Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Dziwne objawy po 2 msc dretwienie i mrowienie - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html)
+--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html)
+--- Wątek: Dziwne objawy po 2 msc dretwienie i mrowienie (/thread-3005.html)

Strony: 1 2

Dziwne objawy po 2 msc dretwienie i mrowienie - Marcin34 - 18-08-2021

Witam wszystkich serdecznie. Nazywam się Marcin mam 34 lata. 
Jakieś dwa miesiące temu doszło u mnie do bardzo dziwnej infekcji.
Dostałem gorączki 37.5-38.5, powiększenia węzłów chłonnych. Byłem bardzo ale to bardzo osłabiony. 
Pojawiły się bardzo duże problemy z koncentracja, wręcz mgła mózgową. Podczas snu którego nie było wiele miałem drgawki, tak jakby skórcze mięśni.  Kiedy zginałem głowę czułem ból jak przy zapaleniu opon mózgowych. Jeszcze wtedy nie myślałem o sm i objawach. Nie wiem czy szedł prąd wzdłuż pleców, czy poprostu ból był w szyi.
Nie byłem z tym u lekarza. Podejrzewałem infekcję wirusową. 
Minęły dwa miesiące i od 3 dni pojawiło się dretwienie.
 Mrowienie lewej ręki i nogi odczuwam jakby była lekko znieczulona. Dwa dni mi drgała warga i drgały usta. Byłem u lekarza pierwszego kontaktu przepisała mi badanie na przewodnictwo mięśni jakieś igiełki co się wbija. 
Dzisiaj zgłosiłem się do szpitala na oddział pierwszej pomocy. Czy to mogą być objawy sm? 
Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

RE: Dziwne objawy po 2 msc dretwienie i mrowienie - Marcin34 - 18-08-2021

Przed chwilą miałem wykonany RM głowy, I jadę do innego szpitala na konsultację neurologiczną.
Orjetuje się ktoś może czy lepiej widać zmiany na rezonansie z kontrastem czy może bez.

RE: Dziwne objawy po 2 msc dretwienie i mrowienie - Tosiia - 18-08-2021

z kontrastem Uśmiech

(18-08-2021, 17:51)Tosiia napisał(a): z kontrastem Uśmiech
Przepraszam ale jednak to nie był rezonans tylko tomografia komputerowa. Przepraszam wszystko to dzieje się we Włoszech stąd pomyłka.
Czy tomografia jest w stanie coś zobaczyć?

tomografia to tez dokladne badanie, ale jesli lekarz podejrzewa SM to kieruje na rezonans magnetyczny ....
Rezonans z kontrastem (nie tomograf) jest stosowany w diagnostyce SM. Poczekaj co powie neurolog. Teraz trudno wróżyć co to moze byc.

Tez stosunkowo czesto okazuje sie, ze to tezyczka (ktora ma podobne objawy jak SM) - poczytaj o tym.

Pozdrawiam

Dziękuję Tosiia. Rozumiem, właśnie przed chwilą rozmawiałem z neurologiem. Mówił że na zdjęciach nic nie widać, ale chyba zostawia mnie w szpitalu żeby zobaczyć co to jest.
Słyszałem wcześniej o tezyczce. Wiadomo. Czas pokaże co to będzie.
W sumie lepiej żeby zrobili mi ten rezonans teraz. Jak myślisz czy jak już zostawiając mnie w szpitalu mogą mieć w planach rezonans, czy tylko obserwacje?

Raczej na sama obserwacje nie zostawili Ciebie w szpitalu. Przypuszczam, ze planuja dalsza diagnostyke, pewnie badania krwi i takze rezonans.

RE: Dziwne objawy po 2 msc dretwienie i mrowienie - AgaP - 21-08-2021

U mnie tez zaczęło się od "dziwnej" infekcji i powiększenia węzła chłonnego, zmęczenia, stanów podgorączkowych, i pocenia się, później doszły poty nocne. Miałam podejrzenie chłoniaka i nawet wycięli mi węzeł chłonny. Wszystko to trwało ok 3 tyg, infekcje trwają podobno krócej. Pożniej doszły mrowienia i drętwienia które trwają do dzisiaj i cały czas zmęczenie, mniejsze lub większe. W MRI wyszły zmiany opisane jako niespecyficzne więc wszyscy patrzą na opis i twierdzą że jest ok i przypisują leki na uspokojenie. Pozdrawiam

RE: Dziwne objawy po 2 msc dretwienie i mrowienie - Marcin34 - 23-08-2021

U mnie doszły drzenia mięśni, podobne jak jest Ci zimno, a mi jest ciepło, nawet zbytnio czasami.
Jestem w szpitalu, I dostaje tylko diazepam na uspokojenie drzenia.
Już nawet nie szukam co mi może być. Lekarze jak mnie widzą, to uciekają.
Za chwilę mam mieć rezonans. Ale czuję że oni od piątku po EMG już wiedzą co mi jest.

RE: Dziwne objawy po 2 msc dretwienie i mrowienie - Tosiia - 23-08-2021

Marcin przykro mi, ze tak zle sie czujesz. Trzymaj sie dzielnie.

Ja swoje tez przezylam kiedy podejrzewali u mnie zespol Devica - czekalam na wyniki krwi ponad tydzien i absurdalnie to zabrzmi, ale wtedy bardzo chcialam by jednak okazalo sie, ze mam SM ...

Na szczescie jestes pod opieka specjalistow. Wiem, ze to trudne, ale postaraj sie nie pisac czarnych scenariuszy, bo to w niczym nie pomaga.