![]() |
|
Obrzek twarzy - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Obrzek twarzy (/thread-3155.html) Strony:
1
2
|
Obrzek twarzy - Juszczyś - 19-01-2022 Czesc. Moze mam paranaje, ale czy ktos z Was doswiadczyl bardzo delikatnego obrzeku twarzy z prawej lub lewej strony? Wczoraj wieczorem poczulem tak jakby skurcz czy cos takiego i od tej pory inaczej czuje prawa strone twarzy (policzek i moze delikatnie powieke). Dzis w pracy powiedzieli mi, ze mam delikatnie spuchnieta twarz po prawej stronie. Nie wiem czym to moze byc spowodowane. Nie odczuwam bolu, moze delikatny tak jakby od zuchwy, dziasla czy cos w tym stylu. Czy w stwardnieniu rozsianym symptomem moze byc opuchniecie twarzy? Dodam, ze mam zmiany demielinizacyjne i jestem sklasyfikowany jako pacjent z RIS. Pozdrawiam. Sebastian RE: Obrzek twarzy - Lusia98 - 19-01-2022 Witaj. Trochę Twoje objawy pasują mi do zapalenia nerwu twarzowego. Poczytaj o tym. Może nie wygląda to jako typowe opuchnięcie ale na pewno upośledza mimikę twarzy po jednej stronie w stopniu delikatnym lub wyraźnym. RE: Obrzek twarzy - Juszczyś - 19-01-2022 (19-01-2022, 11:34)Lusia98 napisał(a): Witaj. Trochę Twoje objawy pasują mi do zapalenia nerwu twarzowego. Poczytaj o tym. Może nie wygląda to jako typowe opuchnięcie ale na pewno upośledza mimikę twarzy po jednej stronie w stopniu delikatnym lub wyraźnym.Dziękuję za odpowiedź, ale ja nie mam problemów z mimika. Nie czuję też bólu, tylko leki dyskomfort. Typowe uczucie dla opuchnięcia. Jeśli miałbym porównać to z czymś to jest podobne uczucie do uczucia po uderzeniu piłka w twarz, tylko, że o wiele delikatniejsze. Pewnie mam paranoję. Ale co zrobić
RE: Obrzek twarzy - Lusia98 - 19-01-2022 Tak to jest właśnie zapalenie nerwu twarzowego . Masz to na tle czuciowym. Jeśli pójdziesz do neurologa sprawdzi pewnie Ci wszystkie odruchy i zweryfikuje
RE: Obrzek twarzy - Juszczyś - 19-01-2022 (19-01-2022, 17:44)Lusia98 napisał(a): Tak to jest właśnie zapalenie nerwu twarzowego Nie rozumiem. Czytam o tym i dla mnie to zupełnie coś innego. Ja poprostu odczuwam, że prawa strona jest inna od lewej. Normalnie poruszam, jem bez problemu, no i jest lekko spuchnięta. Mogłabyś mi wytłumaczyć dlaczego uważasz, że to ta choroba? Pozdrawiam RE: Obrzek twarzy - klaudia26 - 19-01-2022 A stomatologicznie i laryngologicznie masz wszystko ok? RE: Obrzek twarzy - Juszczyś - 19-01-2022 (19-01-2022, 18:58)klaudia26 napisał(a): A stomatologicznie i laryngologicznie masz wszystko ok? Cześć, Wydaje mi się, że tak. Nie jestem pewien, zawsze olewalem takie sytuacje a teraz po tej diagnozie, że mam RIS wszystko jest dla mnie podejrzane. Choć nie wydaje mi się, żebym kiedykolwiek czuł coś takiego na twarzy :/ trwa to już 24 godziny. Jest bardzo delikatnie spuchnięte i czuję lekki dyskomfort z tej strony twarzy. Skąd może wziąć się opuchlizna? Tak bez przyczyny? RE: Obrzek twarzy - klaudia26 - 19-01-2022 Zapytałam dlatego że to może niekoniecznie być coś neurologicznego. Opuchnięcie twarzy równie dobrze może być spowodowane problemem z zębem (który niekoniecznie musi boleć jeśli problem jest "w środku" a nie na zewnątrz) albo np problemem z zatokami... RE: Obrzek twarzy - Juszczyś - 19-01-2022 (19-01-2022, 23:04)klaudia26 napisał(a): Zapytałam dlatego że to może niekoniecznie być coś neurologicznego. Opuchnięcie twarzy równie dobrze może być spowodowane problemem z zębem (który niekoniecznie musi boleć jeśli problem jest "w środku" a nie na zewnątrz) albo np problemem z zatokami...Tak, domyślałem się z zębami jest ok, chociaż niedawno miałem lekki ból podczas jedzenia z tej właśnie strony, ale to był delikatny ból. Z zatokami mam problem całe życie w sumie. Może nie jakiś wielki, ale czasem mi dokucza. I ogólnie czuję jakby mi przechodziło już to uczucie, ale mam tak jakby ból gardła z tej strony. Wiem, panikarz ze mnie
RE: Obrzek twarzy - Juszczyś - 20-01-2022 (20-01-2022, 10:42)e-smka napisał(a): No też mi się tak zdaje, że panikarz... co robisz na co dzień? Masz pracę, rodzinę? Czymś się zajmujesz? No wiem, ze jestem panikarz, ale mialem nieciekawa przeszlosc chorobowa i teraz jestem wyczulony na wszystko. Pracuje jako programista, takze dosc duzo czasu spedzam przed komputerem. Niestety nie mam rodziny i po pracy jestem sam i czytam zbyt duzo negatywnych rzeczy na temat chorob i przypisuje sobie objawy. Jestem tego swiadomy. Ale chce sie pochwalic, ze wszystko juz mi przeszlo Dzis rano obudzilem sie bez obrzeku, bez dziwnego uczucia w twarzy Takze jestem zadowolony Pozdrawiam
|