Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
SM a kredyt hipoteczny - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Pozostałe (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-8.html)
+--- Dział: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-53.html)
+--- Wątek: SM a kredyt hipoteczny (/thread-2943.html)

Strony: 1 2

RE: SM a kredyt hipoteczny - Akinom - 28-05-2021

Póki nie widać że jesteś na coś chory to się po prostu tym nie chwal. Tyle.

RE: SM a kredyt hipoteczny - yasmina - 28-05-2021

Fruu, na prawdę nie rozumiem skąd Ci to przyszło do głowy. Bank nie ma prawa domagać się informacji o stanie zdrowia klienta, jest coś takiego jak tajemnica lekarska. I nie sądzę, żeby bank w ogóle się czymś takim zainteresował. On sprawdza zdolność kredytową, możliwości finansowe klienta, źródło dochodu. Tym bardziej, że masz już promesę, a to jest przyrzeczenie kredytu - wiem sporo na ten temat, bo wiele lat zajmowałam się kredytami.

RE: SM a kredyt hipoteczny - fruu - 29-05-2021

To nie bank sprawił, że ten temat podniosłem, ale osoba, która wie o chorobie i w zaowalony spośób dała mi do zrozumienia, że tak czy siak bank się dowie :-(
Stąd wynikło moje pytanie. Bo na razie z bankiem relacje są odpowiednie.

RE: SM a kredyt hipoteczny - Akinom - 29-05-2021

Bank bardziej interesuje twoja zdolność kredytowa, to, czy spłacasz kredyt, a nie to, czy jesteś na coś chory. Nierzadko ludzie chorzy są lepszymi klientami niż zdrowi.

RE: SM a kredyt hipoteczny - yasmina - 30-05-2021

(29-05-2021, 16:30)fruu napisał(a): To nie bank sprawił, że ten temat podniosłem, ale osoba, która wie o chorobie i w zaowalony spośób dała mi do zrozumienia, że tak czy siak bank się dowie :-(
To ta osoba w zawoalowany sposób niech uzupełni wiedzę na temat kryteriów przyznawania kredytów. Przypuszczam, że wszystko będzie dobrze.

RE: SM a kredyt hipoteczny - lutu_rsl - 30-05-2021

(29-05-2021, 16:30)fruu napisał(a): To nie bank sprawił, że ten temat podniosłem, ale osoba, która wie o chorobie i w zaowalony spośób dała mi do zrozumienia, że tak czy siak bank się dowie :-(

I co? Pójdzie do banku i powie że XY jest chory? I bank ma mu odmówić?
Banki to przede wszystkim zainteresowane są twoją kasą, a zdrowiem na samym końcu. Bo nawet jak masz kredyt ubezpieczony, to ubezpieczycielem nie jest bank i wtedy ten i tak żąda od Ciebie spłaty...

A próbowałeś tej osobie przekazać (już nawet nie w zawoalowany ale bezpośredni sposób), że przekazywanie informacji o czyimś zdrowiu jest karalne? Oczko tzn. ja nie wiem czy jest ale znaleźć na to jakiś paragraf na pewno można.

RE: SM a kredyt hipoteczny - Akinom - 30-05-2021

Jest, mamy RODO.

RE: SM a kredyt hipoteczny - Jazzy - 30-05-2021

Każdy kredyt jest ubezpieczony. Nie tylko choroby istnieją....

RE: SM a kredyt hipoteczny - fruu - 31-05-2021

(31-05-2021, 08:11)e-smka napisał(a): A ta zawoalowana osoba to nie jest czasem Twoja była? Znowu szpileczkę wbija?

Bank nie pyta o stan zdrowia ale musisz mieć ubezpieczenie na życie i w ubezpieczalni zrobić cesję na bank, że gdyby jakby co to bank dostanie odszkodowanie z ubezpieczalni w której masz ubezpieczenie na życie. Tak było w moim przypadku.

No niestety to moja była. Nie wiem, jaki ma w tym cel i wiedzieć nie chcę, ale ponieważ specjalizuję się w innej tematyce to chciałem się podpytać ile szkody może mi wyrządzić. Ubezpieczenia na życie na razie nie mam choć wiem, że będzie wymagane. Ale tym będę martwił się później.