Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Brak diagnozy - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html)
+--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html)
+--- Wątek: Brak diagnozy (/thread-2710.html)

Strony: 1 2

Brak diagnozy - oskar1992 - 27-11-2020

Witam. Mam 27 lat może tutaj ktoś mi coś doradzić gdzie szukać przyczyny moich dolegliwości przez okres 2 lat byłem może u 8 neurologów każdy z nich wykluczył SM mam wykonane MRI glowy, MRI odcinka szyjnego 2 rezonanse bez zmian, borelioza WB nieaktywna witaminy minerały, wszystko w normie EEG w normie EMG w normie. Okulista wszystko ok

Objawy to
- zaburzenia czucia w stopach kawałek palca jakby nie był mój
- drżenie rąk
- brak pełnej erekcji oraz problemy z pęcherzem
- Uczucie wbijania igieł w palce
- Słabsza ostrość wzroku w obu oczach ciagłe czerwone oczy
- Drżenie języka
- Po chwili intensywnego wysiłku opadam mocno z sił 
- Często nogi słabe

Prosze o poradę bardzo mnie to męczy

RE: Brak diagnozy - yasmina - 27-11-2020

Witaj, w zasadzie wiele wskazywałoby na SM, pytanie tylko czy MRI miałeś z kontrastem? Spróbuj skonsultować się z fizjoterapeutą.

RE: Brak diagnozy - oskar1992 - 27-11-2020

(27-11-2020, 19:44)yasmina napisał(a): Witaj, w zasadzie wiele wskazywałoby na SM, pytanie tylko czy MRI miałeś z kontrastem? Spróbuj skonsultować się z fizjoterapeutą.
MRI miałem bez kontrastu ponieważ neurolog nie widział potrzebny podawania go wykluczał odrazu SM ale dał skierowanie żebym był spokojniejszy. Może zrobić nowy z kontrastem? Fizjoterapeuta w czym może pomóc?

RE: Brak diagnozy - Joanna - 28-11-2020

(27-11-2020, 20:33)oskar1992 napisał(a):
(27-11-2020, 19:44)yasmina napisał(a): Witaj, w zasadzie wiele wskazywałoby na SM, pytanie tylko czy MRI miałeś z kontrastem? Spróbuj skonsultować się z fizjoterapeutą.
MRI miałem bez kontrastu ponieważ neurolog nie widział potrzebny podawania go wykluczał odrazu SM ale dał skierowanie żebym był spokojniejszy. Może zrobić nowy z kontrastem? Fizjoterapeuta w czym może pomóc?

Nie ma sensu powtarzać MRI teraz, kontrast jest podawany wtedy,  jak są widoczne jakieś zmiany, żeby sprawdzić czy się wzmacniają. U Ciebie nie ma nic, więc z kontrastem byłoby tak samo.  Ewentualnie mozna zrobic kolejny rezonans najwczesniej za pol roku lub rok. A fizjoterapeta ....jak najbardziej ....skorzystaj z tej opcji.

RE: Brak diagnozy - Patrahime - 28-11-2020

Ale czemu ma powtarzać za rok? Może najpierw nie wyjść a za rok wyjść mimo objawów? Sktszalam ze zebt byl objaw musi być zmiana. Myle się?

RE: Brak diagnozy - oskar1992 - 28-11-2020

[quote pid='36567' dateline='1606517960']
Rezonans głowy miałem w grudniu 2018 roku więc przez ten czas doszło objawów dlatego może warto go zrobić mineło 2 lata może coś wyjdzie
[/quote]

Zrób i daj znać jak wynik

RE: Brak diagnozy - JMonika79 - 28-11-2020

Hejka. Też uwazam, że robienie kolejnego mri z kontrastem nie ma sensu, tak jak mowila Joanna. Podaje sie go wtedy kiedy wyjadą jakies zmiany i tylko po to żeby sprawdzić czy są aktywne.

Patrahime Słońce Ty nasze, żeby otrzymać diagnozę SM potrzebne są zmiany rozsiane i w czasie i przestrzeni. Natomiast tu nam na forum juz nieraz wyszło że zmiany w mri sobie a objawy i samopoczucie sobie.

U Ciebie wyszła tęzyczka, co na to lekarz? Poczytalas o tym? Ja tak z grubsza i pobieżnie to sporo objawów pokrylo sie z Twoimi wiec to chyba dobry trop.

Co do autora postu, to skoro MS wykluczono i wszystkie inne badania są dobrze to byc może to jest od kręgosłupa i faktycznie dobry fizjoterapeuta mógłby bardzo Ci pomóc. Pozdrawiam

Tężyczke też warto sprawdzić

RE: Brak diagnozy - reni - 29-11-2020

(27-11-2020, 18:38)oskar1992 napisał(a): Witam. Mam 27 lat może tutaj ktoś mi coś doradzić gdzie szukać przyczyny moich dolegliwości przez okres 2 lat byłem może u 8 neurologów każdy z nich wykluczył SM mam wykonane MRI glowy, MRI odcinka szyjnego 2 rezonanse bez zmian, borelioza WB nieaktywna witaminy minerały, wszystko w normie EEG w normie EMG w normie. Okulista wszystko ok

Objawy to
- zaburzenia czucia w stopach kawałek palca jakby nie był mój
- drżenie rąk
- brak pełnej erekcji oraz problemy z pęcherzem
- Uczucie wbijania igieł w palce
- Słabsza ostrość wzroku w obu oczach ciagłe czerwone oczy
- Drżenie języka
- Po chwili intensywnego wysiłku opadam mocno z sił 
- Często nogi słabe

Prosze o poradę bardzo mnie to męczy

Mój brat cioteczny miał podobne objawy. Przez moją chorobę bardzo bał się SM i uparcie szukał tej diagnozy (był u czterech różnych neurologów, miał rezonans głowy (dwa razy), rezonans kręgosłupa szyjnego, rezonans kręgosłupa piersiowego, punkcja lędźwiowa, różne badania krwi). Ostatecznie trafił na specjalistów, którzy mu pomogli. Stwardnienie rozsiane zostało wykluczone. Stwierdzono zaburzenia nerwicowe w połączeniu z dużymi problemami z kręgosłupem. Fizjoterapia, leczenie farmakologiczne u psychiatry oraz psychoterapia pozwoliły mu pozbyć się większości objawów (leczenie trwało prawie rok). Nie wiem czy u Ciebie sytuacja jest podobna, ale może warto skonsultować się z dobrym ortopedą i psychiatrą.