![]() |
|
O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Pozostałe (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-8.html) +--- Dział: Porozmawiajmy - nie tylko o SM (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-54.html) +--- Wątek: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia (/thread-11659.html) |
RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - yasmina - 07-10-2023 (29-08-2023, 21:42)fruu napisał(a): Eeee, to nie o mnie. Może nie potrafię zbyt wielu potraw ugotować ale w kuchni sobie radzę i z zupami i z drugimi daniami. To co ugotuję jest smaczne a porządek po sobie zostawiam większy niż zastałem. Niestety nie za bardzo wychodzi mi z praniem. Sylwia ostatnio w markecie uśmiała się ze mnie, gdy wybierając płyn do prania zapytałem się, czy do niego trzeba dokupić zmiękczający. Odpowiedziała mi, że przecież mam w domu. Na co ja, że nie, że w domu mam tylko płyn do płukania :-DNo z tym praniem to idziesz na łatwiznę A 3 korytka są niektórym potrzebne, bo pierwsze to pranie wstępne, drugie zasadnicze i trzecie na płyn zmiękczający, który jednocześnie daje ładny zapach. Ale w sferze kulinarnej szacunek, bo większość mężczyzn potrafi zrobić jajecznicę i to nie zawsze. Ale chyba w dzisiejszych czasach facet odgrywa większą rolę w kuchni i potrafi o wiele więcej, ostatecznie najlepsi kucharze to właśnie mężczyźni. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ A teraz kolejny tekst do rozważań o wyższości... Mówią, że w moim wieku/40-60lat, ale młodsze istoty także zapraszam/my kobiety nie powinnyśmy nosić obcisłych ani podartych dżinsów, nie powinnyśmy mieć długich włosów, bo sprawiają, że wyglądamy starzej, powinnyśmy się ubierać stosownie, aby być bardziej "eleganckie" i nie powinnyśmy robić selfie, a tym bardziej gestykulować, aby nie wyglądać śmiesznie. Mówią tak wiele rzeczy, których kobiety w tym wieku powinne unikać, a my zapominamy o godność. W tym wieku nie przestrzegam żadnych absurdalnych zasad, które inni chcą mi narzucić. W moim wieku interesuje mnie tylko dobre samopoczucie, dobra zabawa, jak, kiedy i z kim chcę. Bawię się dla uśmiechu, ubieram dla siebie stosownie do okazji, a nie dlatego, że zależy mi na opinii innych. Jestem wolna od uprzedzeń i poświęcam się życiu bez strachu przed oceną. Z mojego słownika wyrzuciłam słowo POWINNAM i nic nie muszę. RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Benita - 09-10-2023 Myślę że twoja dobra myśl powinna do dotyczyć wszystkich kobiet bez względu na wiek . Nigdy nie podążam za modą, zawsze noszę to co lubię i w czym mi wygodnie. Też mam swoje upodobania i nikomu nic do tego bo i mnie nie interesuje kto co lubi i robi. A co do dżinsów to niejedna 60 latka wygląda lepiej w nich niż teraz co druga 15 latka. I włosów nie zamierzam ścinać chyba że mi sposoby od fruu nie pomogą i będę łysa ale jak na razie nie jest źle
RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - fruu - 09-10-2023 Nie jestem kobietą ale powiem tak. Dla mnie nie ma wieku odpowiedniego na to czy tamto. Byle schludnie, czysto, kulturalnie i z szacunkiem. Mamy tyle lat, na ile się czujemy, a narzucanie innym ograniczeń czy szufladkowanie kogoś to nie, tego nie wolno robić. Myślę, że kobieta powinna być naturalna w zachowaniu, a taką będzie chyba tylko wtedy, gdy będzie mogła wyrażać siebie w sposób, który najbardziej akceptuje. A to, że nie podobają mi się napompowane usta? To nic, bo mój sąsiad akurat to uwielbia. Także stygmatyzowanie jest błeee :-) RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - yasmina - 02-11-2023 Widzę, że ostatnio straszne pustki u nas, to podrzucam kolejny temat do rozważań "O wyższości...." Będzie o restauracjach - przychodzimy na obiad/kolację, a tu nagle pojawiają się rodziny z dziećmi - malutkimi w wózeczkach i takimi kilkuletnimi. Byliście kiedyś w takiej sytuacji? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Benita - 05-11-2023 Są specjalne knajpki dla rodzin albo przyjazne dzieciom...ja też mam małe dwuletnie dziecko i 18 latka więc przerabiałam to też w trochę innym czasie.... uważam że trzeba albo ogarnąć dziecko tak żeby innym nie przeszkadzało albo chodzić w miejsca w których nikt nie będzie miał pretensji bo wie jaki to typ knajpy czy restauracji...nie zmienia to faktu że dzieci powinny umieć się zachować oczywiście stosownie do wieku RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - yasmina - 22-11-2023 Powiem Wam dlaczego o tym wspomniałam. Mój syn prowadził kiedyś knajpkę typową dla matek z dziećmi. Oprócz tego przychodzili też klienci na obiady. Był kącik dla dzieciaczków/ogrodzony i bardzo duży/ gdzie stała kanapa i fotele, zabawki, taka duża mata, po której się skakało w rytm jakiejś gry komputerowej, miejsce w toalecie do przebrania dziecka i menu stworzone pod dzieci. Ale najwyraźniej mamusiom było mało. Kładła się z butami na kanapie i patrzyła w telefon, a pociecha robiła co chciała. Darła się, wyrzucała zabawki, latała między stolikami. Jedna mamusia stwierdziła, że powinny być w łazience pampersy . Kolejna karmiła dziecię swoim jedzeniem, a jak się zwróciło uwagę to poszła do łazienki i tam dokarmiała go dalej. Że już nie wspomnę o potłuczonych szklankach i nigdy nie było przeprosin i pytania ile trzeba zapłacić. Rozwalone zabawki po całym bistro nigdy nie były odłożone na miejsce, a już o zwróceniu uwagi dziecku, żeby posprzątało...Sama nigdy nie byłam w takiej sytuacji, ale nie dziwię się, że istnieją restauracje, które wyraźnie podkreślają, że dzieci np. do 6 lat nie mają wstępu. RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Akinom - 23-11-2023 Szczerze to też się nie dziwię. Zwłaszcza, ze dzieci bywają straaasznie rozbestwione, a rodzice nad nimi w ogóle nie panują RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Bubka - 23-11-2023 Rodzice wolą popatrzeć w telefon. To jest straszne. nastąpiło ogłupienie telefoniczne. RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Akinom - 23-11-2023 I to oglupienie telefoniczbe jest straszne. Tyle że tyle się mówi, ze w szkole nie ma używania telefonów, a tymczasem nauczyciele robią klasowki, które sa w internecie i kaza korzystać ze smartfonów na lekcji, bo przecież każdy smartfon posiada. RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Benita - 23-11-2023 No niestety już nasza pani pediatra mówi że jeszcze nie ma badań podpisanych ale lekarze już rozpoznają coś co nazwali autyzmem audio ....małe dziecko posadzone przed tv i każdy robi swoje.....przykre ale prawdziwe, jak matka ma konta na 5 portalach to zajęta jest robieniem zdjęć dziecku a potem pół dnia sprawdza kto obejrzał.... słów brak .... jeśli rodzice nie nauczą to sprawa stracona. Mój syn do 13 lat nie miał telefonu a jego dwa lata młodsza kuzynka już od 6. On zaraz wybiera się na studia, ona ma wieczne problemy w szkole i nie wiem czy gdzieś dalej pójdzie....i to nie wina dziecka tylko zaniedbań i braku dla niej czasu |