![]() |
|
Drętwienie całego ciała - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Rzuty i ich leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-34.html) +--- Wątek: Drętwienie całego ciała (/thread-2940.html) Strony:
1
2
|
Drętwienie całego ciała - Karolina79 - 27-05-2021 Dzień dobry. Jestem nowa na forum i od miesiąca mam zdiagnozowane SM. Zaczęło się na jesień od pojedynczych rzutów, ktore szybko mijały. Były zaburzenia widzenia ( według lekarza brak witaminy d3 ), zdrętwiała mi jedna noga ( najpierw dostałam leki przeciwzapalne, a później okazało się, że mam żylaka). Później zdrętwiała druga noga, wystraszyłam się, źe i tam żylak się zrobił, na szczęście doopler nic nie wykazał. W międzyczasie pojawił się objaw Lhermitte'a, nie wiedziałam jeszcze wtedy ,co to takiego. W marcu zaczęła mi drgać dolna powieka lewego oka i mięśnie przy lewym kąciku ust. Pulsowały bez przerwy , zalecono mi zwiększyć dawkę witaminy d3, wapno i neurovit, nie przechodziło, to dostałam jeszcze mydocalm. Wg doktora nie ma związku z zaburzeniami widzenia, drętwieniem kończyn i nagłą i częstą potrzebą oddania moczu. Teraz wiem, że się mylił. W poniedziałek wielkanocny obudziłam się ze zdrętwiałym kciukiem, wtedy dostałam skierowanie do neurologa. Od 17 kwietnia jestem zdrętwiała od szyji w dół. Byłam w szpitalu, dostałam 5 kroplówek solu medrol, ostatnią 2 maja. A te okropne drętwienie nie mija. Jest lepiej jak było, ale nie jest normalnie. Najbardziej dokuczają mi dłonie, często to aż bolą. Tydzień temu rozpoczęłam leczenie w programie. Pani dokror zapytała czemu nie podali mi więcej kroplówek, bo teraz to już za późno na kolejne. Wspomniała coś, że raczej może już tak zostać. Byłam też u neurologa, dostałam tabletki, mają pomóc, jak na razie drętwienie nie odpuszcza. W rezonsnsie odc szyjnego mam jedną zmianę, wg neurologa musi być ich więcej poniżej stąd te objawy, aż do stóp. Wiem, że każdy przypadek jest inny, ale może jest szansa, że to drętwienie minie? Zaraz będą 2 miesiące od kiedy się zaczęło. Dziękuję, za odpowiedzi i za to, że udało się dobrnąć do końca. Rozpisałam się, ale krócej się nie dało. Pozdrawiam. RE: Drętwienie całego ciała - Tosiia - 27-05-2021 Hej Karolina, ja tez mam dopiero co zdiagnozowane SM, ale na tyle ile sie orientuje takie dolegliwosci moga mijac tygodniami, a nawet miesiacami i to potwierdzil moj neurolog. Takze bylam przerazona, bo po 5 kroplowkach bylo w moim przypadku gorzej (sa osoby, ktorym rzut mija 'od razu' po zastosowaniu kroplowek, ale u mnie rzut postepowal). Po okolo 2 tygodniach po zastosowaniu kroplowek moze bylo 2 % lepiej (takze bylam cala zdretwiala), po ok. 5 tygodniach juz znacznie lepiej i bylam szczesliwa, ze wszystko wraca powoli do normy, ale pojawil sie nagle nowy objaw - objaw Lhermitte'a ... Obecnie mija ponad 3 miesiace od rozpoczecia rzutu i dolegliwosci nadal mam, ale w niewielkim nasileniu (pozostalo max moze 5 %) albo calkowicie ustapily. Czasami jest sinusoida (jeden dzien lepiej, a kolejny dzien gorzej, ale tez neurolog powiedzial, ze tak moze byc i abym sie nie martwila) Obecnie wiem, ze moze potrzebuje jeszcze miesiaca czy nawet dwoch aby wszystkie objawy ustapily w 100 % dlatego jestem spokojna. Tez zycze Tobie cierpliwosci, spokoju i przede wszystkim zdrowia!
