Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Diagnostyka, dziwne objawy, rezonasn - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html)
+--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html)
+--- Wątek: Diagnostyka, dziwne objawy, rezonasn (/thread-2683.html)

Strony: 1 2 3

Diagnostyka, dziwne objawy, rezonasn - Hondzik1996 - 15-11-2020

Witam, 
Jakieś dwa miesiące temu będąc na wakacjach moja dziewczyna zauważyła że się trzęsę, co prawda wtedy trochę wypiłem i niezbyt dojadalem ale wziąłem sobie to do serca i zacząłem obserwować być na tym punkcie bardzo wyczulony, wcześniej zauważyłem też osłabnie w sferach sexualnych ale uznałem to za nic takiego, jakimś czasie, miałem też wrażenie że często chodzę do toalety i uczucie pełności pęcherza, prawdę mówiąc miałem wrażenie że to już moja paranoja i po wizycie u lekarza przestałem zwracać uwage, przeszlo.  Nic nie przeszło mojej uwadze. Udałem się do neurologa, on po konsultacji zlecił RM z kontrastem, w badaniu powiedział że rzeczywiście jestem taki pobudzony, roztrzęsiony. Rezonans prywatnie wykonałem w około tydzień no i spodziewalem się że wyjdzie jednoznaczny albo źle albo dobrze. Wynik jest taki jedyna niepewność
 "W podkorowej istocie białej w prawym biegunie czołowym widoczne jest pojedyncze, niecharakterystyczne ognisko wielkości 7x5x4mm, hiperintensywne w obrazach T2 zależnych i w sekwencji FLAIR, nie ulegające wzmocnieniu kontrastowemu i nie wykazujace cech restrykcji dyfuzji wody" bez cech ekspansywnych

Lekarz stwierdził że zmiana po urazie albo "po czymś" nic takiego, ale trzeba zrobić za pół roku kontrolne. Mi dał titico na uspokojenie i to by było na tyle. 
Minął jakiś czas, ja starałem się przestać o tym drżeniu myśleć. Minął jakiś czas, zauważyłem tylko z jak wezmę to tritico w większej dawce i kładę się spać to mam takie uczucie że nie mogę utrzymać nóg w jednej pozycji, połączyłem to z tym lekiem. Minęło dwa miesiące i tak siedząc i kysac odczułem drętwienie twarzy lekkie, jednej strony no tak, zacząłem myśleć o SM ale myśli uspokoiłem i mi przeszlo, wtedy odstawiłem tritoco, za kilka dni miałem mieć urodziny mojej ukochanej. No i dzień przed nimi nogi mimo leku były niespokojne. Następnego dnia popijawa, film mi się urwal. Rano wstalem z bólem nóg, łydek, tak bardzo niespokojne że nie moglem utrzymać w jednym miejscu, do tego doszło to że czułem wstręt do każdego dotyku, byłem przeczulony, wręcz bałem się żeby dziewczyna mnie przytuliła, aż ciarki przeczulica, zacząłem zastanawiać się o co chodzi uznając że to przejdzie, nie dawało spokoju kilka dni, jakieś odrętwienie w dziwnych miejscach, przy tym jakieś sny złe które miałem zawsze gdy byłem chory, taki ogólny dziwny stan niezbyt zwykły, dałem sobie czas 4 dni i zapisałem się do neurologa tym razem dr, hab. Opowiedziałem wszystko, a ona obadala i stwierdziła że tej zmiany nie można uznać za po urazie ale może być po infekcji itd. Sama kontynuowała to tritico co poprzedni na nogi powiedziała, se wie pan to wpływ toksyn, ja się o czytałem i te zbieżności nie dają mi spokoju. Niby teraz nie bolą ale dziś znów dosłownie w jednej nodze czułem w jednym miejscu taki jakby ból, ucisk koło piszczela, no i noga po czasie stała się nie spokojna i na jakiś dotyk co się obudziłem to dosłownie zdrygalem nią, reagowałem jak na poparzenie.

Prosiłbym was o jakieś rady, chciałbym wiedzieć co wy sądzicie o tym obrazie w Rezonansie. I ogólnie co sądzicie, czy mogę być spokojny o sm? Czy totalnie nie? W końcu minęło już te dwa miesiące

RE: Diagnostyka, dziwne objawy, rezonasn - JMonika79 - 16-11-2020

Witaj. Twój post jest bardzo chaotyczny, ciezko sie go czyta i tak naprawdę zadajesz pytania na które nikt nie zna odpowiedzi. Pierwsze co to uważam że przede wszystkim powinieneś odstawić alkohol bo raczej Ci nie służy i raczej nie potrafisz spożywać go z umiarem. Po drugie , żadne sm-owe objawy nie mijają w ciagu jednego dwóch dni, a po trzecie Twój rezonas jest praktycznie czysty, jedna zmiana, która nie martwi 2 neurologow ( co najważniejsze nie demielizacyjna) nie powinna tez zbytnio martwić Ciebie. Ja bynajmniej wcale sie nią nie przejęła. Pozdrawiam

RE: Diagnostyka, dziwne objawy, rezonasn - Aneczka2018 - 16-11-2020

Tak na prawdę to może być i wszystko i nic. Może powinieneś odpuścić, przestać myśleć. Może to stres? JAk sie na czyms mocno skupiamy to nie jest dobre.

