![]() |
|
Moje obawy i objawy i tesle - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Moje obawy i objawy i tesle (/thread-2800.html) Strony:
1
2
|
Moje obawy i objawy i tesle - Alina - 31-01-2021 Cześć. Jestem Alina mam 33 lata. Od 8 lub więcej lat coś się że mną dzieje. W 2013 r jakoś zimą w lutym zaczęły mnie mrowić dłonie i stopy,myśląc że to uczulenie (jestem alergikiem) pobrałam wapno i przeszło. W 2015 zaczęłam mieć objawy typu mrowienia dłoni i stóp, mrowienie języka, uczucie slabosci lewej strony ciała, uczucie zimna w rękach i stopach, mioklonie, fascykulacje, uczucie nieobecności, zaburzenia widzenia, męty itp. Przy schylaniu czuję takie lekkie mrowki w stopach, udach lub dłoniach, palenie skóry. SM mam "niby" wykluczone rezonansami. W 2015 tk glowy z kontr, wszystko cacy 2016 mri glowy 1,5 t z kontr, cacy 2018 mri odc szyjny 1,5 t - cudo 2019 mri odc piersiowy - 2 wypukliny pozatym bez zmian 2020-2021 mri komplet głowa, szyjny i piersiowy. Wszystko ok wypukliny i nic więcej. W badaniach wyszła mi tylko bartonella w kki (ale nie wierzę w te badanie - mąż namówił) w zwykłym labo już nie wyszła Próba tezyczkowa na 3 plusy Niby tężyczka i bartonella mogą dawać takie objawy, niby nie do końca.. Moje pytanie jest takie. Na innym forum jakas dziewczyna pisała ze miała objawy zanim pojawiły sie zmiany. Czy po tylu latach i tyle razy robionych mri, tk itp serio mogę mieć "ukryte sm"? Druga rzecz czy ktoś mi może powiedzieć czy te moje, 1,5 t jest miarodajne? Czy powtórzyć to na 3 teslach? Doktor Lisowski mówi że to miarodajne badanie. Czy ktoś tak miał że zrobił mri 1,5 t a w krótkim czasie 3t i to w 3t były zmiany sm? Ponoć w 3t mogą wyjść zmiany ale takie które mają też zdrowi ludzie czyli klinicznie nieważne jak np zmiany na rogach komór starcze , prawda to? Co myślicie? Badać się dalej czy od puścić temat sm z tymi wynikami mri? RE: Moje obawy i objawy i tesle - JMonika79 - 31-01-2021 Hejka. Ja przy tylu badaniach MRI i co ważniejsze przy dobrych wynikach calego rdzenia i glowy to ja o temacie sm bym zupelnie zapomniała i nie zawracała sobie tym wiecej głowy. Po tylu latach napewno by wyszlo cokolwiek gdyby było, nawet przy 1.5 T. Niedoboty vit B12 tez potrafią byc dokuczliwe, sprawdziłabym jej poziom. No i ta tężyczka skoro dodatnia to tez uprzykrza życie. Pozdrawiam serdecznie RE: Moje obawy i objawy i tesle - Alina - 31-01-2021 Tak natomiast, czy 1,5 t jest miarodajne? Napisałaś “nawet przy 1,5 t“. Ja robiłam bo nie wiedziałam o 3t i też słyszałam że tam prawie każdemu coś wyjdzie. B12 w normie 313 . 3t jest naprawdę tak lepsze? I pytanie można mieć sm bez zmian?
RE: Moje obawy i objawy i tesle - JMonika79 - 31-01-2021 Jest miarodajne, ja mialam 1.5 t i zostalam zdiagnozowania. Lekarz tez Ci powiedzial że to badanie jest miarodajne. Poziom 313 to wcale nie jest wysoki poziom tej vit. U mnie wyszlo prawie 200 co lekarz określił duzym niedoborem. Jestem na co 3 miesięcznych zastrzykach z b12 od majà bàdź czerwca 2019. Badania z zeszlego tygodnia pokazujà że mam 378 dopiero. Lekarz chce dobić wynik do 700. Prawda taka że sporo rzeczy które zrzucalam na ms odeszĺo po podniesieniu poziomu b12 Nie wiem czy mozna mieć sm bez zmian, wątpię i raczej nie. Zmiany demielizacyjne sà jednym z kilku kryteriów w postawieniu tej diagnozy. RE: Moje obawy i objawy i tesle - Alina - 31-01-2021 Myślę że odczekam z rok i zrobię te 3 tesle b12, mg d3 też supluje bo mam niedobór d3 18, 25 i niski mg1, 92. Może też poproszę o zastrzyki, narazie ogarniam wlewy z mg bo po doustnych mam zadkie stolce.
RE: Moje obawy i objawy i tesle - JMonika79 - 01-02-2021 Koniecznie pamiętaj o tej Wit D, mnie kiedys tez wyszedl niski poziom, chyba 18 jak Tobie. Lekarka mowila, zeby suplementowac bo różne dziwne rzeczy mogą sie dziać. Ja zjadlam może jedno opakowanie i olaĺam sprawę. To bylo jakies 15 lat temu. Być moze gdybym wzięła to sobie bardziej do serca to byloby inaczej, kto wie, ale warto o to zadbać. Dużo zdrowia życzę I pozdrawiam serdecznie
RE: Moje obawy i objawy i tesle - Alina - 01-02-2021 Tak suolementuje duża dawkę. Właśnie zrobię poziom. D3 więc kochana myślisz że te 3t odpuścić? Że moje badania są wystarczające? nie badali mi płynu, nie widzą potrzeby.
RE: Moje obawy i objawy i tesle - JMonika79 - 01-02-2021 Ja bym odpuscila kolejne MRI, ale jeśli bardzo Cie to męczy i gniecie tak od środka, to bym zrobiła te 3t za rok bàdź 2 żeby tak wewnętrznie sie uspokoić Z płynem mózgowo rdzeniowym też nie jest taka prosta sprawa bo gro osób nie ma prążków ( ja nie mam ) Pozdrawiam
RE: Moje obawy i objawy i tesle - skrzat100 - 01-02-2021 (01-02-2021, 09:15)Alina napisał(a): Tak suolementuje duża dawkę. Właśnie zrobię poziom. D3Moim skromnym zdaniem 1.5 t jest wystarczające. Sam zostałem zdiagnozowany i sprawdzany na takim, dopiero w zeszłym roku miałem na 3t, tak po prostu z przypadku bo stary sprzęt był zepsuty. RE: Moje obawy i objawy i tesle - Alina - 01-02-2021 No to się ciesze u idę robić badania ana XD.. Ależ ja tego nie znoszę. Fajnie że jesteście i tworzycie takie miejsce, zdecydowanie inaczej niż na innych forach. Rzeczowe i konkretne odp bez "zmuszania" do robienia kki i innych elispotów
|