![]() |
|
Jaki lek z programu - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html) +--- Wątek: Jaki lek z programu (/thread-3409.html) |
Jaki lek z programu - Agula123 - 18-02-2023 Hej. Moi drodzy jaki polecacie jak mogę tak to nazwać lek z programu?Tzn jaki jest najlepszy, sprawdzony? Bardzo będę wdzięczna za informację i podpowiedzi. W środę idę do lekarza i wtedy się dowiem czy będę objęta programem i jaki ewentualnie lek mi dadzą RE: Jaki lek z programu - Edi244 - 18-02-2023 Ja stoję również przed wyborem ale mam czas do 30.03 bo mam rzut. Biorę sterydy i 17.03 RM. Mam listę od lekarza z 8 lekami pierwszej linii. Mam się zastanowić i razem z lekarzem wybrać. Z tym, że sugerowane to fumaran dimetylu czyli tecfidera lub ofatumymab czyli kesimpta. Kesimta jest lekiem refundowanym od listopada ub. roku. Wydaje się lepsza dla mnie bo zastrzyki podskórne raz w miesiącu A ten pierwszy tabletki 2 x dziennie co wymaga pilnowania się, z czym jest u mnie krucho. Sama jestem ciekawa jakie odpowiedzi padną RE: Jaki lek z programu - Tosiia - 18-02-2023 ja byłam rok na copaxone (zastrzyki 3 razy tygodniowo) i teraz od pół roku na Kesimpcie. Kesimptę bardzo polecam! bezbolesny zastrzyk, bez skutków ubocznych u mnie i można go zrobić 3 dni później bądź 3 dni wcześniej (co jest bardzo wygodne kiedy np. mamy wyjazd itd.) i szczerze nie czuję, że mam jakieś leczenie. Przy copaxone trochę wysiadałam psychicznie ... i myślę, że jeśli bym musiała brać tabletki codziennie też bym nie dała rady dłużej niż rok ... RE: Jaki lek z programu - fruu - 18-02-2023 Jestem na Aubagio od prawie 4 lat i sobie chwalę. Muszę co prawda łykać razem z nim lactazę, by nie mieć sensacji jelitowych, ale to żadne utrudnienie. RE: Jaki lek z programu - Agula123 - 18-02-2023 Dziękuję za informację ? pomagają wam te leki??? Dajecie rady??? Ja jakoś dziwnie się czuję. Od listopada minionego roku mam ciągle jakieś objawy...lekarz kazał zrobić mi drugie MRI głowy i 22 lutego idę do niego na wizytę wtedy dowiem się co i jak. Chciałabym ... Chyba jak każdy z nas...być jak najdłużej sprawna. A czy ktoś z was brał jakieś witaminy? Np w tabletkach czy w kroplówkach po których macie trochę wiecej sił?? RE: Jaki lek z programu - Agula123 - 19-02-2023 (18-02-2023, 21:24)fruu napisał(a): Jestem na Aubagio od prawie 4 lat i sobie chwalę. Muszę co prawda łykać razem z nim lactazę, by nie mieć sensacji jelitowych, ale to żadne utrudnienie. Dziękuję za informację. Masz jakieś objawy niepożądane? Chociaż jak piszesz że sobie chwalisz to chyba nie ![]() Rzuty cię nie atakują po tym leku?? Przepraszam że takie pytania zadaje Będę wdzięczna za odpowiedź (18-02-2023, 20:07)Tosiia napisał(a): ja byłam rok na copaxone (zastrzyki 3 razy tygodniowo) i teraz od pół roku na Kesimpcie.Dziękuję za odpowiedź ![]() A jak z rzutami? Nie występują po tym leku?? RE: Jaki lek z programu - Tosiia - 19-02-2023 miałam kontrolny rezonans na początku lutego po 5 miesiącach stosowania (K. zaczęłam z początkiem września) i mam jedną nową zmianę, ale lek zaczyna działać po pełnych 6 miesiącach dlatego nie wątpię jeszcze w skuteczność Kesimpty. Krótko jestem na tym leku, ale jak na razie bez rzutu + czuję się lepiej i uczucie prądów na nogach, które miałam ponad 2 lata niemal wygasło już po 2 zastrzyku ... ze skutków ubocznych to brak apetytu ... nie wymieniłam tego wcześniej, bo dla mnie to nie skutek uboczny - cieszę się, że schudłam
RE: Jaki lek z programu - Agula123 - 19-02-2023 (19-02-2023, 09:52)Tosiia napisał(a): miałam kontrolny rezonans na początku lutego po 5 miesiącach stosowania (K. zaczęłam z początkiem września) i mam jedną nową zmianę, ale lek zaczyna działać po pełnych 6 miesiącach dlatego nie wątpię jeszcze w skuteczność Kesimpty. Krótko jestem na tym leku, ale jak na razie bez rzutu + czuję się lepiej i uczucie prądów na nogach, które miałam ponad 2 lata niemal wygasło już po 2 zastrzyku ... Super. Dziękuję za informację. Przynajmniej dałaś mi trochę nadziei na normalne funkcjonowanie. Mam nadzieję że jak będę w środę u lekarza to coś już zadziała. RE: Jaki lek z programu - fruu - 19-02-2023 (19-02-2023, 09:04)Agula123 napisał(a):(18-02-2023, 21:24)fruu napisał(a): Jestem na Aubagio od prawie 4 lat i sobie chwalę. Muszę co prawda łykać razem z nim lactazę, by nie mieć sensacji jelitowych, ale to żadne utrudnienie. Nie mam nic nowego, żadnych nowych zmian i rzutów. Czasami odzywają się stare dolegliwości, szczególnie jak zestresuję się ponad wszelką miarę, ale spokój, cierpliwość i zdolność ignorowania (szczególnie ludzi) sprawiają, że wszystko wraca do normy. Nauczyłem się żyć z SM i tyle. No i chwalę sobie, że to tabletka. Moja dziewczyna czasami sobie jaja ze mnie robi, bo to jest niebieska pigułka, i czasami czyni mi niedwuznaczne aluzje po jej zażyciu :-D W kwietniu/maju mam mieć kolejny rezonans kontrolny, ale jakoś nie spodziewam się niczego złego. RE: Jaki lek z programu - Agula123 - 19-02-2023 (19-02-2023, 13:50)fruu napisał(a):Dzięki za info(19-02-2023, 09:04)Agula123 napisał(a):(18-02-2023, 21:24)fruu napisał(a): Jestem na Aubagio od prawie 4 lat i sobie chwalę. Muszę co prawda łykać razem z nim lactazę, by nie mieć sensacji jelitowych, ale to żadne utrudnienie. . Trzymam kciuki za kwietniowe MRI
|