A Robiłeś badania na boreliozę? Może zacznij od tego. 

Niekoniecznie zgodzę się z Monika że objawy sm trwają dłużej niż dobę. Ja trwają dłużej to określa się je jako rzut. Ja często mam chwilowe drętwienie, zawroty czy osłabienie widzenia. Ale ja rzeczywiście mam zmiany demi.

RE: Diagnostyka, dziwne objawy, rezonasn - Hondzik1996 - 16-11-2020

Prawdę mówiąc, przepraszam za tak nieskładny opis, dużo rzeczy do opisania i tak wyszło. Nie robiłem badań na bolerioze, stresu trudno się pozbyć b to machina która sama siebie nakręca. Jeśli psychicznie wmowiłem sobie i odczuwam to co odczuwam, byłoby dobrze. W ciągu krótkiego czasu różne syndromy. Na przestrzeni kilku dni się zmieniaja, dziś miałem uczucie jakbym oparzył skórę przez jakiś czas. Najpierw drżenie, ustąpiło a po czasie to... Czasem wstaje i czuję się dobrze, po jakimś czasie może się pojawić. I wszystko i nic, tak naprawdę najbardziej boję się SM i dlatego chciałem cokolwiek zapytać, bo nienawidzę czekać bezczynnie na minie. Nawet to że teraz gdy kaszle, troszkę kaszle boli mnie głowa nad oczami, mama mówi że zatoki, ja szukam zaraz miliona powodów. W dzieciństwie z 7lat tmu miałem rumień wędrujący, podali mi wtedy sterydy i jakieś leki. Rumień zszedl, było jakieś jedno badanie na bolerioze test Elisa on wyszedł negatywny, ale słyszałem że mogą klamac. I nawet zastanawiałem się czy mogli mi jej nie wyleczyć? Boje się strasznie że jak pojadę na ten rezonans za 3miesiace to tam będzie meksyk, właśnie wtedy kiedy życie mi się ułożyło we wspaniałym kierunku. Jest ta zamiana, stara bo stara ale jednak o czymś swiadczy... Zdam się na was co o tym myślicie i czy to tak może wyglądać w MRI.

Zdam się na was, proszę o wypowiedzi. Pieniędzy mi nie brakuje to może chociaż mogę coś zrobić żeby nie siedzieć na takiej bombie.

RE: Diagnostyka, dziwne objawy, rezonasn - Aneczka2018 - 16-11-2020

(16-11-2020, 22:19)Hondzik1996 napisał(a): Prawdę mówiąc, przepraszam za tak nieskładny opis, dużo rzeczy do opisania i tak wyszło. Nie robiłem badań na bolerioze, stresu trudno się pozbyć b to machina która sama siebie nakręca. Jeśli psychicznie wmowiłem sobie i odczuwam to co odczuwam, byłoby dobrze. W ciągu krótkiego czasu różne syndromy. Na przestrzeni kilku dni się zmieniaja, dziś miałem uczucie jakbym oparzył skórę przez jakiś czas. Najpierw drżenie, ustąpiło a po czasie to... Czasem wstaje i czuję się dobrze, po jakimś czasie może się pojawić. I wszystko i nic, tak naprawdę najbardziej boję się SM i dlatego chciałem cokolwiek zapytać, bo nienawidzę czekać bezczynnie na minie. Nawet to że teraz gdy kaszle, troszkę kaszle boli mnie głowa nad oczami, mama mówi że zatoki, ja szukam zaraz miliona powodów. W dzieciństwie z 7lat tmu miałem rumień wędrujący, podali mi wtedy sterydy i jakieś leki. Rumień zszedl, było jakieś jedno badanie na bolerioze  test Elisa on wyszedł negatywny, ale słyszałem że mogą klamac. I nawet zastanawiałem się czy mogli mi jej nie wyleczyć? Boje się strasznie że jak pojadę na ten rezonans za 3miesiace to tam będzie meksyk, właśnie wtedy kiedy życie mi się ułożyło we wspaniałym kierunku. Jest ta zamiana, stara bo stara ale jednak o czymś swiadczy... Zdam się na was co o tym myślicie i czy to tak może wyglądać w MRI.

