Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kolejny rzut?
Cześć! Na początku czerwca dostałam diagnozę SM, byłam w szpitalu i dostaławałam sterydy przez pięć dni. Moim jedynym objawem wtedy była "niesprawna ręka". Po ok tygodniu od podania sterydów zaczeło się poprawiać i teraz jest w miarę ok, ale nadal odczuwam w niej mrowienie. Niestety kilka dni temu zaobserwowałam, że podczas gwałtownego schylania w pasie (np. jak nakładam ręcznik na głowe i muszę włosy dać do dołu) czuje takie sekunowe wibracje w nogach... Zastanawiam się, czy to objaw Lhermitte'a? Nie mam tego jak schylam samą głowę, tylko raczej jak się zginam w tułowiu  Duży uśmiech  Ponieważ jest to nowy objaw, od razu pomyślałam, że może to kolejny rzut? Pojawia się to prawie codziennie, ale zazwyczaj dopiero po południu/wieczorem. Rano zazwyczaj nic nie czuje przy takim zginaniu. Nie wiem czy to po prostu kolejna rzecz, która się pojawia przy SM, czy mam sie obawiać, że to kolejny rzut?
Odpowiedz
Tak jak pisze esemka witaj przede wszystkim. Objawy są różne a na początku trzeba przetrawić takie rzeczy i człowiek nie zna wszystkiego i wszystkich objawów...daj sobie trochę czasu żeby ochłonąć bo na początku człowiek jest ciągle w stresie, że każdy objaw to rzut. Znam z autopsji. Jeśli coś cię bardzo będzie niepokoić to skonsultuj się z lekarzem to zawsze pewniejsze rozwiązanie na początku, da ci trochę poczucia bezpieczeństwa. Objawów przy sm jest wiele różnych i nieraz po rzutach zanim człowiek po tym wszystkim dojdzie do siebie to trochę czasu minie. Najważniejsze to staraj się nie denerwować i jeśli coś mija lub występuje w określonych sytuacjach to prawdopodobnie nic złego, nauczysz się z większością z tych objawów normalnie funkcjonować. Uszy do góry i bez stresu  Oczko
Odpowiedz
Dzięki dziewczyny! Trochę mnie to pocieszyło Uśmiech
Odpowiedz
Esemka i Benita dobrze mówią. Podpisuję się pod tym Oczko. Rzut trwa zazwyczaj nieprzerwanie przez 24h-72h . Ja każdego dnia mam jakieś objawy ze jestem chora Oczko ale żyje normalnie
Odpowiedz
Nie wiem czy też tak macie ale ja najgorzej czuję SM przed okresem i mimo że mam okres krótki bo 3 dni i po sprawie i zgrzeszylabym gdybym narzekała bo nigdy mnie nie bolał brzuch itp. Wszystkie okresowe problemy to dla mnie abstrakcja ...to mimo wszystko zanim okres dostanę to czuję kilka dni szybciej pogorszenie. Macie jakieś super sposoby na to?!
Odpowiedz
tez u mnie pojawily sie nowe objawy po sterydach i po rozpoczeciu leczenia ... niby zaczynalo byc powoli lepiej, a potem przyszly nowe objawy (miedzy innymi objaw Lhermitte'a (mialam uczucie pradu jedynie na nogach, a nie w kregoslupie)), ale nie wiem czy to byl kolejny rzut czy tylko zaostrzenie ... Przeczekalam to, bo i tak nie mialam sily na kolejne wizyty lekarskie.
Odpowiedz
Wiesz czasem warto poczekać mi się takie rzeczy też zdarzają ale bynajmniej u mnie nie ma to nic wspólnego z rzutem, tylko to takie "rzeczy" do których trzeba się przyzwyczaić i traktować jak coś co wpada na jakiś czas i co jakiś czas  Oczko głowa do góry dasz radę
Odpowiedz
(12-07-2023, 09:07)e-smka napisał(a): Ja też mam prawie co dzień jakieś objawy, a to ręka mnie boli i mam drętwienie, a to stopa, a to problem z równowagą, źle widzę praktycznie już cały czas, bo rzut pierwszy i jedyny mi sie nie cofnął... do tego ciągłe przewlekłe zmęczenie, słabość kończyn... itd. itp. Ale to nie są rzuty, bo trwają chwile, godzinę, czy pół dnia. To jest po prostu SM i on daje o sobie znać.

Ja od jakiegoś czasu też mam problemy ze wzrokiem. Raz w sklepie kompletnie nie widziałam na tablicy cen mrożonych ryb ( odległość ode mnie do tablicy... nie wiem... może 1- 1,5 metra  ? ) , no bo tak  normalnie to widzę ale mniejsze litery na ekranie tv to masakra . W domu się śmieją i pytają " ślepa jesteś ? "   . A dla mnie  to nic śmiesznego nie jest. Wogóle to większość rodzinki chyba zapomniała na co choruję i co to za choroba SM  Płacz
Odpowiedz
Łucja nie " łam się" u mnie póki wszystko działa w domu dobrze to też zdrowa jestem  Duży uśmiecha co do wzroku u mnie też było mazanko....a ostatnio okularów nie wyciągam  Duży uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości