![]() |
|
Nie jest mi łatwo - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Ogólne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-1.html) +--- Dział: Przedstaw się (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-4.html) +--- Wątek: Nie jest mi łatwo (/thread-2310.html) |
Nie jest mi łatwo - Pusia - 08-12-2019 Witam Wszystkich-moj brat ma podejrzenie sm- juz dużo badań za nimi - jest mi strasznie ciężko -staram się go wspierac ale sama nie umiem się ogarnąć Chcialam zapytać czy prazki w sm moga być i pmr i surowicy- typ3? RE: Nie jest mi łatwo - agica - 08-12-2019 Hej, ja miałam prążki w płynie. Podejrzenie, a rezonans miał robiony? Jakieś rzuty, zmiany? Dużo siły życzę RE: Nie jest mi łatwo - Pusia - 08-12-2019 (08-12-2019, 22:44)agica napisał(a): Hej, ja miałam prążki w płynie. Dwie zmiany w mri kręgosłupa szyjnego ale niespecyficzne i w niewiele sie kontrastują Bardzo Ci dziekuje za odpowiedź (08-12-2019, 22:44)agica napisał(a): Hej, ja miałam prążki w płynie. W szpitalu dostał 5 dawek solu- potem zostal wypisany i czekamy na wyniki immunologii RE: Nie jest mi łatwo - speculum - 08-12-2019 Ktoś tu kiedyś pisał, że nie patrzy się na to ile jest prążków oligoklonalnych, tylko czy są. Jeśli są, to jest to kolejna przesłanka ku diagnozie SM. Powiedz coś więcej o bracie, od czego się zaczęło? RE: Nie jest mi łatwo - agica - 08-12-2019 Zdarza się, że nie zawsze prążki występują w ogóle. Najważniejsze to obraz MRI. Drętwienie ręki postępuje do bezwładności czy po prostu czasami się nasila odczucie drętwienia? RE: Nie jest mi łatwo - Pusia - 08-12-2019 (08-12-2019, 23:43)agica napisał(a): Zdarza się, że nie zawsze prążki występują w ogóle. Brat okresla to uczucie jako niedoczulica -wszystko tą ręką robi ale tak j,,akby nie byla jego' RE: Nie jest mi łatwo - agica - 09-12-2019 zobaczy czy solu coś pomoże. najważniejsze żeby nie było niedowładu RE: Nie jest mi łatwo - Pusia - 09-12-2019 (09-12-2019, 09:37)agica napisał(a): zobaczy czy solu coś pomoże. Chcialam zapytac czy jesli będzie juz wszystko wiadomo i bedzie brat otrzymywal leki to czy jest szansa że część objawów sie cofnie-czy już nie? Nie jest mi łatwo - hela - 09-12-2019 Cofnie się, ale jest potrzebna rehabilitacja. No i czasem coś jednak zostaje, w mniejszym nasileniu niż przy rzucie, ale uszkodzony jest układ nerwowy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Nie jest mi łatwo - agica - 09-12-2019 (09-12-2019, 11:59)Pusia napisał(a):(09-12-2019, 09:37)agica napisał(a): zobaczy czy solu coś pomoże. na to pytanie niestety nikt Ci nie odpowie, bo każdy organizm jest inny. ja przez dwa lata miałam kilka rzutów, które nie były leczone wcale, a mino tego wszystko się wycofało samo. rzut na który brałam już solu, bo był w trakcie diagnozy zostawił mi pamiątki na dwa lata, więc nie sądzę, że coś się jeszcze zmieni. najważniejsze, żeby to nie były pozostałości, które spowodują niepełnosprawność, oczywiście gdyby tak się zdarzyło to można się rehabilitować, ale to jest podobne do rehabilitacji przy udarze- wymaga czasu. moje pamiątki to czasem uczucie poparzonej dłoni, skurcz śródstopia itp., z reguły dyskomfort, do którego człowiek jest w tanie się przyzwyczaić |