Zdam się na was, proszę o wypowiedzi. Pieniędzy mi nie brakuje to może chociaż mogę coś zrobić żeby nie siedzieć na takiej bombie.
Nawet jeśli ta bomba to będzie sm to wcale życie nie musi Ci się zmienić. Bedziesz się leczyć i może okazać się że da się żyć całkiem nie odczuwają sm. Wiele tu wątków osób które po diagnozie prowadzą normalny tryb życia.: mają prace,rodziny. Diagnoza to nie wyrok.

RE: Diagnostyka, dziwne objawy, rezonasn - Hondzik1996 - 16-11-2020

Dziękuję za twoje słowo. Dla mnie taka diagnoza przy tym co robię, jest conajmniej ogromnym ciosem. Jak myślisz, myślicie w związku z tą bolerioza, powinienem w tym kierunku robić badania jeśli miałem kiedyś rumień wędrujący? Twoim zdaniem jeśli obraz rezonansu głowy wygląda tak to mam podstawy do tego żeby drążyć temat SM? Jak sądzą inni, żebym nie popełnił błędu w tej sytuacji. Czytam te wasze posty i to wszystko tak się łączy, zawsze miałem pecha, już mi samemu nie chce się wierzyć że śpię coś ubzduralem i to może być stres.

RE: Diagnostyka, dziwne objawy, rezonasn - Aneczka2018 - 17-11-2020

(16-11-2020, 23:06)Hondzik1996 napisał(a): Dziękuję za twoje słowo. Dla mnie taka diagnoza przy tym co robię, jest conajmniej ogromnym ciosem. Jak myślisz, myślicie w związku z tą bolerioza, powinienem w tym kierunku robić badania jeśli miałem kiedyś rumień wędrujący? Twoim zdaniem jeśli obraz rezonansu głowy wygląda tak to mam podstawy do tego żeby drążyć temat SM? Jak sądzą inni, żebym nie popełnił błędu w tej sytuacji. Czytam te wasze posty i to wszystko tak się łączy, zawsze miałem pecha, już mi samemu nie chce się wierzyć że śpię coś ubzduralem i to może być stres.
Nie mam pojęcia jaki jest związek między rumieniem A borelioza. Nie pomogę też w interpretacji wyników mri. Nie jestem lekarzem. Napisałam o boreliozie bo zazwyczaj zanim lekarze rozważają sm to badają właśnie boreliozę.

RE: Diagnostyka, dziwne objawy, rezonasn - JMonika79 - 17-11-2020

Tak Aneczka - źle sie wyraziłam z tymi objawami, mialam na mysli rzut.

Co do boreliozy to rumień wędrujący jest typową oznaką bycia ugryzionym przez zakazonego kleszcza :/ powinieneś chyba poszukać dobrego lekarza zakaźnika bo neurolog nie wiele moze Ci tu pomóc. Życzę duzo zdrowia i nie diagnozuj sie sam przez neta, pozdrawiamUśmiech

RE: Diagnostyka, dziwne objawy, rezonasn - Hondzik1996 - 17-11-2020

Rozumiem, bardzo ci dziękuję za odpowiedź i cenne slowa, naprawdę staram się nie szukać. Staram się też uspokoić, biorę leki to uspakajace tritico itd. To szokujące dla mnie co się ze mną dzieje, teraz drugi dzień jest taka sytuacja że czuje na łydkach u nóg dosłownie takie specyficzne pieczenie które nawet ciężko opisać. Już szkoda mi słów na to, poprostu się boje i takie są efekty.

RE: Diagnostyka, dziwne objawy, rezonasn - yasmina - 17-11-2020

Hondzik, przede wszystkim zgadzam się z Moniką - odstaw alkohol, bez względu na to czy masz sm czy nie, bo jakoś tego nie kontrolujesz.
Dalej - nie nakręcaj się tak, masz jedną zmianę, nie ulega wzmocnieniu, to dobra wiadomość. Masz dziewczynę, życie przed Wami, zacznij dostrzegać to co jest pozytywne. Wiem, że się boisz, każdy z nas to  miał, ale musisz walczyć, nie poddawać się. Ja, kiedy usłyszałam diagnozę skonsultowałam się z innym lekarzem, zaczęłam brać witaminy, a przede wszystkim żyłam normalnie. Nie zadręczaj się, staraj się nie myśleć o tym, bo to potęguje stres, a on jest nam zupełnie niepotrzebny. Zrób dokładne badania na boreliozę/ja od tego zaczęłam/, skonsultuj się z fizjoterapeutą/też tak zrobiłam/, tym bardziej że miałam podobne objawy m.in. przeczulicę dłoni, do tego stopnia, że nosiłam rękawiczki. Trzymaj się Serce