![]() |
|
Czy to sm ? - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Czy to sm ? (/thread-569.html) |
Czy to sm ? - Szarlotka87 - 28-02-2017 Witam serdecznie jestem tu nowa.. nie oczekuję diagnozy tylko chyba wsparcia.. miesiąc temu poczułam się bardzo słabo nie miałam wogole siły i nagle miałam poczucie odretwienia twarzy szyi tak jakby narządów wewnętrznychi silne parcie na pęcherz po kilku minutach minęło mama wezwała pogotowie ale powiedzieli ze to na tle nerwowym. Od tamtej pory bole glowy bardzo się nasilily głową boli mnie codziennie doszło do tego mrowienie twarzy i stopy po prawej stronie. Czasami mam uczucie palenia pieczenia dłoni i stóp. Rano mam uczucie sztywności gdy schylam glowe boli mnie kręgosłup i uda ogólnie jestem osłabiona jak chwilę P otrzymam ręce w górze to k zaraz slabna. Ogólnie szybciej się mecze do tego jeszcze zawroty glowy nie codziennie ale często. Wogole tak jakby wszystko wędruje po ciele raz mrowi stopa raz buzia język raz kręgosłup . Objawy te nie występują razem tylko raz to raz to. Miałam robione mri wyszła drobna pojedyncza zmiana w placie czolowym o charakterze demienilizacyjnym lub naczyniopochodnym niedokniedokrwienna. Nie mam odruchów brzusznych. Badania potencjalow wzrokowych ok. Byłam u kilku lekarzy każdy mówi ze to nie sm. Nie wmawiam sobie choroby ale już nie mam siły popadam w depresję przez to jak sie czuje. Czy ktoś miał może podobne objawy gdzie szukać pomocy ? Czy iść w kierunku sm ? Wiekszac mówi lekarzy że to nerwica powoduje takie objawy choć nie mam jej stwierdzonej. Niedługo mam rezonans odcinka szyjnego może to kręgosłup ? Coś dziwnego też dzieje się że skóra pod wpływem wody czy np krojeniu papryki po kilku sekundach marszcza mi się opuszki jak bym siedziała w wodzie że 2 godziny. Wzrok Tez mi.się pogorszył choć okulistyczne wszystko ok. Nie wiem Już co robić .... RE: Czy to sm ? - klaudia26 - 28-02-2017 Witaj. Myślę że niestety my ci tu niewiele pomożemy skoro lekarze nawet nie są pewni... moim zdaniem twoje objawy nie do końca do sm pasują... a robiłaś coś w kierunku tej nerwicy? Zeby to potwierdzić lub wykluczyc? Musisz zaufać lekarzom. Niech badają i szukają przyczyny twoich dolegliwości. Życzę zdrowia i szybkiego rozwiązania twojego problemu pozdrawiam
RE: Czy to sm ? - Areliee - 28-02-2017 Hej Szarlotka! Tak jak Klaudia uwazam, ze powinnas zaufac lekarzom. Zwlaszcza, ze bylo ich kilku. Mozesz sprobowac rezonans odcinka szyjnego, mozesz sprobowac diagnostyki w kierunku nerwicy lub neuroboreliozy - ta ponoc lubi dawac objawy podobne do SM. Ale przede wszystkim, to glowa do gory! Objawy ewidentnie wskazuja na zaburzenia pracy ukladu nerwowego, a ten absolutnie-absolutnie nie lubi sie ze stresem i wszelkimi troskami. Wiem, ze to latwo sie mowi, ale mowie z doswiadczenia Sprobuj oderwac mysli od tego, zlapac dystans, moze jakied nowe hobby albo sport? Aby zle mysli odgonic, sam fakt, ze przestaniesz o tym rozmyslac wplynie na Twoje samopoczucie, a wtedy bedziesz miala wiecej sil, by dojsc, co naprawde Ci jest ![]() Duzo zdrowia i optymizmu! RE: Czy to sm ? - Szarlotka87 - 01-03-2017 Dziękuję kochane za odpowiedź .. ja porostu nie wiem co dalej... źle się czuję nie mam sił rano mam cały sztywny kręgosłup a w ciągu dnia też różnie ... byłam u psychiatry powiedziała że to nietypowe objawy i nie stwierdzają jednoznacznie nerwicy.. neurolodzy