![]() |
|
badanie neurologiczne - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Badania diagnostyczne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-16.html) +--- Wątek: badanie neurologiczne (/thread-795.html) Strony:
1
2
|
badanie neurologiczne - terkik - 03-10-2017 Cześć Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak jest z tym badaniem neurologicznym gdzie neurolog stuka młoteczkiem w kolana. Jak pytam czy wszystko dobrze to nigdy nie dostaję odpowiedzi czyli myślę ,że żle wychodzi to badanie. Znacie się na tym kiedy wychodzi dobrze a kiedy żle?Jaki jest odruch jak jest dobrze a jaki jak jest żle? RE: badanie neurologiczne - Katrin - 03-10-2017 Może poczytaj tutaj: http://www.e-zdrowie.net/terminy_medyczne/400321_odruch-kolanowy-odruch-rzepkowy.html RE: badanie neurologiczne - terkik - 03-10-2017 (03-10-2017, 20:40)Katrin napisał(a): Może poczytaj tutaj: dzięki
RE: badanie neurologiczne - Miriam - 03-10-2017 A może lepiej nie wiedzieć bo jeszcze przyszłoby nam do głowy wydziwiać i symulować, albo popadać w paranoję
RE: badanie neurologiczne - belanna - 04-10-2017 A tak z ciekawości - czy zanim dostaliście diagnozę, badał Was w ten sposób neurolog i zauważył, że coś jest nie tak? Pytam, bo byłam u neurologa, kiedy już czułam, że coś jest nie tak, tylko nie wiedziałam co, i powiedział mi na podstawie takiego badania, że wszystko jest w porządku. I nie wiem, czy lekarz był niekompetentny, czy rzeczywiście można być chorym na SM, a w tych badaniach wszystko wychodzi w porządku. RE: badanie neurologiczne - Katrin - 04-10-2017 (04-10-2017, 10:03)belanna napisał(a): A tak z ciekawości - czy zanim dostaliście diagnozę, badał Was w ten sposób neurolog i zauważył, że coś jest nie tak? Pytam, bo byłam u neurologa, kiedy już czułam, że coś jest nie tak, tylko nie wiedziałam co, i powiedział mi na podstawie takiego badania, że wszystko jest w porządku. I nie wiem, czy lekarz był niekompetentny, czy rzeczywiście można być chorym na SM, a w tych badaniach wszystko wychodzi w porządku. Ja najpierw miałam rezonans głowy i rdzenia gdzie wyszły zmiany demielinizacyjne. Dostałam skierowanie do szpitala i z tymi wynikami poszłam na izbę przyjęć. Lekarz dyżurujący w badaniu neurologicznym stwierdził że wszystko jest ok, że nie nie mam objawów. Ordynator już na oddziale badając mnie stwierdził że nie mam odruchów brzusznych i coś było nie tak przy badaniu odruchów w stopie. RE: badanie neurologiczne - klaudia26 - 04-10-2017 Ja idąc na badanie miałam niezbyt sprawna prawa stronę ciała wiec ewidentnie było widać ze cos jest nie tak. Teraz w badaniu zawsze mówią ze jest ok ale prawa noga jest słabsza od lewej. A odruchy brzuszne raz są raz nie ma... RE: badanie neurologiczne - Joanna - 04-10-2017 (03-10-2017, 22:52)Miriam napisał(a): A może lepiej nie wiedzieć bo jeszcze przyszłoby nam do głowy wydziwiać i symulować, albo popadać w paranoję Akurat badania neurologicznego nie da się symulowac. Na wywoływane odruchy nie mamy świadomego wpływu. RE: badanie neurologiczne - Joanna - 04-10-2017 (04-10-2017, 10:03)belanna napisał(a): A tak z ciekawości - czy zanim dostaliście diagnozę, badał Was w ten sposób neurolog i zauważył, że coś jest nie tak? Pytam, bo byłam u neurologa, kiedy już czułam, że coś jest nie tak, tylko nie wiedziałam co, i powiedział mi na podstawie takiego badania, że wszystko jest w porządku. I nie wiem, czy lekarz był niekompetentny, czy rzeczywiście można być chorym na SM, a w tych badaniach wszystko wychodzi w porządku. U mnie na samym początku badanie neurologiczne było ok tylko próba romberga źle wychodziła. Miałam wtedy zawroty głowy . Po pół roku badanie neurologiczne odbiegalo od normy ale i były nowe objawy. Niedowlad lewej strony ciała. RE: badanie neurologiczne - terkik - 04-10-2017 (04-10-2017, 14:19)klaudia26 napisał(a): Ja idąc na badanie miałam niezbyt sprawna prawa stronę ciała wiec ewidentnie było widać ze cos jest nie tak. Teraz w badaniu zawsze mówią ze jest ok ale prawa noga jest słabsza od lewej. A odruchy brzuszne raz są raz nie ma... cześć co to są te odruchy brzuszne?pierwsze słyszę
|