![]() |
|
Prośba o zerknięcie na objawy - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Prośba o zerknięcie na objawy (/thread-3297.html) |
Prośba o zerknięcie na objawy - Wegorz - 05-09-2022 Moja sytuacja wygląda tak - 3 lata temu kiedy miałem 35 lat, podczas leżenia poczułem drżenie w lewej nodzy, oprócz tego miałem dziwny ból nadgarstka w lewej ręce podczas np. manipulacji śróbokrętem. Poszedłem do neurologa, ten mnie zbadał polecił saunę i wypoczynek i tyle. Po roku ból się zwiększył poszedłem do innego neurologa, ten mnie już zbadał bardzo dokładnie, wysłał na inne badania. Wyszedł niski poziom magnezu, próba tężyczkowa dodatnio borelioza ujemnie. Mineły 2 lata i teraz sytuacja wygląda tak. Mam stałe bóle po lewej stronie ciała - "wędrujące" , czasami ból jest stawu (nadgarstka, skokowego), czasami ból jest skóry podobny do znieczulenia, czasami boli mnie kolano i bark zawsze po tej samej lewej stronie. Mam umiarkowany ból "w tyle" lewego oka, trochę nachodzące na zatokę (chociaż może to być problem z kanalikiek łzowym, bo jest niezależny od ruchu gałek ocznych, a nasila się po naciśnięciu na skroń)i lekki ból zęba po tej stronie. Mój ból oceniam bardziej jako uciążliwy nic ciężki np. znacznie bardziej bolesne jest dla mnie niesienie ciężkiej siatki w lewej niż prawej ręce. Czasami mam uczucie przepływającego prądu po boku lewej nogi od kolana do stopy. Brak zaburzeń widzenia, ani osłabienia ciała - ale np. podczas robienia pompek po prostu bardziej boli mnie lewa ręka, ale nie jest słabsza. Zrobię nią tyle samo podniesień ciężarka co prawą, podobnie brak różnic w obwodach. Byłem w międzyczasie u innej babki neurolog i tamta przepisała leki opisane jako antydepresyjne, pomimo że się na nic nie skarżyłem. Teraz chcę iść raz jeszcze i tym razem już wymóc rezonans głowy. Myślicie że to tylko tężyczka czy mogą być objawy SM? RE: Prośba o zerknięcie na objawy - Wegorz - 06-09-2022 (06-09-2022, 09:02)e-smka napisał(a): Tak z grubsza na SM to nie wygląda. Zrób rezonans to może coś się wyjaśni. Może to ta tężyczka właśnie... a na nią nie dali ci żadnych leków? Właśnie nie - tylko magnez i witamina D3. A jakie leki się bieże na tężyczkę? RE: Prośba o zerknięcie na objawy - Tosiia - 06-09-2022 Wegorz jesli to od tezyczki to oprocz magnezu jeszcze moze warto wziac pod uwage wapn i potas ? Poziom B12 sprawdzales juz ? A tak poza tym to rezonans jednak najwazniejszy jesli chcesz wykluczyc inne choroby ... RE: Prośba o zerknięcie na objawy - Wegorz - 06-09-2022 (06-09-2022, 23:41)Tosiia napisał(a): Wegorz jesli to od tezyczki to oprocz magnezu jeszcze moze warto wziac pod uwage wapn i potas ? Ze wszystkich badań które miałem zlecona nieprawidłowa wyszła próba tężyczkowa (pozytywna) oraz 25 (OH) Wit D3 13,9 ng/ml (Deficyt < 20 Stężenie: niskie 20 - 30 optymalne ) Tyle, że to było dwa lata temu, a potem już mnie olewali i dawali jakieś środki antydepresyjne (których nie chciałem brać) |