Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Dziwne objawy - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html)
+--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html)
+--- Wątek: Dziwne objawy (/thread-2663.html)

Dziwne objawy - Sleepwalker - 22-10-2020

Cześć! Chciałabym jak najkrócej przedstawić wam objawy, które męczą mnie już od dłuższego czasu. Wszystko zaczęło się kiedy miałam 18 lat (obecnie mam 20). Dostałam skierowanie na rezonans bez kontrastu i wyszła tam jakaśa12 zmiana ogniskowa, która jak się później okazało nie jest jakoś bardzo istotna oraz, cytuję "W zakresie istoty białej obu półkul mózgu widocznych jest kilka rozsianych, drobnych obszarów o podwyższonej intensywności sygnału w sekwencjach T2-zależnych, wielk. do ok. 5-6mm w lewym płacie ciemieniowym. Zmiany te nie wykazują cech restrykcji dyfuzji - charakter zmian niespecyficzny.". Później w szpitalu lekarz zdiagnozował te zmiany jako zmiany demielinizacyjne. Dodatkowo mam objawy, które mnie niepokoją. Mój wzrok ciągle się pogarsza (krótkowzroczność, - 7,75), trzęsą mi się ręce i często wypadają mi z lewej ręki przedmioty. Bolą mnie kończyny (tak jakby kości), szczególnie prawa reka. Ponadto mam częste bóle i zawroty głowy oraz nudności i wymioty (te ostatnie dwa od miesiąca). Ciągle jestem osłabiona i nie mam siły, żeby cokolwiek zrobić. Jeśli chodzi o zdolności poznawcze to w maju miałam robiony test u psychologa i wyniki też nie są zadowalające (zaburzenia pamięci, zaburzenia koncentracji, przerzutnosc uwagi i zaburzenia percepcji wzrokowej). Czy to może być SM? To mi nie daje spokoju. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Wiem, że nie jesteście lekarzami i sama też nie proszę o diagnozę. Chciałabym tylko poznać wasze zdanie na ten temat.

RE: Dziwne objawy - gregory - 24-10-2020

Dziwne ze w szpitalu rozpoznają zmiany, ktore ewidentnie moga swiadczyc o SM i nie robią poglebionej diagnostyki. Czy bedac w szpitalu po rozpoznaniu tych zmian dostalas jakies leki? Generalnie proponowałbym pomęczyć ten temat z jakims neurologiem a jak nie to pojawic sie na SORze dowolnego szpitala. Niestety okolicznosci nie są sprzyjajace ale wydaje sie ze nie ma co zwlekac.

RE: Dziwne objawy - Sleepwalker - 24-10-2020

(24-10-2020, 23:28)gregory napisał(a): Dziwne ze w szpitalu rozpoznają zmiany, ktore ewidentnie moga swiadczyc o SM i nie robią poglebionej diagnostyki. Czy bedac w szpitalu po rozpoznaniu tych zmian dostalas jakies leki? Generalnie proponowałbym pomęczyć ten temat z jakims neurologiem a jak nie to pojawic sie na SORze dowolnego szpitala. Niestety okolicznosci nie są sprzyjajace ale wydaje sie ze nie ma co zwlekac.

W szpitalu nie dostałam żadnych leków. Dostałam tylko skierowanie do neurochirurga. Czekałam rok a neurochirurg powiedział mi, że on nic nie może zrobić i musze iść do neurologa. Teraz dostałam skierowanie na rezonans, ale badanie mam dopiero w połowie grudnia.