każą powtórzyć rezonans za rok więc chyba zostaje mi czekać czy coś się zmieni czy nie ... RE: Czy to sm ? - mufa - 01-03-2017 A nikt nie zaproponował ci badania płynu rdzeniowego? Lub na własną rękę zrób testy na borelioze RE: Czy to sm ? - baryla1969 - 01-03-2017 (01-03-2017, 09:13)mufa napisał(a): A nikt nie zaproponował ci badania płynu rdzeniowego? Lub na własną rękę zrób testy na borelioze Też bym zrobił test na borelioze, tylko oczywiście ten drogi, nie ten zwykły podstawowy. Gdy u mnie stwierdzono SM to zrobiłem ten test, szukając czegoś innego niż SM. No ale test na borelioze negatywnie wyszedł. Chyba zapłaciłem coś koło 200 złotych, tak tylko piszę, żeby było wiadomo, że tani nie jest. RE: Czy to sm ? - Szarlotka87 - 01-03-2017 Neurolog powiedziała że nie ma potrzeby na pobieranie płynu a o boleriozie pytała tylko czy mnie kleszcze nie ugryzł. Zrobię badania muszę tylko nazbierac bo wszystko niestety prywatnie robiłam... a czy ktoś miał podobne objawy i stwierdzonosm ? Wiem że u każdego przebiega choroba inaczej .. może najlepiej było by położyć się do szpitala żeby zrobili wszystkie badania ale mam malutkie dziecko i ciężko mi go zostawiać... Dziękuję wszystkim za odpowiedzi rodzina ma mnie już dosyć wszyscy mówią że na tle nerwowym wszystko a ja czyje się każdego dnia gorzej boję się obudzić bo nie wiem co mnie czeka w pracy ledwo chodzę czasami a dziś nawet pomalować mi się było ciężko bo ręce mdleją.. po schodach z malym na rękach ciężko już mi wejść ? RE: Czy to sm ? - hela - 01-03-2017 jedź może na SOR, tylko do szpitala gdzie jest oddział neurologiczny, jak już Cię przyjmą to przynajmniej wszystkie badania Ci zrobią, nie tak neurolog wysłała na diagnostykę, i dzięki jej za to RE: Czy to sm ? - klaudia26 - 01-03-2017 Właśnie chyba najlepiej byloby iść do szpitala na oddział to by zrobili badania. Ja miałam wszystkie zrobione właśnie jak leżałam w szpitalu łącznie z borelioza i nikt mi się nawet o kleszcza nie pytał tylko po prostu zrobili. Krew miałam tyle razy pobierana do różnych badań ze na końcu to już nie mogli znaleźć miejsca gdzie mogliby się wkłuc... Wiem ze nie jest ci łatwo zostawić dziecka bo sama mam małe dzieci. Ale niestety czasami trzeba. Ja kiedy szłam pierwszy raz do szpitala to mój młodszy syn miał niecałe 10 miesięcy a starszy 3 i pół roku. Leżałam cały tydzień. Nie było łatwo ale musiałam. Teraz kiedy byłam ostatnio w szpitalu tez nie było łatwo bo musiałam trójkę dzieci zostawić. A najmłodsza córka miała wtedy rok i 2 miesiące. Nigdy nie jest łatwo zostawić dzieci nawet kiedy są juz trochę starsze. Ale na pewno dla dziecka jest lepiej kiedy zostanie trochę bez mamy ale za to mama wróci w lepszej formie i będzie miała więcej siły niż kiedy jest w domu ale nie ma siły na nic. Ja skierowanie do szpitala dostałam od neurologa. Przemysl sobie czy nie lepiej jednak iść na te kilka dni do szpitala i zrobić więcej badań niż ciągle zadreczac się myślami... RE: Czy to sm ? - Szarlotka87 - 01-03-2017 Masz rację kochana dziękuję za podpowiedź i wsparcie ... poczekam jeszcze na ten rezonans i pójdę do neurologa po skierowanie ... pewnie i tak od razu mnie nie przyjmą tylko trochę poczekam. Muszę coś zrobić bo już w jakąś depresję popadam .. nie jest łatwo jak ciągle się czuję jak na statku i ciągle coś mrowi ... a u Ciebie Klaudia jak to wszystko się zaczęło ? |