![]() |
|
czy to są objawy SM? - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: czy to są objawy SM? (/thread-1974.html) |
czy to są objawy SM? - Joanna 46 - 10-04-2019 Witam wszystkich. Mam na imię Joanna. W styczniu tego roku zaczęłam mieć silny ucisk na biodra i uda. Po kilku dniach ucisk odpuścił, pojawiły sie wtedy drżenia mięsni w całym ciele, mrowienie i uczucie ciepła. Pod koniec marca znalazłam się w szpitalu z powodu bólu w kręgosłupie szyjnym. Miałam zrobiony rezonans głowy, który nie wykazał nieprawidłowości. Miałam również tomografię odcinka szyjnego kręgosłupa a nastepnie rezonans. W opisie badania stwierdzono dyskopatię odcinnka szyjnego, nie stwierdzono zmian w rdzeniu kręgowym. Przez 3 dni miałam podawany Solu-medrol. Zosałam wypisana ze szpitala. Zrobiłam badania krwi, wszystko jest w normie z wyjątkiem anty tpo i anty tg oraz niski poziom witaminy d. W tej chwili ból kręgosłupa wrócił, pojawia się silny opasujący ucisk na żebra, czuję osłabienie mięsni i nadal występują drżenia mięsni , pojawiają się dreszcze i mrowienia,drętwieje szyja i prawa strona twarzy. Zrobiłam podstawowe badanie na boreliozę - wynik ujemny. Czy to może być stwardenienie rozsiane? Szukam informacji w internecie. Proszę o pomoc, jestem przerażona. Jestem jutro umowiona prywatniie na wizytę u neurologa w Centrum Terapi SM w Katowicach. RE: czy to są objawy SM? - speculum - 10-04-2019 Bez zmian w mózgu i rdzeniu to chyba nie bardzo? RE: czy to są objawy SM? - Joanna 46 - 10-04-2019 (10-04-2019, 11:19)speculum napisał(a): Bez zmian w mózgu i rdzeniu to chyba nie bardzo? Jeśli chodzi o głowę to była robiona tylko tomografia komputerowa. RE: czy to są objawy SM? - speculum - 10-04-2019 Jutro lekarz Cię pokieruje, idziesz do dr Maciejowskiego? To będziesz w dobrych rękach.
RE: czy to są objawy SM? - Joanna 46 - 10-04-2019 Mnie udało się umowić do doktora Mazura. Niepokoi mnie rozszerzenie żył na całym ciele i moje mięsnie. Muszę poczekać do jutra, może coś się wyjaśni. RE: czy to są objawy SM? - agica - 10-04-2019 u mnie na TK widzieli guza mózgu, a po MRI zmiany demielinizacyjne RE: czy to są objawy SM? - Beciaa05 - 10-04-2019 (10-04-2019, 12:28)Joanna 46 napisał(a): Mnie udało się umowić do doktora Mazura. Niepokoi mnie rozszerzenie żył na całym ciele i moje mięsnie. Muszę poczekać do jutra, może coś się wyjaśni. Doktor Mazur to świetny lekarz i bardzo sympatyczny człowiek, parę razy widziałam się z nim na wizytach z programu, jesteś w dobrych rękach , nie martw się na zapas, Powodzenia
RE: czy to są objawy SM? - Joanna 46 - 10-04-2019 (10-04-2019, 18:43)Beciaa05 napisał(a):(10-04-2019, 12:28)Joanna 46 napisał(a): Mnie udało się umowić do doktora Mazura. Niepokoi mnie rozszerzenie żył na całym ciele i moje mięsnie. Muszę poczekać do jutra, może coś się wyjaśni. Bardzo dziękuję Staram się trzymać. Dzisiaj pól dnia spędziłam na tym forum i czytam o tej chorobie. Mam nadzięję, że w końcu czegoś się dowiem. Dotychczas zgłaszając się z dolegliwościami nikt nie umiał mnie pokierować.
|