![]() |
|
Paniczny lęk - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Paniczny lęk (/thread-2957.html) |
Paniczny lęk - klaudia794 - 20-06-2021 Witajcie ![]() Kilka tygodni temu całkiem przypadkiem wykonałam rezonans magnetyczny głowy. Przez przypadkowo mam na myśli to, ze pracuje w pracowni rezonansu magnetycznego i akurat tego dnia technik potrzebował kogoś, kto w ramach testu położy się w aparacie na badanie głowy (bez kontrastu). Po badaniu moimi obrazami głowy zainteresował się lekarz radiolog, który zwrócił mi uwagę na pewną zmianę z mózgu o charakterze demienilizacji. Zaznaczam, ze do tej pory nie miałam żadnych objawów ze strony układu nerwowego, a przynajmniej nigdy nie zwróciłam na to uwagi. Kilka dni później odwiedziłam neurologa, Pani neurolog sprawdziła odruchy, stwierdziła ze wszystko w porządku, zauważyła jednak ze nie mam odruchu brzusznego i podeszwowego (uznała ze nie jest to jednak żaden objaw patologiczny mimo ze nie rodziłam) i dała skierowanie na rezonans głowy i kręgosłupa szyjnego z kontrastem. Na drugi dzień miałam już wynik rezonansu „W obrębie jąder podkorowych widoczna strefa podwyższonego sygnału w obrazach o długim TR wlk. około 7,5x5mm. Mniejsze pojedyncze zmiany o podobnej morfologii sygnału widoczne w topografii istoty białej obu półkul mózgu- wlk. do 2mm- ogniska niespecyficzne demienilizacji. Zmiany nie wykazują wzmocnienia do dożylnym podaniu środka kontrastowego. Kręgosłup szyjny bez zmian. Już następnego dnia udałam się do okulisty aby wykonać badanie dna oka-wyszło w porządku. W między czasie zrobiłam tez morfologię, test na borelioze, wszystko wyszło w porządku poza niedoborem witaminy D i B12. Wtedy też zaczęłam wpadać w lekką panikę ponieważ wyczytałam ze niedobór witaminy D wpływa na rozwój SM. Zaczęłam całymi dniami przeszukiwać internet próbując dopatrzeć się jakichś objawów u siebie. Przeczytałam ze brak odruchu brzusznego i podeszwowego jest charakterystyczny dla SM wbrew temu co powiedziała Pani neurolog i zaczęłam wpadać w panikę. Kilka dni później zauważyłam ze z moja lewą ręką i nogą coś jest nie tak. Nie drętwieje, nie mrowi, nie boli, natomiast jest to takie uczucie jakbym bardziej czuła tą rękę i nogę. Do tego rano podczas wybudzania czuje wibrowanie wnętrza ciała, na zewnątrz jest to zupełnie niewidoczne ale ja czuje ze w środku coś mi drga. Nie jestem w stanie myśleć o czymś innym, całymi dniami skupiam się na tym czy aby na pewno coś nie zaczyna mi drętwieć… Martwi mnie również brak wspomnianych odruchów.. Czy powstały stres mógł nasilić objawy SM, w związku z czym zaczęłam je zauważać? Czy przez paniczny lęk przed chorobą mogłam sama zacząć wmawiać sobie objawy? Czy u kogoś z Was występował podobny objaw w postaci „nieswoich” kończyn?
