![]() |
|
Siłownia :) - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Rehabilitacja (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-12.html) +--- Wątek: Siłownia :) (/thread-1241.html) |
RE: Siłownia :) - Gośka - 27-10-2018 (26-10-2018, 22:48)Patrycja napisał(a):(28-05-2018, 21:41)beciaa28 napisał(a):(27-05-2018, 23:59)Gośka napisał(a): Hej, szkoda że dopiero dziś trafiłam na Twój wpis, ale jak to mówią: lepiej późno niż wcale. Ja też jestem osobą która dużo ćwiczy, głównie na siłowni. Najbardziej to lubie wszystkie zajęcia w grupach, jednak jak się dowiedziałam, że jestem chora to pierwsze moje pytanie do Pani doktor było o to czy mogę ćwiczyć i w jaki sposób, odpowiedziała mi, że jak najbardziej siłownia ok ? Jedyne co to, że mam nie dźwigać ciężarów, odpadają więc ćwiczenia typu Cross, Body pump itp..., ćwiczenia z obciążeniem swojego ciała jak najbardziej Tak. Więc wszystkie zajęcia kondycyjne,TRX, trening funkcjonalny, zumba itd jak najbardziej wskazane. Nawet jeśli na któryś zajęciach (np funkcjonalnym) zdążą się, że trener prosi o zabranie kegla, sztangi czy też innego obciążenia to zawsze wybieram to najlżejsze.Super, że napisałaś Takie zalecenia dostałam od Pani Doktor, nie wiem dlaczego, nie jestem lekarzem. Dzielę się tylko informacją jaka dostałam od lekarza prowadzącego. Siłownia :) - hela - 27-10-2018 Dziwne zalecenia, wszystko na miarę swoich możliwości Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Siłownia :) - WorkBorg - 27-10-2018 O ile nie masz choroby towarzyszącej - zalecenie bez sensu. Od 5 lat regularnie, dwa razy w tygodniu, jestem na siłowni z trenrem personalnym. Ćwiczę normalnie, więcej skupiam się na sile mięśni niż na rzeźbie i staram się nie przetrenowywać, ale żadnych ćwiczeń nie unikam. Siłownia :) - bagi - 01-11-2018 a ja biegam namiętnie w wakacje po 300km / miesiąc [emoji123][emoji125][emoji3603]Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Siłownia :) - Natasza - 06-03-2019 (27-10-2018, 12:43)WorkBorg napisał(a): O ile nie masz choroby towarzyszącej - zalecenie bez sensu. A można widzieć gdzie ćwiczysz? Sama zastanawiam się nad ćwiczeniami mięśni ale boje się że nie znajdę odpowiedniego trenera. RE: Siłownia :) - WorkBorg - 10-03-2019 (06-03-2019, 17:25)Natasza napisał(a):(27-10-2018, 12:43)WorkBorg napisał(a): O ile nie masz choroby towarzyszącej - zalecenie bez sensu. Jasne, Zdrofit przy grunwaldzkiej w Gdańsku, mają sporo na prawdę dobrze wykwalifikowanych trenerów "do wynajęcia". RE: Siłownia :) - emsta - 12-03-2019 (10-03-2019, 17:47)WorkBorg napisał(a):(06-03-2019, 17:25)Natasza napisał(a):(27-10-2018, 12:43)WorkBorg napisał(a): O ile nie masz choroby towarzyszącej - zalecenie bez sensu. Cześć! Zgadzam się z WorkBorg - sieć Zdrofit naprawdę inwestuje w super profesjonalną kadrę. Ja ćwiczę u nich tylko, że na Kruczej w Warszawie - są świetnie przygotowani i przeszkoleni. Mam jeszcze jednego świetnego trenera personalnego, który bardzo dobrze zna temat SM i przygotowuje treningi na miarę możliwości. RE: Siłownia :) - Parkowa - 16-04-2024 Rób to co sprawia Ci przyjemność! Nie masz żadnych ograniczeń, chyba że w głowie... wybierz to co jest dla Ciebie odpowiednie, co sprawia że oddajesz się temu w 100%. Oczywiście dopasowane do możliwości oraz stanu zdrowia ![]() Od siebie polecam rower, dobrze jest wziąć pod uwagę rower ze wspomaganiem. Świetne modele ma Fischer https://www.fischer-ebike.pl/produkty/e-bike/e-bike-city,2,15373 RE: Siłownia :) - ToMeK71 - 20-04-2024 Cześć Dziewczyny ![]() Ciekawa sprawa z tymi ćwiczeniami. Aktualnie ćwiczę kalistenikę i na TRXie. Kardio - rowerek stacjonarny bo na zwykłym już straciłem pewność równowagi. W styczniu tego roku pani neurolog mówiła, żeby normalnie ćwiczyć kalistenikę , wolnymi ciężarami. Tak też robiłem, jak się później okazało, przeciążyłem organizm co przyśpieszyło rzut. Po świętach wielkanocnych wyszedłem ze szpitala i musiałem znaleźć " fachowca " w dziedzinie diety i treningu od SM. Udało się, dostałem nareszcie jasne wytyczne co i jak. Ćwiczyć można, nawet trzeba, ale koniec z biciem rekordów i muszę sam dobierać ilość serii, powtórzeń i trudności ćwiczeń. Najprościej mówiąc, słuchać swojego wewnętrznego głosu i ćwiczyć na max 60 procent swoich możliwości, minimum jeden dzień przerwy po każdym dniu treningowym. To tak z grubsza. Czyli ćwiczmy ale z głową, poprawiajmy swój stan a nie sobie szkodźmy ![]() Pamiętajmy, że każdy organizm jest inny i każdy jest w lepszym lub gorszym stanie fizycznym. Dopasowujmy trening do naszych możliwości. Wszystkiego dobrego, niech moc będzie z Wami ! ! !
RE: Siłownia :) - m4t - 24-04-2024 W moim przypadku Pani doktor powiedziała że tylko z umiarem, natomiast cały czas chodzę regularnie na siłownie, podnoszę dość duże ciężary, moje treningi są ciężkie bo mają być efektywne! Póki co daje radę i dopóki coś mi nie przeszkodzi to będę cisnąć
|