![]() |
|
Witam. - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Ogólne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-1.html) +--- Dział: Przedstaw się (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-4.html) +--- Wątek: Witam. (/thread-2535.html) Strony:
1
2
|
Witam. - Kris - 05-06-2020 Mam 52 lata i od sierpnia ubiegłego roku po pierwszym rzucie i pobycie w szpitalu stwierdzone SM( podobno na nic w życiu nie jest za póżno ). Miałem odrętwienie prawej części twarzy, problemy z chodzeniem, wymioty, początkowo podejrzewano udar, po wynikach z punkcji gdzie stwierdzono prążki stwierdzono SM. mam trzy małe nieaktywne ogniska.Podobno im wcześniej wdroży się leczenie tym lepiej, lekarz prowadzący ze szpitala stwierdził, że w Polsce zaczyna się leczenie dopiero po drugim rzucie, trochę to niespójne. Wizyta w poradni SM dopiero w sierpniu, czyli rok po rzucie. Zobaczymy co czas przyniesie. pozdrawiam forumowiczów. RE: Witam. - Anka - 05-06-2020 Witaj. Twój lekarz nie ma racji Ja po 1 rzucie nie leczonym sterydami od razu miałam diagnozę postawiona i zapisali mnie do programu lekowego Ja proponuje konsultacje u innego lekarza Jesli chcesz sie dolaczyc do programu to nie ma co czekac I nie wiem skad pomysl ze potrzeba drugiego rzutu Pozdrawiam Wrzuciłam screena z pliku o kryteriach włączenia do programu lekowego Zresztą sam bez problemu znajdziesz w internecie jakie są dokładnie kryteria RE: Witam. - Joanna - 05-06-2020 Cześć Kris ![]() Jezeli chodzi o leczenie, to nie trzeba czekac do drugiego rzutu jeżeli masz stwierdzone SM. Myślę, że warto skonsultować się z innym lekarzem. Lepiej zacząć jak najszybciej się leczyć, dopóki choroba nie poczyniła znaczących szkód. Trzymam kciuki
RE: Witam. - Bubka - 05-06-2020 Witaj na forum. A teraz jak się czujesz? Masz jakieś dolegliwości? RE: Witam. - agica - 05-06-2020 Hej, dokładnie im szybciej wdrożymy leczenie tym jest szansa na stabilność trzeba pójść do innego lekarza
RE: Witam. - Kris - 06-06-2020 (05-06-2020, 21:25)Joanna napisał(a): Cześć Kris Sorry, nie przedstawiłem się Krzysiek. Na program lekowy kieruje specjalista tylko z poradni SM, czy dostałbym też takie skierowanie od lekarza przyjmującego prywatnie? (05-06-2020, 22:12)Bubka napisał(a): Witaj na forum. A teraz jak się czujesz? Masz jakieś dolegliwości?Hej. Ogólnie jest dobrze, wiosną miałem mrowienie części prawej dłoni i zmniejszone czucie opuszka kciuka, przeszło po tygodniu.Czasem poboli głowa, są też problemy z pamięcią i koncentracją uwagi, ale to może tez efekt mojego peselu .Wiosną neurolog obadał mnie, postukał, posprawdzał i stwierdził, że "dobrze wyglądam" i dobrze to rokuje na przyszłość, oby....pozdrawiam. RE: Witam. - Anka - 06-06-2020 No musi byc lekarz z programu ale mozesz sie leczyc w calej Polsce Wiec jak chcesz sie zaczac leczyc szukaj szpitali gdzie prowadza program i umawiaj sie Mozesz tez isc prywatnie do neuro najpierw ale do takiego ktory pracuje w szpitalu przy programie lekowym Dodam ze sa szpitale ktore od reki moga wprowadzic do programu a sa takie gdzie dlugieeeeee kolejki RE: Witam. - Blanka - 08-06-2020 Mnie tez nie chcieli leczyc po 1rzucie i musiałam czekac na drugi. U mnie na poczatku zdiagnozowali CIS. Skierowanie do programu dostalam od lekarza rodzinnego RE: Witam. - Kris - 08-06-2020 Dzięki za posty. pozdrawiam. RE: Witam. - Brzezik - 08-06-2020 Witam na forum.
|