RE: Drętwienie całego ciała - Karolina79 - 27-05-2021 (27-05-2021, 11:50)Tosiia napisał(a): Hej Karolina,Dziękuję za odpowiedź i to tak optymistyczną . Też dokucza Ci drętwienie? Bierzesz jakieś leki? RE: Drętwienie całego ciała - agica - 27-05-2021 Hej, mi tak drętwiała stopa po dwóch nieleczonych rzutach bezwładności. Szczególnie już po pracy do wieczora wykręcanie, z czasem to się uspokajało, ale czasem jeszcze wraca przy osłabieniu i mega zmianie pogody. Lepiej nie będę Cię zasmucać ile to trwało, ale każdy ma w różnym stopniu sponiewierany organizm, dlatego trzymam kciuki żeby szybko minęło, rób wszystko żeby tak było. RE: Drętwienie całego ciała - Karolina79 - 27-05-2021 (27-05-2021, 13:06)agica napisał(a): Hej, mi tak drętwiała stopa po dwóch nieleczonych rzutach bezwładności. Szczególnie już po pracy do wieczora wykręcanie, z czasem to się uspokajało, ale czasem jeszcze wraca przy osłabieniu i mega zmianie pogody. Lepiej nie będę Cię zasmucać ile to trwało, ale każdy ma w różnym stopniu sponiewierany organizm, dlatego trzymam kciuki żeby szybko minęło, rób wszystko żeby tak było.
RE: Drętwienie całego ciała - Tosiia - 27-05-2021 (27-05-2021, 12:06)Karolina79 napisał(a):(27-05-2021, 11:50)Tosiia napisał(a): Hej Karolina,Dziękuję za odpowiedź i to tak optymistyczną . Też dokucza Ci drętwienie? Bierzesz jakieś leki? Teraz juz nie czuje w ogole dretwienia. Dretwienie zaczelo mijac po 5 - 6 tygodniu od poczatku rzutu i schodzilo stopniowo. Bylam zdretwiala cala od klatki piersiowej w dol (prawa i lewa strona), bez prawej reki i posladkow. Ustapienie dretwienia mijalo u mnie stopniowo (czyli kilka dni np znowu odzyskalam czucie po lewej stronie plecow, w kolejnych dniach na udach itd.) Zaczelam leczenie Copaxone, a poza tym biore wit D3, B12 i od czasu do czasu sumplementuje magnez i cynk. Jak mialam dretwienie to przyjmowalam wapn (co 2 lub 3 dni). Obecnie mam jedynie uczucie przechodzenia pradow po ciele (ale nie jest to juz objaw Lhermitte'a ) lub delikatne mrowienia RE: Drętwienie całego ciała - Karolina79 - 28-05-2021 (27-05-2021, 19:20)Tosiia napisał(a):Muszę uzbroić się w cierpliwość. Ja zaczęłam od avonexu, chociaż po tym, co czytałam na forum to nie wiem, czy to dobry wybór.(27-05-2021, 12:06)Karolina79 napisał(a):(27-05-2021, 11:50)Tosiia napisał(a): Hej Karolina,Dziękuję za odpowiedź i to tak optymistyczną . Też dokucza Ci drętwienie? Bierzesz jakieś leki? RE: Drętwienie całego ciała - Modliszka - 15-06-2021 niestety objawy drętwienia mogą się długo utrzymywać nie pozostaje nic innego jak czekać na poprawę i brać leki, suplementy i dbać o siebie______________________ fajne prześcieradło flanelowe z gumką kupisz tu RE: Drętwienie całego ciała - Karolina79 - 15-06-2021 (15-06-2021, 14:02)Modliszka napisał(a): niestety objawy drętwienia mogą się długo utrzymywaćCześć Modliszko. Jakie leki masz na myśli? Te z programu? Neurolog zapisała mi baclofen i neurontin, ale to bardziej na bolesne skurcze towarzyszące drętwieniu. Oczywiście biorę też neurovit i witaminę d3. Czytałam wczoraj różne wątki na forum i zaczęłam się oswajać z myślą, że te drętwienie już ze mną zostanie. Twój post przywrócił mi nadzieję na poprawę. Dziękuję i pozdrawiam. RE: Drętwienie całego ciała - Bubka - 30-09-2021 Karolina a jak Twoje drętwienia? przeszło czy dalej się utrzymuje? Ja byłam taka podrętwiała i miałam niedowład który czasami był taki, że nie mogłam chodzić. To wszystko się działo jeszcze przed diagnozą i trwało od maja w sumie do listopada bo wtedy dostałam solu. Człowiek jest taki głupi, zwleka ze wszystkim. Nie poszłam szybciej do lekarza, bo praca, bo nie mam kiedy, a kto mnie zastąpi. Szefowej, jak wysłała mi wypowiedzenie nie obchodziło czy będę miała pieniądze itd. Aj a teraz jak się coś dzieje to od razu się rejestruje. |