![]() |
|
Chyba SM... - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Badania diagnostyczne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-16.html) +--- Wątek: Chyba SM... (/thread-2610.html) Strony:
1
2
|
Chyba SM... - trop - 19-08-2020 Witajcie Właśnie odebrałem wynik rezonansu. Mam 46 lat. Ten rok to dla mnie jakaś masakra. Miesiąc temu stwierdzono u mnie cukrzycę typu 2 a teraz to... Zacząłem mieć parastezje nóg, łydek i twarzy oraz fascykulacje to postanowiłem zrobić rezonans. Dzwoniłem do neurologa, wizytę mam za tydzień. Przeczytałem mu pierwsze zdanie opisu rezonansu a on spytał o wiek i mówi że może to coś naczyniowego... Wybaczcie za chaos w moim opisie ale jestem w szoku po przeczytaniu opisu... Oto on- "Ogniska przewlekłej demielinizacji w istocie białej głównie okołokomorowej mózu ( płaty czołowe) śr.do 10mm. Układ komorowy bez ucisku ( komora III szer. do 8mm) Struktury podnamiotowe i piramidy k.skroniowych bez uchwytnych patologii. Drobne pogrubienia bł.śluzowej zatok szczękowych i kom.sitowych. Torbiel retencyjna prawej zatoki szczękowej (22mm) Na granicy pola badania cechy duskopatii szyjnej." Pewnie stwardnienie rozsiane. Co myślicie? Żadnych objawów neurologicznych oprócz parastezji i fascykulacji nie mam... Pozdrawiam serdecznie RE: Chyba SM... - belanna - 19-08-2020 Ogniska demielinizacji występują też w innych chorobach, nie muszą oznaczać SM. Skontaktuj się z neurologiem i zapytaj o to. RE: Chyba SM... - 2005ang - 20-08-2020 A co zlecił neurolog ? Jakie badanie dokładnie ? RE: Chyba SM... - trop - 22-08-2020 (20-08-2020, 21:37)2005ang napisał(a): A co zlecił neurolog ? Jakie badanie dokładnie ? W środę mam neurologa. Ale co on poradzi... RE: Chyba SM... - trop - 03-09-2020 A więc od 7 września ide do szpitala na kompleksowe badania... RE: Chyba SM... - skrzat100 - 04-09-2020 (22-08-2020, 16:52)trop napisał(a):Zacznie Cię leczyć.(20-08-2020, 21:37)2005ang napisał(a): A co zlecił neurolog ? Jakie badanie dokładnie ? RE: Chyba SM... - 2005ang - 07-09-2020 Zacznie Cię leczyć ? Chyba raczej truć . Polecam książkę "Mit chorób nieuleczalnych" jeśli naprawdę chce się wyjść na prostą i być zdrowym . Zmienić sposób żywienia przedewszystkim bo truja nas markety z każdej strony a farmacja z drugiej tymi "cud" lekami RE: Chyba SM... - Zuza Bałagan - 07-09-2020 (03-09-2020, 16:35)trop napisał(a): A więc od 7 września ide do szpitala na kompleksowe badania... Trzymam kciuki! RE: Chyba SM... - trop - 08-09-2020 Witajcie. Leżę drugi dzień w szpitalu. Pobierali mi dwa razy krew, mocz i wymaz na ten przeklęty Covid. Dopóki nie będzie wyników nie wezmą mnie na badania. Może jutro już będzie i się zacznie. Był jeszcze lekarz i zbadał odruchy neurologiczne. Mówi że jest ok. Na razie leżę sam w sali i oglądam tv na monety. RE: Chyba SM... - trop - 10-09-2020 Witajcie. Ja po wczorajszym rezonansie z kontrastem. Był właśnie lekarz i kategorycznie stwierdził że stwardnienie rozsiane wykluczone. Miałem też badanie emg i dretwienie te spowodowane są cyt "łagodną polineuropatią" Muszę pilnować cukrów i będzie ok. Szczegóły zapewne będą na jutrzejszej rannej wizycie i wypisie. Kamień z serca. Drugie życie normalnie. Tym bardziej że dwa dni temu podpisywałem dokument które pierwsze zdanie było-"Pacjent z podejrzeniem stwardnienie rozsianego.." Tyle zapamiętałem bo od razu szok... |