![]() |
|
Copaxone - 3 razy w tygodniu - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html) +--- Wątek: Copaxone - 3 razy w tygodniu (/thread-25.html) Strony:
1
2
|
RE: Copaxone - 3 razy w tygodniu - Maciej - 29-05-2016 (27-05-2016, 16:02)reni napisał(a): Ja kłuję się codziennie. Ale mam nadzieję, że też doczekam się zmiany. Do codziennych miałem autowstrzykiwacz. Teraz, gdy biorę lek 3 x w tygodniu, dali mi inny, ale myślę, że ten poprzedni też byłby dobry. Może spróbuję kiedyś podać lek tym starym, strzykawki są bowiem takie samej wielkości.
RE: Copaxone - 3 razy w tygodniu - Monika - 07-07-2016 Dziś odebrałam Copaxone 40mg. Jestem ciekawa jak będzie, ale na razie zostało mi jeszcze 10 "starych" zastrzyków. Rozmawiałam z pielęgniarką - wstrzykiwacz do zastrzyków 3x w tygodniu jest taki sam jak do tych codziennych. RE: Copaxone - 3 razy w tygodniu - Maciej - 10-07-2016 (07-07-2016, 18:52)Monika napisał(a): Dziś odebrałam Copaxone 40mg. Jestem ciekawa jak będzie, ale na razie zostało mi jeszcze 10 "starych" zastrzyków. Będzie dobrze. Ja nie widzę żadnej różnicy oprócz te, że rzadziej się kłuję. Jak wcześniej napisałem, dali mi nowy wstrzykiwacz.
RE: Copaxone - 3 razy w tygodniu - Jula - 11-07-2016 Biorę nowe Copaxone już przez 2,5 miesiąca i tak samo jak Maciej - nie widzę różnicy. Wstrzykiwacz jest ten sam, też dostałam drugi ale jest identyczny. Jest tylko jeden problem.... zdarzyło mi się pomylić dni zastrzyków i pominąć wstrzyknięcie. Jak się robi zastrzyk codziennie - wchodzi to w krew. Trzy razy w tygodniu - łatwiej zapomnieć.
RE: Copaxone - 3 razy w tygodniu - Maciej - 11-07-2016 Kiedyś we wolnym wezwali mnie do firmy na nockę i zapomniałem o zastrzyku. Gdy rano wróciłem od razu zaaplikowałem sobie lek. Kolejną dawkę dałem sobie, zgodnie z grafikiem, następnego dnia późnym wieczorem. Obawiałem się reakcji organizmu, ale na szczęście nic się nie działo. RE: Copaxone - 3 razy w tygodniu - Monika - 18-07-2016 Pierwszy zastrzyk 40 mg za mną i jestem zadowolona. Gdybym nie wiedziała, że to większa dawka - nie zauważyłabym różnicy. Trochę obawiałam się Copaxone w wyższej dawce, ponieważ po standardowej - mam spore obrzęki w miejscu wstrzyknięcia. Bałam się że będzie dwa razy gorzej. Na szczęście - niepotrzebnie.
RE: Copaxone - 3 razy w tygodniu - reni - 20-07-2016 To dobrze, że nie ma większych skutków ubocznych Copaxone stosowanego 3 razy w tygodniu. Tym bardziej chciałabym zmienić. Ale nadal muszę robić codziennie zastrzyki. Zastanawiam się czemu w różnych szpitalach wprowadzają nowe Copaxone w różnych momentach. Skoro jest możliwe ograniczenie liczby zastrzyków to powinno być to dostępne od razu w całej Polsce w tym samym czasie. Przecież wszyscy pacjencji ze stwardnieniem rozsianym czekają pewnie na to tak samo. A jeśli ktoś woli codziennie się kłuć to też powinien mieć możliwość pozostania przy takiej opcji. Ale we wszystkich szpitalach powinno być tak samo i obie opcje dostępne od razu. RE: Copaxone - 3 razy w tygodniu - Jula - 08-08-2017 Po prawie półtora roku jestem bardzo zadowolona z rzadszych wkłuć. Już nie mylą mi się dni (przez pierwsze miesiące po przesiadce był to problem), a skóra ma więcej czasu na odpoczynek. Ogólnie samopoczucie też bardzo dobre.
RE: Copaxone - 3 razy w tygodniu - Grzes92 - 11-11-2017 witam wszystkich u mnie copaxone40ml chyba przestał działac juz wgl bo mam stan zapalny układu nerwowego, oznacza to że może SM postępować ?? RE: Copaxone - 3 razy w tygodniu - klaudia26 - 11-11-2017 40 mg bo 40 ml to sporą dawkę byś miał a czym ten stan zapalny się u ciebie objawia? Miałeś rzut?
|