![]() |
|
Czy to moze być SM? - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Czy to moze być SM? (/thread-2116.html) |
Czy to moze być SM? - kijana - 18-07-2019 Cześć Chciałabym żebyście mi napisali czy to mogą być objawy SM. Przejdę do rzeczy. Pod koniec maja pojechałam na wakacje za granicą w czasie opalania na plaży zaczęły dretwiec mi nogi i ręce później stopy i dłonie trwa to do tego czasu chce dodać że choruje na depresję i biorę na to leki a ostatnio doszły mi zawroty głowy oraz osłabienie rąk mam skierowanie do neurologa na początek września . Mam wrażenie że kiedy się nakręcam to objawy są silniejsze. Zastanawiam się czy to moze na tle nerwowym. Zaczynam się nakręcac myśląc o najgorszym. RE: Czy to moze być SM? - AnnaAntonia - 18-07-2019 Tak, może to być nerwica. Tak samo kapryśna jak SM i podszywająca sie pod dziesiątki chorób. Na podstawie samych objawów - bez rezonansu - nawet najlepszy w całym wszechświecie neurolog nie zdiagnozuje Ci SM. Czy to moze być SM? - hela - 19-07-2019 Cześć, sm nie diagnozuje się jak grypy, potrzeba badania neurologicznego i rezonansu. I czasem punkcji. Poczekaj spokojnie na wizytę u neuro i zobaczysz co powie, nie ma się co nakręcać na sm ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Czy to moze być SM? - Bubka - 19-07-2019 Hej tak jak dziewczyny piszą. Wizyta u neuro parę badań i wtedy można coś gdybać. Powodzenia RE: Czy to moze być SM? - agica - 19-07-2019 (18-07-2019, 21:22)kijana napisał(a): Cześć hej, u mnie było bardzo podobnie nerwica+depresja - leczenie, które nie przynosiło poprawy, objawy wracały, tyle że coraz silniejsze. faktycznie każda sytuacja stresowa wywoływała objawy, a silny stres powodował nawet rzut. dlatego neurolog, neurochirurg i psychiatra + jeszcze kilka innych specjalności (może nie mających doświadczenia z sm) zwalali wszystko na nerwy. pierwsze MRI było zrobione kiedy były delikatne pierwsze objawy, dlatego nikt nie zobaczył na obrazie SM. i tak się bujałam 2 lata. dopiero kiedy zataiłam powiązanie z nerwami zrobili mi na nowo diagnostykę. RE: Czy to moze być SM? - AnnaAntonia - 19-07-2019 Wiecie co, sama nazwa tego działu jest myląca. Bo przecież nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie, czy dane objawy świadczą o SM, a nazwa działu sugeruje, ze gdy napiszą te wszystkie wystraszone niezdiagnozowane osoby, ktoś będzie w stanie udzielić prostej odpowiedzi. Sama konstrukcja pytania zaczynającego się od „czy” powinna dawać możliwość udzielenia szybkiej odpowiedzi tak/nie. A my wszystkich odsyłamy z kwitkiem - idź do neurologa, zrób rezonans, my Ci nie odpowiemy. Więc ja nie wiem, czy zasadne jest zakładanie takich wątków, które niestety niewiele dają, a potrafią wprowadzić w błąd dając nadzieje na internetową diagnozę. Czy to moze być SM? - hela - 19-07-2019 Jak zaczniemy odpowiadać tak/nie to dopiero będzie problem. Chociaż w wielu przypadkach należałoby odpowiedzieć „tak mogą, ale idź do lekarza”. Wbrew pozorom wiele osób skorzystało z tego działu, i nikt się nie domagał internetowej diagnozy. Dział pod taką nazwą funkcjonuje od zawsze, i co tu zmieniać. Przynajmniej osoby nie zdiagnozowane jak przeczytają to wiedzą że nie ma co w necie szukać diagnozy i może znajdą jakieś wskazówki dla siebie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Czy to moze być SM? - Bubka - 19-07-2019 Może to być skrzywienie kręgosłupa szyjnego. Drętwienie przy tym też występują. Nie nakręcaj się, szkoda nerwów. RE: Czy to moze być SM? - AnnaAntonia - 19-07-2019 (19-07-2019, 09:47)hela napisał(a): Jak zaczniemy odpowiadać tak/nie to dopiero będzie problem. Chociaż w wielu przypadkach należałoby odpowiedzieć „tak mogą, ale idź do lekarza”. Wbrew pozorom wiele osób skorzystało z tego działu, i nikt się nie domagał internetowej diagnozy. Dział pod taką nazwą funkcjonuje od zawsze, i co tu zmieniać. Przynajmniej osoby nie zdiagnozowane jak przeczytają to wiedzą że nie ma co w necie szukać diagnozy i może znajdą jakieś wskazówki dla siebie. Jedyna sensowna wskazówka to „idź do lekarza” Ja rozumiem, ze dział funkcjonuje, ze wiele osób pyta, ale nasze odpowiedzi są dość podobne, a na samo pytanie - czy to może być SM nie udzielimy odpowiedzi. Dobrze, żeby osoby, które tu zawitają ze swoimi wątpliwościami, miały tego świadomość.
RE: Czy to moze być SM? - hela - 19-07-2019 (19-07-2019, 13:44)AnnaAntonia napisał(a):Bez sensu ta dyskusja, wydaje mi się że nikt nie oczekuje diagnozy w necie. A nawet jak sam się w necie zdiagnozuje to co? będzie się sam leczył? poza tym śmiecimy koleżance w wątku.(19-07-2019, 09:47)hela napisał(a): Jak zaczniemy odpowiadać tak/nie to dopiero będzie problem. Chociaż w wielu przypadkach należałoby odpowiedzieć „tak mogą, ale idź do lekarza”. Wbrew pozorom wiele osób skorzystało z tego działu, i nikt się nie domagał internetowej diagnozy. Dział pod taką nazwą funkcjonuje od zawsze, i co tu zmieniać. Przynajmniej osoby nie zdiagnozowane jak przeczytają to wiedzą że nie ma co w necie szukać diagnozy i może znajdą jakieś wskazówki dla siebie. |