddziale po copaxone zaczęła dostawać lemtradę . 6. Opieka w trakcie rzutu - 5. 7. Kontakt z neurologiem - 5. 8. Kontakt z pielęgniarką - 2. 9. Dostęp do opieki psychologicznej - 1. 10. Dostęp do rehabilitacji - nie dotyczy. 11. Aspekt wymagający -- waszym zdaniem -- największej poprawy. RE: Jakość opieki zdrowotnej osób z SM w Polsce. - Natasza - 02-12-2018 (29-11-2018, 16:46)WorkBorg napisał(a): Hej, 1. 1 dzień (pani doktor była na tyle dociekliwa, że nie czekając na opis sama poszła oglądać wyniki MRI)/ 5 pkt 2. 1 dzień /5 pkt 3. 2 pkt / praktycznie tylko informacja 4. W moim szpitalu nie było na ten moment - 1 pkt za chęci i wpisanie na listę 5. Nie dotyczy 6. 4 pkt / szybka reakcja i reagowanie na prośby. 7. W sumie trudno określić -3 pkt 8. Gimnastyka wskazana trzeba było szukać / 2 pkt 9. Jedna rozmowa - 5 pkt 10. Nie proponowano - 0 pkt 11. Rozmowa z pacjentem RE: Jakość opieki zdrowotnej osób z SM w Polsce. - Jula26 - 04-12-2018 1. Czas postawienia diagnozy-5 2. Dostęp do rezonansu-4 3. Przedstawienie informacji nt. choroby-3 4. Dostęp do terapii-4 5. Zmiana terapii-5 6. Opieka w trakcie rzutu-4 7. Kontakt z neurologiem-5 8. Kontakt z pielęgniarką-5 9. Dostęp do opieki psychologicznej-3 10. Dostęp do rehabilitacji-3 11. Aspekt wymagający -- waszym zdaniem -- największej poprawy- rehabilitacja RE: Jakość opieki zdrowotnej osób z SM w Polsce. - WorkBorg - 22-01-2019 Jeżeli ktoś jeszcze chce się podzielić - zapraszam. |