RE: Paniczny lęk - yasmina - 20-06-2021 Klaudia, przede wszystkim spokój. Nie szukaj diagnozy w necie, bo właśnie wpadniesz w paranoję. Szyjny masz w porządku i to bardzo dobrze, brak świecenia po kontraście to druga dobra wiadomość. Powodów demielinizacji jest mnóstwo i nie musi to być sm, a na przykład długotrwały stres, depresja, nerwica. Brak B12 i D3 też robi swoje. Zacznij może przyjmować D3 - ja biorę Omega D3 K2 MK7. Witaminę B biorę firmy Solgar - Kompleks wit.b z choliną. Cholina ma wpływ na odbudowę mieliny. Twoje samopoczucie może być spowodowane stresem. Czy lekarz zalecił dalszą diagnostykę? RE: Paniczny lęk - klaudia794 - 21-06-2021 (20-06-2021, 22:53)yasmina napisał(a): Klaudia, przede wszystkim spokój. Nie szukaj diagnozy w necie, bo właśnie wpadniesz w paranoję. Szyjny masz w porządku i to bardzo dobrze, brak świecenia po kontraście to druga dobra wiadomość. Powodów demielinizacji jest mnóstwo i nie musi to być sm, a na przykład długotrwały stres, depresja, nerwica. Brak B12 i D3 też robi swoje. Zacznij może przyjmować D3 - ja biorę Omega D3 K2 MK7. Witaminę B biorę firmy Solgar - Kompleks wit.b z choliną. Cholina ma wpływ na odbudowę mieliny. Twoje samopoczucie może być spowodowane stresem. Czy lekarz zalecił dalszą diagnostykę?Tak, za miesiąc mam przyjęcie do szpitala na dalszą diagnostykę. Boje się tylko, ze w szpitalu nie postawią mi żadnej jednoznacznej diagnozy i z dnia na dzień będę się coraz bardziej nakręcać Dziękuje za wskazówkę, w takim razie kupię. Radiolog, która opisywała mi rezonans zaproponowała żebym suplementowa witaminę B12 a za jakiś czas zrobi mi rezonans żeby sprawdzić czy coś się zmienia, może to mnie uspokoi troszkę.
RE: Paniczny lęk - lutu_rsl - 22-06-2021 A ja ci polecam magnez. Najlepiej w formie cytrynianu. W dawkach po ok 100 mg elementarnego magnezu, minimum 2 razy na dobę. Rozluźni Cię i być może zniweluje wszystko co odczuwasz po "wynikach" z ostatnich dni. RE: Paniczny lęk - yasmina - 22-06-2021 (21-06-2021, 09:31)klaudia794 napisał(a):Klaudia, pamiętaj o jednym - zawsze masz prawo skonsultować diagnozę z innym neuro - ja tak zrobiłam i wyszło mi to na dobre. A przede wszystkim musisz odnaleźć w sobie spokój, bo to nakręcanie bardzo źle na Ciebie działa. Nie przyjmuj wszystkiego tak bardzo do siebie, słuchaj swojego ciała, myśl pozytywnie.(20-06-2021, 22:53)yasmina napisał(a): Klaudia, przede wszystkim spokój. Nie szukaj diagnozy w necie, bo właśnie wpadniesz w paranoję. Szyjny masz w porządku i to bardzo dobrze, brak świecenia po kontraście to druga dobra wiadomość. Powodów demielinizacji jest mnóstwo i nie musi to być sm, a na przykład długotrwały stres, depresja, nerwica. Brak B12 i D3 też robi swoje. Zacznij może przyjmować D3 - ja biorę Omega D3 K2 MK7. Witaminę B biorę firmy Solgar - Kompleks wit.b z choliną. Cholina ma wpływ na odbudowę mieliny. Twoje samopoczucie może być spowodowane stresem. Czy lekarz zalecił dalszą diagnostykę?Tak, za miesiąc mam przyjęcie do szpitala na dalszą diagnostykę. Boje się tylko, ze w szpitalu nie postawią mi żadnej jednoznacznej diagnozy i z dnia na dzień będę się coraz bardziej nakręcać Co do magnezu, jak napisała lutu - jak najbardziej, ja biorę Magne B6 firmy Sanofi, polecił mi go lekarz i pamiętaj tabletkę trzeba rozgryźć, bo nie każdy organizm wchłania magnez. Trzymaj się
