Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SM a kredyt hipoteczny
Hejka,
czy macie może doświadczenie w materii brania kredytu hipotecznego, gdy mieliście już zdiagnozowane SM? Po rozwodzie został nam wspólny kredyt mieszkaniowy. Chcę spłacić moją byłą żonę i przejąć mieszkanie razem z kredytem hipotecznym. Wystąpiłem do banku z zapytaniem o taką możliwość. Na etapie ubiegania się o tzw. promesę ten problem nie wystąpił. A nie wiem jak będzie dalej.
Odpowiedz
A dlaczego uzależniasz udzielenie kredytu od stanu zdrowia?
Odpowiedz
Nie uzależniam, ale nie wiem czy Bank tego nie zrobi
Odpowiedz
ale przecież bank nie musi wiedzieć, że jesteś chory.
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz
Dokładnie, nikt nie każe mówić Ci, że jesteś chory. Poza tym są gorsze choroby niż SM.
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
Wiem, że mówić nie muszę, jednak wczoraj przekonałem się, że podłość ludzka istnieje i ma się dobrze. Dano mi do zrozumienia, że bank i tak się o tym dowie ;-(
Odpowiedz
Hej Fruu. Najlepiej to spróbować wykonać swój plan zamiast sie od razu zamartwiać, nikt Ci oka na nie wydłubie, zresztą jak ktos tu wspomniał nie musisz tego mówić w banku. Na ludzkie gadanie i podłość nie ma lepszego rozwiązania jak olać to sikiem prostym i robić swoje.

Glowa do góry i działaj! Uśmiech pozdrawiam
Odpowiedz
(27-05-2021, 20:50)fruu napisał(a): Hejka,
czy macie może doświadczenie w materii brania kredytu hipotecznego, gdy mieliście już zdiagnozowane SM? Po rozwodzie został nam wspólny kredyt mieszkaniowy. Chcę spłacić moją byłą żonę i przejąć mieszkanie razem z kredytem hipotecznym. Wystąpiłem do banku z zapytaniem o taką możliwość. Na etapie ubiegania się o tzw. promesę ten problem nie wystąpił. A nie wiem jak będzie dalej.
Hej Fruu
Bank przede wszystkim ocenia zdolnosc i wiarygodnosc platnicza. Jesli teraz ma dwoch kredytobiorcow to jesli ma miec jednego to musisz miec odpowiedni dochod. Sm nie moze miec znaczenia i wplywu. Bank moze (i zazwyczaj tak robi jak sie bierze kredyt w pojedynke )rzadac dodatkowego zabezpieczenia np cesji z polisy na zycie.  I dopiero tu moze sm miec znaczenie, ale tylko w kontakcie z ubezpieczycielem.Bo jesli ubezpieczyciel przed ubezpieczeniem daje ankiete to tam na pewno jest sm ale to chyba po prostu skladka moze byc wyzsza.
Odpowiedz
Fruu, niby jak ma się bank dowiedzieć? W ośrodku adopcyjnym też nie pochwaliłam się SM, bo i po co? I przeszło.
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
Dla banku w chwili obecnej jestem akceptowanym kandydatem z odpowiednim dochodem. Promesę dostalem :-) Natomiast nie wiem jak to będzie dalej. Zakładam, że dopiero przy polisie na życie to wyskoczy, co zaowocuje wyższą składką. I mam nadzieję, że na tym koniec.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości