![]() |
|
SM - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: SM (/thread-970.html) Strony:
1
2
|
SM - ja722 - 25-01-2018 witam mam pytanie jaki to rodzaj SM /? OBJAwy OD 1,5 ROKU tz. silne drętwienie nóg twarzy dłoni , pieczenie mocne stóp ,silne zawroty głowy z omdleniami , kłopoty z przełykaniem , a co najgorsze mam je cały czas bez przerwy nawet na chwile nie ustąpują i tak już 1,5 roku wiem że są z tego co pamiętam 4 odmiany sm mój neurolog powiedział że to raczej nie postać rzutowo remitująca bo nie miałam i nie mam rzutów bo mam wszystko cały czas proszę o naprowadzenie jaka to postać ?? - Młgorzata
RE: SM - hela - 25-01-2018 cześć, a gdzie się leczysz? mam znajomą która miała podobnie, zdiagnozowali ją że sm, (miała demienielizacje, niedowład prawej ręki i nogi, zmiany się nie wycofywały), jak jej badania obejrzał lekarz który ma trochę większe pojęcie powiedział że, wcale nie sm i leczy ją czymś na odbudowę uszkodzonych nerwów, i powoli jest coraz lepiej RE: SM - ja722 - 25-01-2018 (25-01-2018, 12:22)hela napisał(a): cześć, a gdzie się leczysz? mam znajomą która miała podobnie, zdiagnozowali ją że sm, (miała demienielizacje, niedowład prawej ręki i nogi, zmiany się nie wycofywały), jak jej badania obejrzał lekarz który ma trochę większe pojęcie powiedział że, wcale nie sm i leczy ją czymś na odbudowę uszkodzonych nerwów, i powoli jest coraz lepiej w katowicach wczoraj neurolog mówił mi że to będzie postać sm postępująca RE: SM - hela - 25-01-2018 a w jakimś konkretnym miejscu? RE: SM - ja722 - 25-01-2018 katowice - ochojec Górnośląskie Centrum Medyczne dr. Pudz (25-01-2018, 12:53)ja722 napisał(a): katowice - ochojec Górnośląskie Centrum Medyczne dr. Pudz jaka jest ta postać pierwotnie postępująca moze coś wiesz ? leki są na nią ale mówił nie są jeszcze refundowane prze nfz tylkoodpłatnie jak powiedział mi cene miesięcznej leczenia to myślałam że zemdleje RE: SM - hela - 25-01-2018 a spróbuj się umówić do dr. Maciejowskiego w Centrum Terapii SM, też w Katowicach, za wizytę trzeba zapłacić, ale dr ma 20 lat doświadczenia w leczeniu sm, bo to czasem tak jest ze jak już nie wiedzą co, a są demienielizacje to mówią że sm RE: SM - klaudia26 - 25-01-2018 Z tego co piszesz to rzeczywiście może być postać pierwotnie postępująca... Ale tak jak pisała hela nie zaszkodzi sprawdzić i wykluczyć innych możliwości. Postać pierwotnie postępująca właśnie charakteryzuje się tym że objawy się nie wycofują. A leczenie tak jak pisałaś nie jest refundowane w tej chwili. Teraz chyba został zatwierdzony lek ocrelizumab a on działa zarówno na postać rzutową jak i pierwotnie postępującą. Tylko ciekawe kiedy nasz NFZ zacznie go refundować... RE: SM - hela - 25-01-2018 a przez te półtora roku to co Ci zbadali? w sensie dlaczego zdiagnozowali akurat sm, przez taki szmat czasu to już powinnaś mieć rezonans nawet małego palca u stopy i jak to się w ogóle zaczęło?
RE: SM - ja722 - 25-01-2018 (25-01-2018, 13:51)hela napisał(a): a przez te półtora roku to co Ci zbadali? w sensie dlaczego zdiagnozowali akurat sm, przez taki szmat czasu to już powinnaś mieć rezonans nawet małego palca u stopy 1,5 roku mam już wszystkie te objawy i z miesiąca na miesiac mi przybywały i były coraz mocniejsze a zaczełam sie leczyć i diagnoza od pażdziernika 2 rezonanse miałam od tego czasu punkcie i wykluczona bolerioze diagnoza odrazu to SM RE: SM - hela - 25-01-2018 Szczerze to jak na osobę z taką paletą objawów wyglądasz na osobę bardzo mało zorientowaną w swoim stanie zdrowia (robisz wrażenie jakby Ci nie zależało), skonsultuj się z lekarzem o którym napisałam, on z postacią pierwotnie postępującą sm też ma doświadczenie i pewnie będzie zorientowany czy można się szybko spodziewać refundacji ocre |