RE: Paniczny lęk - Karolina79 - 22-06-2021 (22-06-2021, 20:06)yasmina napisał(a):(21-06-2021, 09:31)klaudia794 napisał(a):Klaudia, pamiętaj o jednym - zawsze masz prawo skonsultować diagnozę z innym neuro - ja tak zrobiłam i wyszło mi to na dobre. A przede wszystkim musisz odnaleźć w sobie spokój, bo to nakręcanie bardzo źle na Ciebie działa. Nie przyjmuj wszystkiego tak bardzo do siebie, słuchaj swojego ciała, myśl pozytywnie.(20-06-2021, 22:53)yasmina napisał(a): Klaudia, przede wszystkim spokój. Nie szukaj diagnozy w necie, bo właśnie wpadniesz w paranoję. Szyjny masz w porządku i to bardzo dobrze, brak świecenia po kontraście to druga dobra wiadomość. Powodów demielinizacji jest mnóstwo i nie musi to być sm, a na przykład długotrwały stres, depresja, nerwica. Brak B12 i D3 też robi swoje. Zacznij może przyjmować D3 - ja biorę Omega D3 K2 MK7. Witaminę B biorę firmy Solgar - Kompleks wit.b z choliną. Cholina ma wpływ na odbudowę mieliny. Twoje samopoczucie może być spowodowane stresem. Czy lekarz zalecił dalszą diagnostykę?Tak, za miesiąc mam przyjęcie do szpitala na dalszą diagnostykę. Boje się tylko, ze w szpitalu nie postawią mi żadnej jednoznacznej diagnozy i z dnia na dzień będę się coraz bardziej nakręcać RE: Paniczny lęk - skrzat100 - 24-06-2021 (20-06-2021, 22:37)klaudia794 napisał(a): WitajcieBardziej obawiał bym się niedoboru B12(poczytaj do jakich zniszczeń może doprowadzić brak tej wit. PS. w różnicowaniu SM bierze się też pod uwagę właśnie za niski b12) niż tego, że z niedoboru d3 może rozwinąć się SM. Pewnie 3//4 Polaków ma niedobór wit. D, a jednak SM ma tylko 40 tys. RE: Paniczny lęk - klaudia794 - 25-06-2021 Bardzo dziękuje za rady Koniecznie muszę kupić magnez, zwłaszcza ze w ostatnich dniach zaczęła drgać mi powieka, wiec coś w tym może być.W między czasie odwiedziłam innego neurologa, który mnie troszkę uspokoił. Stwierdził, ze z dużym prawdopodobieństwem, gdyby nie ten mój przypadkowy rezonans, to do końca życia nie wiedziałabym o tej zmianie, która jest na tyle niespecyficzna, ze w zasadzie mogła się pojawić z mnóstwa przyczyn a także w zasadzie bez przyczyny. Ale diagnostykę warto wykonać, w związku z czym udało mu się przyspieszyć mi termin przyjęcia do szpitala na 12 lipca. Dostałam tez receptę na devikap i milgamme żeby uzupełnić witaminy. Staram się tez juz nie wpisywać każdego „podejrzanego” objawu w internet. Po tym jak zaczęłam szukać „jak często sika zdrowy człowiek” uświadomiłam sobie ze popadam w paranoje. Czekam wiec spokojnie na przyjęcie do szpitala a Wam życzę dużo zdrówka!
RE: Paniczny lęk - klaudia794 - 14-07-2021 Hej, nie wiem czy ktoś to jeszcze przeczyta ale chciałam dokończyć moją historię z diagnozowaniem SM. Otóż w poniedziałek zostałam przyjęta na oddział, sprawdzono ponownie odruchy neurologiczne- wszystko w normie, pobrano krew do badań. Wczoraj miałam wykonana punkcję lędźwiowa- więcej strachu niż bólu na szczęście, dzisiaj czuje się w porządku, przy dłuższym siedzeniu lub chodzeniu lekko boli mnie głowa i kręgosłup ale podczas leżenia jest w porządku. Miałam tez konsultacje okulistyczną, zmierzone ciśnienie oka, pole widzenia- wszystko w porządku. Przed chwilą Pan Doktor poinformował, ze wyniki krwi i płynu są bardzo dobre prążków- brak prążków w płynie. Zaznaczył, ze wynik rezonansu nie spełnia kryterium do rozpoznania SM a zmiany sugerują raczej małe niedokrwienia okołoporodowe. Także na tej postawie wykluczono SM. ![]() Na ten moment kończę przygodę z neurologią, dalej z tyłu głowy mam to, ze przecież nie można do końca wykluczyć SM, natomiast postaram się już więcej nie wyczytywać z internetu wszystkiego co najgorsze. Dużo zdrówka raz jeszcze! RE: Paniczny lęk - Olaa - 14-07-2021 Klaudia cieszę sie razem z Tobą Fajnie, że tak właśnie skończyła się Twoja sprawa![]() Życzę wszystkiego dobrego! |