![]() |
|
Teryflunomid (Aubagio) - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html) +--- Wątek: Teryflunomid (Aubagio) (/thread-743.html) |
RE: Teryflunomid (Aubagio) - fruu - 04-12-2019 (04-12-2019, 10:19)e-smka napisał(a): No właśnie Anka, każdy inaczej odczuwa skutki uboczne leków.. To daj znać co Ci powiedzieli, bo jestem żywo zainteresowany rozwiązaniem tego problemu. Choć jak czytam o IPP to jakoś nie wierzę w poprawę problemów jelitowych RE: Teryflunomid (Aubagio) - agula - 04-12-2019 (04-12-2019, 10:04)Anka napisał(a): Kazdy odczuwa jakies skutki uboczne leku Mnie zespół jelita drażliwego odszedł z dniem odstawienia pieczywa, makaronu, ryżu i ziemniaków. Wszystkie problemy zniknęły już ponad 2 m-ce spokoju a tak udręczona chodziłam po gastrologach. Może spróbuj RE: Teryflunomid (Aubagio) - Anka - 04-12-2019 (04-12-2019, 14:40)agula napisał(a):(04-12-2019, 10:04)Anka napisał(a): Kazdy odczuwa jakies skutki uboczne leku 20 lat choruje Probowalam Wiem co mi szkodzi Ja prawie w ogole nie jadam weglowodanow w postaci przez ciebie wymienionej Na mnie to nie dziala U mnie zespol jelita drazliwego ma podloze psychiczne bardziej ale tez jedzenie swoje robi Wiem czego unikac ale po tylu latach mimo wszystko problem nadal jest Jadam ciemny makaron ale od czasu do czasu, zmieniakow nie lubie Za to mi ryz pomaga na dolegliwosci ale jem malo Pieczywo ciemne lub z ziarnem i na snaidanie do Tec Dziekuje za chec pomocy i wskazowki
RE: Teryflunomid (Aubagio) - belanna - 04-12-2019 E-smka, daj szansę Aubagio. Bierzesz ten lek dopiero od miesiąca, organizm musi się przyzwyczaić. Dodam, że ja dostałam właśnie Aubagio, a nie Tec, między innymi dlatego, że wtedy narzekałam trochę na żołądek. Miałam jakieś problemy ze zgagą, to nie było związane z SM. Neurolog uznał, że w tej sytuacji Aubagio będzie bezpieczniejsze. A IPP jest lekiem stricte na żołądek, na problemy typu zgaga itp., na problemy jelitowe nie pomoże. A, przypomniało mi się jeszcze, że jak powiedziałam gastrologowi, że dostałam Aubagio, to mi powiedział, że nie jest dobrym pomysłem branie tego typu leku podczas przyjmowania na stałe innych leków. IPP zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, a podczas długotrwałego łykania tabsów on się jednak przydaje .
RE: Teryflunomid (Aubagio) - Elka. L - 06-12-2019 Hej, u mnie nasz zejście nie ma problemów jelitowych, ale mogę polrvicylek, który w naszej rodzinie bardzo pomaga na tego typu problemy. NIKORUFSAZYT. Trudna nazwa, ale lek skuteczny. Nie wiem jęk przy aubagio, czy też pomoże. Warto spróbować ![]() (06-12-2019, 15:04)Elka. L napisał(a): Hej, u mnie naszczejście nie ma problemów jelitowych, ale mogę polecić lek, który w naszej rodzinie bardzo pomaga na tego typu problemy. NIKORUFSAZYT. Trudna nazwa, ale lek skuteczny. Nie wiem jak przy aubagio, czy też pomoże. Warto spróbować RE: Teryflunomid (Aubagio) - skrzat100 - 09-12-2019 (06-12-2019, 11:01)e-smka napisał(a):(04-12-2019, 20:01)belanna napisał(a): E-smka, daj szansę Aubagio. Bierzesz ten lek dopiero od miesiąca, organizm musi się przyzwyczaić. Najlepszy probiotyk to Vivomix w saszetkach. Enterol jest słaby bo zawiera same drożdże, na dłuższą metę enterol może wyrządzić więcej szkód niż pożytku. Teryflunomid (Aubagio) - hela - 09-12-2019 Ulitimate probiotik 16 od swansona, skład świetny a kosztuje sporo mniej niż vivomix. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Teryflunomid (Aubagio) - fruu - 09-12-2019 nie wiadomo który probiotyk jest najlepszy bo nie wiadomo, które kultury bakterii są niszczone (o ile to ten problem) jak pisałem wcześniej, używam probiotyku i stoperanu od miesiąca i jest jakby lepiej. potwierdzę częściowo za jakiś tydzień, może dwa jak mnie znowu złapie. RE: Teryflunomid (Aubagio) - skrzat100 - 09-12-2019 (09-12-2019, 21:59)fruu napisał(a): nie wiadomo który probiotyk jest najlepszy bo nie wiadomo, które kultury bakterii są niszczone (o ile to ten problem) Vivomixx jest najlepszy bo potrafi wyleczyć takie choroby jak wrzodziejące zapalenie jelit. Jest to chyba jedyny probiotyk którego działanie jest udowodnione badaniem klinicznym. Teryflunomid (Aubagio) - hela - 10-12-2019 I za 10 saszetek/tabletek dajesz 80zł. Trochę przesada, Vivomix nie jest lekiem tylko suplementem, a tych się nie bada. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |