Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Droga do diagnozy - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html)
+--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html)
+--- Wątek: Droga do diagnozy (/thread-3064.html)

Droga do diagnozy - Ironpump - 06-10-2021

Cześć, 
Od kilku lat raz na jakiś czas - średnio raz w roku/na dwa lata - pojawiało się u mnie zaniewidzenie jednooczne przemijającego. Bez bólu oka. Ot jakby ktoś nałożył mi na prace oko soczewkę przeciwsloneczna, widzisz wszystko ale barwy jakieś takie... Dziwne. Tak samo długo jestem zmęczona, tak wiecie... Permanentnie zmęczona. Dodatkowo od 2011 z przerwami leczę się na depresję. 
W tym roku, z końcem sierpnia, pojawiło się stałe mrowienie dłoni. Wcześniej zdarzało mi się odczuwać dretwienie prawej ręki, ale wg fizjoterapeuty związane to było z nadmiernym napięciem mięśni piersiowych, w każdym razie po terapii manualnej problem ustąpił. Pojawiło się za to mrowienie dłoni, obu. W zasadzie przez cały czas. Wybrałam się więc do neurologa, w między czasie umówiłam również wizytę u okulisty. Neurolog najpierw stwierdził, że jestem hipochondryczka, później mnie zbadał i wysłał na mri głowy. W badaniu neurologicznym: nieprawidłowe odruchy, brak odruchu brzusznego, stołowego, wzmożone odruchy ścięgniste (pisze z pamięci, za moment wrzuce opis z wizyty). 
W badaniu mri głowy teoretycznie bez zmian, poza mozdzkiem, w którym być może są zmiany demielinizacyjne a być może to tylko artefakty - badanie do powtórzenia (zaraz wrzucę opis). 
Neurolog skierował mnie jeszcze na próbę tezyczkowa, która wykonałam dzisiaj - wyszła dodatnia. 
Okulista stwierdza u mnie zanik nerwu wzrokowego. 
Kontrolę neurologiczna umówiłam sobie na jutro, zobaczymy co powie na te próbę tezyczkowa. 
W międzyczasie byłam u endokrynologa, ponieważ mam też wole guzkowe (bez zaburzeń hormonalnych) i muszę przyjmować hormony tarczycy, aby guzy nie rosly (jestem pod kontrolą Instytutu onkologicznego i tamtejsi lekarze wstrzymują się z usunięciem płata tarczycy). Miałam tutaj trochę przebojów z ustawieniem leków, bo na euthyroxie czułam się źle (objawy nadczynnosci), a na novothyralu mimo mojego dobrego samopoczucia i braku objawów nadczynnosci wyniki hormonów były kosmiczne. Dlatego też endokrynolog sceptycznie podchodziła do próby tezyczkowa, "pani ma teraz taka nadczynnosc polekowa! To badanie wyjdzie niemiarodajnie" - otóż okazuje się, że aktualnie tsh wskazuje na niedoczynność, a nie na nadczynnosc. W każdym razie pisze o tym, bo może to mieć znaczenie. 

Cóż zrobić dalej? 

Opis MRI

W górnej czesci prawej półkuli móżdżku widoczne podłużne linijne ognisko hiperintensywne w
sekwencji T2 TIRM wymiarów około 12 x 4 mm - obraz budzi podejrzenie ogniska demienilizacji w
fazie przewlekłej jednak obraz może być pozorny z racji na bliskie sąsiedztwo zatoki poprzecznej i
możliwy artefakt, proponuje wczene badanie kontrolne MR w terminie od 3 do 6 miesięcy.
Poza tym intensywność sygnału istoty białej i szarej półkul mózgu oraz móżdżku jest zachowana w
granicach normy.
Układ komorowy nadnamiotowy, nieposzerzony, nieprzemieszczony, symetryczny.
Wodociąg mózgu i komora IV o zachowanej drożności.
Przysadka mózgowa o obrazie w granicach normy.
Poza powyższym struktury tylnojamowe bez widocznej patologii ogniskowej.
Cech restrykcji dyfuzji ani patologicznego wzmocnienia pokontrastowego wewnątrzczaszkowo nie
uwidoczniono.

RE: Droga do diagnozy - Dodka - 06-10-2021

Ale tu są objawy tezyczki I próba wyszła pozytywną. . Wapń i magnez zbadać, bo jego braki wywołują tezyczkę.
I oczywiście kontakt z lekarzem obowiązkowy.

RE: Droga do diagnozy - Ironpump - 06-10-2021

(06-10-2021, 14:42)Dodka napisał(a): Ale tu są objawy tezyczki I próba wyszła pozytywną. . Wapń i magnez zbadać, bo jego braki wywołują tezyczkę.

Si. 
Ale w pierwszej kolejności lekarka mówiła o SM. 
Dlatego tu jestem w zasadzie

RE: Droga do diagnozy - Lusia98 - 06-10-2021

Depresja często chodzi w parze z niedoborem wit D3. Polecam zbadać. Jak z lekami na depresję czy one coś w ogóle pomagają czy to na zasadzie blokady receptorów. Słyszałam że to błędne koło ale też z SM od razu u mnie wskoczyły stany depresyjne, takich spadków motywacji nie miałam chyba nigdyyy... Ale tak jak w innym wątku magnez a dokładnie tabliczka gorzkiej czekolady daje mi moc na cały dzień

RE: Droga do diagnozy - Ironpump - 07-10-2021

Wit d3 mam w normie
Przez większość roku i tak suplementuje. 

Kiedyś byłam ambitna osoba, która szybko się uczyla, a od x lat czuję się po prostu coraz gorzej, poziom energii zero, poziom skupienia zero. 
Chciałabym tylko wiedzieć dlaczego tak się dzieje

RE: Droga do diagnozy - Dodka - 13-10-2021

(06-10-2021, 15:30)Ironpump napisał(a):
(06-10-2021, 14:42)Dodka napisał(a): Ale tu są objawy tezyczki I próba wyszła pozytywną. . Wapń i magnez zbadać, bo jego braki wywołują tezyczkę.

Si. 
Ale w pierwszej kolejności lekarka mówiła o SM. 
Dlatego tu jestem w zasadzie

Mi mówili, że to stres i przemęczenie . Do puki nie ma pełnej diagnostyki ja bym się nie martwiła.