Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Chłopak 28 lat, w trakcie diagnozy - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html)
+--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html)
+--- Wątek: Chłopak 28 lat, w trakcie diagnozy (/thread-2731.html)

Strony: 1 2

Chłopak 28 lat, w trakcie diagnozy - akces - 07-12-2020

Cześć,

Jak większość piszących w tym wątku forumowiczów, jestem w trakcie diagnozy "jakichś" problemów neurologicznych, których to objawy pasują do objawów SM.
Chciałbym poprosić Was o opinię, czy symptomy które mam, mogą wskazywać na SM.

Otóż, od ok 3 miesięcy chodzę po poradniach neurologicznych, laryngologicznych czy SORach aby zdiagnozować to co sie ze mną dzieje. Zaczęło się od mdłości i zawrotów głowy. Kilka razy na przestrzeni 3 dni, potem tydzień spokoju. Później jednak, te objawy wróciły, doszło uczucie "nieobecności, apatii". Po nocy obudziłem się ze sztywnym karkiem, mrowieniem tyłu głowy, trochę twarzy i gigantycznym bólem głowy. Wizyta na SOR, TK głowy i badania krwi - w normie. 

Na przestrzeni dni doszło:
- zawroty głowy, mdłości już przy minimalnym ruchu, "kręcenie, uciekanie" obrazu przed oczami
- bóle w obu oczach (jakby z tyłu gałek), spowolnione wyostrzanie obrazu, 
- mrowienie twarzy (na wysokości policzków)
- kilkusekundowy, napadowy ból głowy w jednym punkcie (po lewej stronie)
- zaburzenia procesów myślowych (brak koncentracji, zaburzenia świadomości, trudności w myśleniu)
- osłabienie mięśni, ogólne zmęczenie, apatia 
- nadwrażliwość na dźwięki
- ból górnej części pleców, barków, łopatek (jakby takie igły wewnątrz, ukłucia)
- bolesność "czegoś w szyi" jakby żył w taki sposób, gdy zasypiałem to musiałem mieć głowę idealnie prosto

Co ciekawe, większość tych objawów ustępowała kiedy leżałem i wzmagała się, nasilała, im dłużej siedziałem czy stałem/chodziłem. Tak jakbym "tępiał" z czasem, kiedy wstanę. Wówczas, ponad 2 tyg spędziłem praktycznie leżąc.

Ostatnio, objawy te zdają się ustępować, jestem w stanie nie-leżeć coraz dłużej, niestety doszły inne objawy które skłoniły mnie do napisania tutaj posta:

- mimowolne skurcze: palca, palca u stóp, barków, ręki, łydki, nasilające się na wieczór i przy zasypianiu (podczas zasypiania potrafi mnie wręcz szarpnąć)
- uczucie gorzkiego smaku w ustach
- cały czas obecne mdłości (lekkie, ale nawet chodzenie po sklepie je wywołuje)
- osłabienie mięśni, lekkie drżenie rąk i drżenie mięśni przy dłuższym ich spięciu (np jak coś trzymam)

Jeśli chodzi o badania, miałem dotychczas:

próby neurologiczne - te z młoteczkiem itp co robi się u neurologa - kilkakrotnie, wszystko ok
TK głowy ogólne - wszystko ok
angioTK głowy (kontrast) - wszystko ok
MR głowy (bez kontrastu) - wszystko ok, struktury mózgowe w granicach normy
MR szyi oraz piersiowego odcinka kręgosłupa - oprócz drobnych guzków Schrommla, brak zmian
EEG - stan ogólny napadowy (nie choruję na epilepsję, wynik do dalszej diagnozy)
borelioza - IGg 15
badania krwi - wielokrotnie, wszystko ok, jedynie niedobór wit D3.

Czy mimo to, że część objawów "jakby pasowała do SM", zwłaszcza te dziwne skurcze plus nieprawidłowe EEG, to to, że 3 skanach głowy oraz skanach odcinków szyjnego i piersiowego wyszło brak jakichkolwiek zmian, pozwala sądzić że nie jest to SM?
Jutro mam kolejną wizytę u neurologa, czy prosić o badanie - punkcję lędźwiową żeby mieć pewność?
Rozumiem, że post może wydać się paniczny ale jeśli cos wyłącza cię z aktywności na 3 miesiące i nie wiadomo do tej pory, co to jest, to jest trochę dołujące.

RE: Chłopak 28 lat, w trakcie diagnozy - yasmina - 07-12-2020

Witaj, skonsultuj się z okulistą jeszcze bo te bóle mogą być od oczu, tym bardziej że odczuwasz bóle gałek ocznych. Sprawdziłabym jeszcze tarczycę i może kręgosłup.

RE: Chłopak 28 lat, w trakcie diagnozy - akces - 07-12-2020

(07-12-2020, 17:14)yasmina napisał(a): Witaj, skonsultuj się z okulistą jeszcze bo te bóle mogą być od oczu, tym bardziej że odczuwasz bóle gałek ocznych. Sprawdziłabym jeszcze tarczycę i może kręgosłup.

Dodam też że miałem już skierowanie do szpitala (neurolog się poddała) jednakże nie zostałem przyjęty ze względu na to że "jestem na chodzie" a w szpitalach teraz sam COVID.

