Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Rituximab ktoś coś? - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Rituximab ktoś coś? (/thread-3433.html)

Rituximab ktoś coś? - paty3r - 13-03-2023

Hejka czy przyjmuję ktoś Rituximab?
Dostałam propozycję aby zmienić Tecfidere na Rituximab.
Niestety mam tragiczne skutki uboczne po Tecfiderze.
Szczerze nie wiem co robić ?

RE: Rituximab ktoś coś? - Benita - 13-03-2023

Jakie masz skutki uboczne ? I jak długo bierzesz tecfidere? Może można coś poradzić.

RE: Rituximab ktoś coś? - paty3r - 13-03-2023

(13-03-2023, 16:34)Benita napisał(a): Jakie masz skutki uboczne ? I jak długo bierzesz tecfidere? Może można coś poradzić.

Dwa lata odkąd mnie zdiagnozowano, na poczatku było okej ale teraz to już tragedia, non stop biegunka, bole brzucha, flashe takie że trzymają mnie ze dwie godziny i nie tylko twarz ale całe ciało aż czuje pulsowanie w skroniach, ogólnie strasznie się męczę ?

(13-03-2023, 17:01)paty3r napisał(a):
(13-03-2023, 16:34)Benita napisał(a): Jakie masz skutki uboczne ? I jak długo bierzesz tecfidere? Może można coś poradzić.

Dwa lata odkąd mnie zdiagnozowano, na poczatku było okej ale teraz to już tragedia, non stop biegunka, bole brzucha, flashe takie że trzymają mnie ze dwie godziny i nie tylko twarz ale całe ciało aż czuje pulsowanie w skroniach, ogólnie strasznie się męczę ?

U mnie też nie było kolorowo ale po zmianie diety super. Oczywiście żadnej kawy. Mam nadzieję że ci będzie lepiej albo po zmianie leku nic ci dolegać nie będzie. Mój lekarz powiedział że leki czy bardziej skuteczne tym więcej mają skutków ubocznych. Trzymam kciuki żeby wszystko było ok.

RE: Rituximab ktoś coś? - paty3r - 13-03-2023

Próbowałam chyba wszystkiego i nic nie pomaga.
Nie wiem czy się godzić na nowy lek bo mało o nim sie pisze, próbowałam na różnych grupach i mało ludzi odpowiada ?‍♀️
Dziękuję bardzo.

RE: Rituximab ktoś coś? - Tosiia - 13-03-2023

Ja mialam tez proponowany Rituximab, ale finalnie mam Kesimpte.
Jak piszesz, reczywiscie nie ma o nim zbyt wiele informacji ... raczej czytalam w jezykach obcych i na obcojezycznych forach, ale tez niewiele tego ...

(13-03-2023, 21:58)Tosiia napisał(a): Ja mialam tez proponowany Rituximab, ale finalnie mam Kesimpte.
Jak piszesz, reczywiscie nie ma o nim zbyt wiele informacji ... raczej czytalam w jezykach obcych i na obcojezycznych forach, ale tez niewiele tego ...

W de mabthera wyskakuje pod tą nazwą może inaczej nazwa jest podawana? Tecfidera też najpierw miała furman Diame. . A teraz w de występuje pod inną nazwą lekarz mój mówił że ludzie się bali...nie wiem ale spróbuj.

RE: Rituximab ktoś coś? - paty3r - 14-03-2023

(13-03-2023, 21:58)Tosiia napisał(a): Ja mialam tez proponowany Rituximab, ale finalnie mam Kesimpte.

No właśnie dlatego nie jestem pewna, a lekarza zapytam o Kesimpte.

RE: Rituximab ktoś coś? - Tosiia - 14-03-2023

Kesimptę polecam - ma trochę podobny mechanizm działania do R. (nie są to wlewy, a zastrzyki) i mimo, że to nowy lek bardzo wiele informacji można o nim znaleźć. K. jest z reguły bardzo dobrze tolerowana.