Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Rezonans rdzenia - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Badania kontrolne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-51.html)
+--- Wątek: Rezonans rdzenia (/thread-525.html)

Strony: 1 2 3

Rezonans rdzenia - anula - 20-01-2017

Czy w programie lub podczas diagnostyki robiono Wam rezonans rdzenia kręgowego? Mi nikt takiego badania nie zlecał. Wczoraj poszłam na dodatkową prywatną konsultację i lekarz zdziwił się, czemu nie miałam tego badania. Nie chcę mówić w szpitalu o prywatnej konsultacji, ale niepokoi mnie brak tego badania.

RE: Rezonans rdzenia - mufa - 20-01-2017

Ja rdzenia nie miałam robionego, bo przecież z rdzenia to punkcje mi wykonali a w rezonansie kręgosłupa całego widać też rdzeń więc nie robili dodatkowo

RE: Rezonans rdzenia - Areliee - 20-01-2017

Mi robili rdzen, jak mialam problemy z lewa noga. Ale tylko jeden odcinek kregoslupa, nie caly. Ponoc badanie duzo mniej popularne, niz glowa, przez co drozsze (ale nie wiem, ile, robione publicznie) i dluzszy okres oczekiwania na wyniki. Z tym ze z tego co slyszalam, wiekszosc zmian jest w mozgu, nie w kregoslupie, takze o ile nie ma przeslanek, nie trzeba sprawdzac...

RE: Rezonans rdzenia - margol - 20-01-2017

Witam wszystkich. Miałam robiony rezonans odcinka piersiowego( przy stawianiu diagnozy), ponieważ mam problem z nogami. Ostatnio byłam w szpitalu i miałam 3 grupy studentów na praktykach każda z innym lekarzem, którzy sprawdzali u mnie odruchy neurologiczne. Standardowe pytanie lekarza do studentów jak jest problem z chodzeniem to gdzie są zmiany? W odcinku piersiowym! Tylko, ze ja zmiany miałam tam w 2013, i teraz miałam powtarzany rezonans i te zmiany mi się cofnęły i są opisane jako drobne i bardzo słabo widoczne, a z nogami jest gorzej niż w 2013. Teoria, teorią a w praktyce bywa inaczej...

RE: Rezonans rdzenia - baryla1969 - 20-01-2017

Coś w tym może być, to znaczy jak problem z nogami to rezonans kregosłupa. Też miałem jako pierwszy rezonans wlasnie tego odcinka kręgosłupa. Tam już były widoczne i mnie zmiany, a na drugi dzień dopiero rezonans głowy. Może nie chodzi jak lekarz powiedział o rezonans rdzenia, tylko te poszczególne odcinki.

RE: Rezonans rdzenia - anka 87 - 20-01-2017

Ja mialam w pierwszej kolejnosci zrobiony rezonans rdzenia kregowego, pani doktor neurolog z przycjodni mnie skierowala fakt ze i tak zrobilam go prywatnie bo za dlugi okres czekania i na podstawie wyniku tego wlasnie badania zostalam sjierowana do szpitala na dalsza diagnostyke i dr. z przychodni odrazu mi powiedziala ze to stwardnienie rozsiane. Po rezonansie glowy pielegniarka ktora sie zajmuje programem leczenia powiedziala mi ze mam wieksze ogniska w kregoslupje.

RE: Rezonans rdzenia - anula - 25-01-2017

Pojawia się u mnie problem z nogami, dlatego pewnie ten drugi lekarz pytał o rezonans rdzenia. Szkoda, że mi tego badania nie zrobiono w szpitalu. Smutny

RE: Rezonans rdzenia - Ewcia - 30-01-2017

Ja właśnie miałam robiony rezonans kanału kręgowego odc. Szyjny. Czekam na wyniki. Jeszcze zanim sie dowiedziałam że to SM to mialam MRI odc piersiowego, byl czysty żadnych zmian to bylo w 2012 r. Ale coraz slabiej chodze lekarka chce sprawdzić czy są jakieś zmiany.

RE: Rezonans rdzenia - Ewcia - 28-02-2017

I wyszło ze mam zmiany w kanale kregowym w odc. Szyjnym

RE: Rezonans rdzenia - hela - 28-02-2017

(28-02-2017, 15:20)Ewcia napisał(a): I wyszło ze mam zmiany w kanale kregowym w odc. Szyjnym

mi robili po kawałku cały kręgosłup, miałam objawy które mogły być tylko od zmian w rdzeniu, zmiany w głowie podobno mam niegroźneUśmiech