Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Objawy Patryk - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html)
+--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html)
+--- Wątek: Objawy Patryk (/thread-2808.html)

Strony: 1 2

Objawy Patryk - Garasuo - 03-02-2021

Witam wszystkich bardzo serdecznie! 

Nazywam się Patryk,4 dni temu straciłem węch (tak wiem że mamy koronawirus). Węch straciłem w piątek gdy się obudziłem po prostu nic nie czułem,w niedzielę coś ruszyło czułem dosyć normalnie ,smak miałem cały czas, obecnie czuję że węch jest jakby stłumiony czuję wszystko blisko nosa lecz mam wąchania w czuciu np.zapach farby raz czuję z daleka a po chwili muszę podejść do wiaderka by poczuć ,wtedy zapach jest wyraźny, choruje na Wrzodziejące zapalenie jelita grubego , przeczytałem że jest u mnie SM bardziej możliwe że względu właśnie na chorobę jelit. Rok temu byłem u neurologa z przyczyn drętwienia itp lecz były to objawy somatyczne same ustały a neurolog nie stwierdził totalnie nic niepokojącego,mam dużo siły pracuje fizycznie nie odczuwam innych problemów obecnie prócz problemów z zapachem mam do państwa 2 pytania. Czy faktycznie z choroba jelit mam duże szanse na SM?
Oraz co jest nie tak z moim węchem? Jak objawia sie problem z węchem przy SM ? Cały czas czuję obecnie jest to tylko  raz mocniej raz mniej, zastanawiam się jak przebiega utrata węchu przy SM? Czy raz jest lepiej raz gorzej? Czy jest możliwe żeby to był początkowy objaw SM? Czy utrata węchu wystapuje raczej wraz z postępem choroby? Węch wrócił samoczynnie nie stosowałem żadnych leków. Koronawirusa raczej nie miałem bo prócz węchu nie było totalnie żadnych objawów. Błagam i pomoc i opinie jestem kłębkiem nerwów

RE: Objawy Patryk - Anna 888 - 03-02-2021

Witam, najlepiej skontaktuj się z lekarzem i skonsultuj. Nie kojarzyła bym tego odrazu z SM Ja nie mam chorych jelit a SM tak.... Pozdrawiam i narazie bez paniki

RE: Objawy Patryk - Garasuo - 03-02-2021

Pani Aniu a czy istnieje możliwość by właśnie tak początkowo objawiała się choroba? Objaw sam by znikał? I czy nie było by tak że po prostu b nic nie czuł? Jest możliwość taka że raz czuję mocniej raz mniej a zaczęło się od tego że nie czułem nic nagle wstając rano?

RE: Objawy Patryk - Anna 888 - 03-02-2021

Kiedyś lekarz od SM powiedział mi że albo rzut jest albo jego nie ma. Napewno trzeba to skonsultować

RE: Objawy Patryk - skrzat100 - 03-02-2021

(03-02-2021, 08:00)Garasuo napisał(a): Witam wszystkich bardzo serdecznie! 

