Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Pozostałe (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-8.html)
+--- Dział: Porozmawiajmy - nie tylko o SM (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-54.html)
+--- Wątek: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia (/thread-11659.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - yasmina - 07-10-2023

(29-08-2023, 21:42)fruu napisał(a): Eeee, to nie o mnie. Może nie potrafię zbyt wielu potraw ugotować ale w kuchni sobie radzę i z zupami i z drugimi daniami. To co ugotuję jest smaczne a porządek po sobie zostawiam większy niż zastałem. Niestety nie za bardzo wychodzi mi z praniem. Sylwia ostatnio w markecie uśmiała się ze mnie, gdy wybierając płyn do prania zapytałem się, czy do niego trzeba dokupić zmiękczający. Odpowiedziała mi, że przecież mam w domu. Na co ja, że nie, że w domu mam tylko płyn do płukania :-D
No i czemu w pralce jest tyle programów, przycisków i lampek? I po co są 3 korytka, skoro korzysta się ze środkowego? Kapsułki mam wrzucać do pralki, płyn do prania również wlać do środka na ubrania. Gdyby nie to, że piorę tylko czarne ubrania, bądź rzadziej zmianę jasnej pościeli to bym się pogubił. Powinno być czarne, białe, odwirowanie i wszystko. Ach, i może jeszcze jakaś czerwona dioda, która się zapali jak ustawię 95stC, bo potem łatwiej się zmieścić w koszulkę a i bielizna nie uciska :-D
Na szczęście we wrześniu przeprowadzam się do Sylwii, to te pranie mi odpadnie. Życie potrafi być jednak piękne :-)
No z tym praniem to idziesz na łatwiznę Oczko Duży uśmiech
A 3 korytka są niektórym potrzebne, bo pierwsze to pranie wstępne, drugie zasadnicze i trzecie na płyn zmiękczający, który jednocześnie daje ładny zapach.
Ale w sferze kulinarnej szacunek, bo większość mężczyzn potrafi zrobić jajecznicę i to nie zawsze. Ale chyba w dzisiejszych czasach facet odgrywa większą rolę w kuchni i potrafi o wiele więcej, ostatecznie najlepsi kucharze to właśnie mężczyźni.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A teraz kolejny tekst do rozważań o wyższości...  Uśmiech

Mówią, że w moim wieku/40-60lat, ale młodsze istoty także zapraszam/my kobiety nie powinnyśmy nosić obcisłych ani podartych dżinsów, nie powinnyśmy mieć długich włosów, bo sprawiają, że wyglądamy starzej, powinnyśmy się ubierać stosownie, aby być bardziej "eleganckie" i nie powinnyśmy robić selfie, a tym bardziej gestykulować, aby nie wyglądać śmiesznie. Mówią tak wiele rzeczy, których kobiety w tym wieku powinne unikać, a my zapominamy o godność. W tym wieku nie przestrzegam żadnych absurdalnych zasad, które inni chcą mi narzucić. W moim wieku interesuje mnie tylko dobre samopoczucie, dobra zabawa, jak, kiedy i z kim chcę. Bawię się dla uśmiechu, ubieram dla siebie stosownie do okazji, a nie dlatego, że zależy mi na opinii innych. Jestem wolna od uprzedzeń i poświęcam się życiu bez strachu przed oceną. Z mojego słownika wyrzuciłam słowo POWINNAM i nic nie muszę.

RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Benita - 09-10-2023

Myślę że twoja dobra myśl powinna do dotyczyć wszystkich kobiet bez względu na wiek . Nigdy nie podążam za modą, zawsze noszę to co lubię i w czym mi wygodnie. Też mam swoje upodobania i nikomu nic do tego bo i mnie nie interesuje kto co lubi i robi. A co do dżinsów to niejedna 60 latka wygląda lepiej w nich niż teraz co druga 15 latka. I włosów nie zamierzam ścinać chyba że mi sposoby od fruu nie pomogą i będę łysa  Duży uśmiech ale jak na razie nie jest źle

RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - fruu - 09-10-2023

Nie jestem kobietą ale powiem tak. Dla mnie nie ma wieku odpowiedniego na to czy tamto. Byle schludnie, czysto, kulturalnie i z szacunkiem. Mamy tyle lat, na ile się czujemy, a narzucanie innym ograniczeń czy szufladkowanie kogoś to nie, tego nie wolno robić. Myślę, że kobieta powinna być naturalna w zachowaniu, a taką będzie chyba tylko wtedy, gdy będzie mogła wyrażać siebie w sposób, który najbardziej akceptuje. A to, że nie podobają mi się napompowane usta? To nic, bo mój sąsiad akurat to uwielbia. Także stygmatyzowanie jest błeee :-)

RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - yasmina - 02-11-2023

Widzę, że ostatnio straszne pustki u nas, to podrzucam kolejny temat do rozważań "O wyższości...." Duży uśmiech
Będzie o restauracjach - przychodzimy na obiad/kolację, a tu nagle pojawiają się rodziny z dziećmi  - malutkimi w wózeczkach i takimi kilkuletnimi. Byliście kiedyś w takiej sytuacji? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Benita - 05-11-2023

Są specjalne knajpki dla rodzin albo przyjazne dzieciom...ja też mam małe dwuletnie dziecko i 18 latka więc przerabiałam to też w trochę innym czasie.... uważam że trzeba albo ogarnąć dziecko tak żeby innym nie przeszkadzało albo chodzić w miejsca w których nikt nie będzie miał pretensji bo wie jaki to typ knajpy czy restauracji...nie zmienia to faktu że dzieci powinny umieć się zachować oczywiście stosownie do wieku

RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - yasmina - 22-11-2023

Powiem Wam dlaczego o tym wspomniałam. Mój syn prowadził kiedyś knajpkę typową dla matek z dziećmi. Oprócz tego przychodzili też klienci na obiady. Był kącik dla dzieciaczków/ogrodzony i bardzo duży/ gdzie stała kanapa i fotele, zabawki, taka duża mata, po której się skakało w rytm jakiejś gry komputerowej, miejsce w toalecie do przebrania dziecka i menu stworzone pod dzieci. Ale najwyraźniej mamusiom było mało. Kładła się z butami na kanapie i patrzyła w telefon, a pociecha robiła co chciała. Darła się, wyrzucała zabawki, latała między stolikami. Jedna mamusia stwierdziła, że powinny być w łazience pampersy Zdezorientowany  . Kolejna karmiła dziecię swoim jedzeniem, a jak się zwróciło uwagę to poszła do łazienki i tam dokarmiała go dalej. Że już nie wspomnę o potłuczonych szklankach i nigdy nie było przeprosin i pytania ile trzeba zapłacić. Rozwalone zabawki po całym bistro nigdy nie były odłożone na miejsce, a już o zwróceniu uwagi dziecku, żeby posprzątało...

Sama nigdy nie byłam w takiej sytuacji, ale nie dziwię się, że istnieją restauracje, które wyraźnie podkreślają, że dzieci np. do 6 lat nie mają wstępu.

RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Akinom - 23-11-2023

Szczerze to też się nie dziwię. Zwłaszcza, ze dzieci bywają straaasznie rozbestwione, a rodzice nad nimi w ogóle nie panują

RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Bubka - 23-11-2023

Rodzice wolą popatrzeć w telefon. To jest straszne. nastąpiło ogłupienie telefoniczne.

RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Akinom - 23-11-2023

I to oglupienie telefoniczbe jest straszne. Tyle że tyle się mówi, ze w szkole nie ma używania telefonów, a tymczasem nauczyciele robią klasowki, które sa w internecie i kaza korzystać ze smartfonów na lekcji, bo przecież każdy smartfon posiada.

RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Benita - 23-11-2023

No niestety już nasza pani pediatra mówi że jeszcze nie ma badań podpisanych ale lekarze już rozpoznają coś co nazwali autyzmem audio ....małe dziecko posadzone przed tv i każdy robi swoje.....przykre ale prawdziwe, jak matka ma konta na 5 portalach to zajęta jest robieniem zdjęć dziecku a potem pół dnia sprawdza kto obejrzał.... słów brak .... jeśli rodzice nie nauczą to sprawa stracona. Mój syn do 13 lat nie miał telefonu a jego dwa lata młodsza kuzynka już od 6. On zaraz wybiera się na studia, ona ma wieczne problemy w szkole i nie wiem czy gdzieś dalej pójdzie....i to nie wina dziecka tylko zaniedbań i braku dla niej czasu