W tarczycy badałem TSH - jest w normie, czy chodzi Ci o jeszcze inne badanie?
Mam skierowanie do kardiologa oraz na USG Doppler żył szyjnych - neurolog podejrzewa, że może to być niedokrwienie/podkradanie krwi przez zwężenia żył, tętnic szyjnych, obojczykowych (zwłaszcza, że te miejsca na przestrzeni tego czasu mam/miałem obolałe i przy pewnych rurach głowy to czuć) i wówczas ta teoria że gdy leżę, objawy ustępują bo następuje "dorkwienie" głowy.

Co do oczów - w lewym oku zauwazyłem, że mam taką czarną kreseczkę na polu widzenia która "pływa" za ruchem gałki - np. spojrzę w lewo, to za sekundę ta kreska "dopłynie" to tego miejsca.

Co do kręgosłupa - w skanie MR złapało cały kręgosłup, jednak opis dotyczy tylko tego, za co zapłaciłem - odcinka piersiowego. Czy na forum spotkać można kogoś, specjalistę, który byłby w stanie spojrzeć i ocenić te badania?

RE: Chłopak 28 lat, w trakcie diagnozy - Bubka - 07-12-2020

Cześć. Specjalistę to raczej znajdziesz w przychodni tutaj raczej nie ma nikogo. No chyba że się mylę. Ostatnio leżałam w szpitalu i była też kobieta która miała bardzo podobne objawy do Twoich. Opowiadała że chodziła od lekarz do lekarza, od szpitala do szpitala aż w końcu się udało. Okazało się że ma mocne ataki migreny i robią się jej w głowie zakrzepy z krwi. Dostawała jakieś tabletki i zastrzyki na rozrzedzenie krwi.

RE: Chłopak 28 lat, w trakcie diagnozy - akces - 07-12-2020

(07-12-2020, 19:54)Bubka napisał(a): Cześć. Specjalistę to raczej znajdziesz w przychodni tutaj raczej nie ma nikogo. No chyba że się mylę. Ostatnio leżałam w szpitalu i była też kobieta która miała bardzo podobne objawy do Twoich. Opowiadała że chodziła od lekarz do lekarza, od szpitala do szpitala aż w końcu się udało. Okazało się że ma mocne ataki migreny i robią się jej w głowie zakrzepy z krwi. Dostawała jakieś tabletki i zastrzyki na rozrzedzenie krwi.
Dzięki, kurcze to możliwe bo mam dużą hemoglobinę , praktycznie górną granicę. Podpytam o to na wizycie.

Nie wiem skad jednak te mioklonie, takie nasilone ostatnio oraz nieprawdlowe eeg - moze to ten "napadowy" stan.

RE: Chłopak 28 lat, w trakcie diagnozy - Patrahime - 07-12-2020

Zrób próbę tezyczkowa

RE: Chłopak 28 lat, w trakcie diagnozy - yasmina - 07-12-2020

(07-12-2020, 18:42)akces napisał(a):
(07-12-2020, 17:14)yasmina napisał(a): Witaj, skonsultuj się z okulistą jeszcze bo te bóle mogą być od oczu, tym bardziej że odczuwasz bóle gałek ocznych. Sprawdziłabym jeszcze tarczycę i może kręgosłup.

W tarczycy badałem TSH - jest w normie, czy chodzi Ci o jeszcze inne badanie?
W moim przypadku TSH starczyło.

RE: Chłopak 28 lat, w trakcie diagnozy - Max007 - 08-12-2020

Ze mnie to ekspert żaden, ale mogę Ci napisać swoją historię. Zaczęło się od zawrotów głowy, zaburzeń równowagi , mrowienia ciała i bólu oka po prawej stronie. Najpierw zarejestrowałem się do lekarza w mojej przychodni (to był zwykły lekarz rodzinny). Nie pamiętam już jak mnie badał, ale wyszło coś nie tak z neurologią i dostałem skierowanie do poradni specjalistycznej. Ostatecznie do wizyty nie doczekałem (termin u neurologa za 2 miesiące), bo objawy się nasilały i pojechałem do szpitala. Na SOR badanie neurologiczne i okulistyczne wyszły źle, więc zrobiono mi rezonans głowy. Po rezonansie poszło już z górki, podejrzenie stwardnienia rozsianego punkcja, sterydy w żyłę, diagnoza, leki. Dlatego wydaje mi się, że jeśli badało Cię kilku lekarzy i zrobili Ci tyle badań to chyba nie SM.

RE: Chłopak 28 lat, w trakcie diagnozy - akces - 08-12-2020

Dzięki za opinię i Twoją historię, ja dziś jestem po wizycie u innego neurologa i chyba trafiłem na osobę, której poszukiwałem gdyż jako jedyna do końca wysłuchała całej mojej historii, przejrzała wszystkie badania i odpowiedziała na wszystkie pytania. Miałem kolejne badanie neurologiczne młoteczkowe, rozróżniania kolorów, zapachów i podstawowe badania oczu.
Doktor skierowała mnie na rezonans głowy z kontrastem w razie gdyby cos nie zostało do tej pory odkryte, do kardiologa - bo objawy, zwłaszcza to że większość mija gdy leżę, może być związana ze słabym stanem układu krążenia oraz na punkcje lędźwiową - tylko ze to badanie podobno robi sie tylko w szpitalu, czyli mam odczekać az zaczną do szpitala w ogóle gdziekolwiek przyjmować.
Co do eeg - mam zrobić kontrolne ale w jej opinii, to nie będzie to.

Mam zalecenia diety, dużych dawek witamin b i d oraz magnezu.

RE: Chłopak 28 lat, w trakcie diagnozy - Danieloo - 08-12-2020

Jaki lekarz?