Nazywam się Patryk,4 dni temu straciłem węch (tak wiem że mamy koronawirus). Węch straciłem w piątek gdy się obudziłem po prostu nic nie czułem,w niedzielę coś ruszyło czułem dosyć normalnie ,smak miałem cały czas, obecnie czuję że węch jest jakby stłumiony czuję wszystko blisko nosa lecz mam wąchania w czuciu np.zapach farby raz czuję z daleka a po chwili muszę podejść do wiaderka by poczuć ,wtedy zapach jest wyraźny, choruje na Wrzodziejące zapalenie jelita grubego , przeczytałem że jest u mnie SM bardziej możliwe że względu właśnie na chorobę jelit. Rok temu byłem u neurologa z przyczyn drętwienia itp lecz były to objawy somatyczne same ustały a neurolog nie stwierdził totalnie nic niepokojącego,mam dużo siły pracuje fizycznie nie odczuwam innych problemów obecnie prócz problemów z zapachem mam do państwa 2 pytania. Czy faktycznie z choroba jelit mam duże szanse na SM?
Oraz co jest nie tak z moim węchem? Jak objawia sie problem z węchem przy SM ? Cały czas czuję obecnie jest to tylko  raz mocniej raz mniej, zastanawiam się jak przebiega utrata węchu przy SM? Czy raz jest lepiej raz gorzej? Czy jest możliwe żeby to był początkowy objaw SM? Czy utrata węchu wystapuje raczej wraz z postępem choroby? Węch wrócił samoczynnie nie stosowałem żadnych leków. Koronawirusa raczej nie miałem bo prócz węchu nie było totalnie żadnych objawów. Błagam i pomoc i opinie jestem kłębkiem nerwów
Moim skromnym zdaniem szukasz dziury w całym. Zamiast mimo wszystko cieszyć się życiem, myślisz nad tym na co jeszcze mógłbyś zachorować.Pewnie większy ryzyko masz na kolejne, poważniejsze rozpoznanie np. rak jelit niż na stwardnienie. Oprócz tego ja nigdy nie słyszałem o tym, żeby komuś rozpoczął się SM o utraty węchu.

RE: Objawy Patryk - yasmina - 03-02-2021

Witaj Garasou, przede wszystkim powinieneś upewnić się, że nie miałeś corony, bo właśnie utratę węchu z tym bym powiązała. Nie słyszałam nigdy, żeby węch miał coś wspólnego z SM, skąd Ci to przyszło do głowy?. Problemy z jelitami częściej mogą być efektem sm niż jego objawem. Drętwienia mogą pochodzić od kręgosłupa.

Gdzieś na stronie wyczytałem że ansomia może być spowodowana właśnie SM zastanawiam się czy to prawda czy głupote wyczytałem czy być może taki objaw może pojawić się w zawansowanym stadium choroby

RE: Objawy Patryk - Olaa - 03-02-2021

Nigdy nie mialam zaburzen czy utraty wechu, a diagnoze mam od 18lat. Nigdy tez nie spotkalam sie z kims u kogo objawem sm bylaby utrata wechu.
Idz.moze w kierunku Covid- nawet jesli nie miales innych objawow, bo mogles przejsc bezobjawowo. Zrob przeciwciala.
Do glowy przychodzi mi jeszcze jeden specjalista- laryngolog. Moze masz jakies polipy? One podobno tez powoduja probleny z wechem.
Tez raczej nie wiazalabym twgo z sm.

RE: Objawy Patryk - kukuku - 03-02-2021

(03-02-2021, 20:30)Olaa napisał(a): Nigdy nie mialam zaburzen czy utraty wechu, a diagnoze mam od 18lat. Nigdy tez nie spotkalam sie z kims u kogo objawem sm bylaby utrata wechu.
Idz.moze w kierunku Covid- nawet jesli nie miales innych objawow, bo mogles przejsc bezobjawowo. Zrob przeciwciala.
Do glowy przychodzi mi jeszcze jeden specjalista- laryngolog. Moze masz jakies polipy? One podobno tez powoduja probleny z wechem.
Tez raczej nie wiazalabym twgo z sm.
Nagła utrata węchu to zapewne covid, sama przeszłam i po 3 miesiącach nadal zaburzony. Można przejść covid tylko z tym objawem.

Zastanawia mnie po prostu fakt że węch wrócił sam po 3dniavh ale nie jest on do końca taki sam jak był przed,zastanawiałem się czy może nie był to pierwszy rzut choroby i minął sam lecz pozostawił już ten węch w gorszej formie. Z drugiej strony rok temu też myślałem że mam SM neurolog nic nie stwierdził przeszło samo po wizycie i psychologa. Rok temu też w zimę miałem ostre zapalenie zatok i wtedy węchu nie straciłem