![]() |
|
Obawa o SM. - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Obawa o SM. (/thread-602.html) |
RE: Obawa o SM. - tymbark92 - 29-03-2017 Pojawila sie jakas plamka podczas widzenia. i lekkie dretwienie twarzy. Zaraz zwymiotuje ze stresu. RE: Obawa o SM. - sylwia9118 - 29-03-2017 (29-03-2017, 19:24)tymbark92 napisał(a): Pojawila sie jakas plamka podczas widzenia. i lekkie dretwienie twarzy. Wiem trochę co czujesz, bo też mam problemy na tle nerwowym - wszystkim się strasznie stresuje, a to naprawdę źle wpływa na zdrowie. Wiem co mówię. Czekam na wyniki rezonansu kręgosłupa - stres, na wyniki kontrolne po nowych lekach - stres, źle się czuję - to już w ogóle mega stres. Ale.. jak się tak zastanowić to nie można stresować się tym, na co nie mamy wpływu. Nie miałeś zmian w rezonansie, a objawy, o których mówisz można przypisać wielu innym czynnikom, choćby niedoborom witamin, nie wspomnę już o nerwicy - to potrafi nieźle namieszać. Ja na przykład potrafię wmówić sobie będąc w sklepie, że mi niedobrze, że zaraz zwymiotuję, albo zemdleję. Nie martw się na zapas, to najgorsze co możesz sobie zafundować, skonsultuj się z lekarzem, najlepiej neurologiem, wtedy przestaniesz denerwować się niewiedzą. Trzymaj się ciepło
RE: Obawa o SM. - sloneczko25 - 29-03-2017 Tymbark92 przede wszystkim przestań się nakręcać ok ![]() Idź do lekarza i nie myśl o objawach bo jak nic stres Cię niszczy. Nie skupiaj się nad tym co czujesz tylko zrób coś dla siebie i się odpręż i wybierz jak najszybciej do lekarza na spotkanie w 4 oczy bo dr.google nie jest specem medycyny
RE: Obawa o SM. - tymbark92 - 30-03-2017 Byc moze ja tez niepotrzebnie panikuje. Dretwien nie mam takich zeby bez powodu mi zdretwiala jakas czesc ciala. Mrówki delikatne , minimalne. Noga powoli wraca do czucia i szczerze mowiac nic w niej nie czulem lekki bol przy chodzeniu i troche gorsze czucie na grzbiecie. Wzrok normalny, tylko te plamki na jasnym ekranie sie pojawiaja. Ledwo widoczne, ale to chyba nie jest objaw SM bo widze normalnie. RE: Obawa o SM. - Areliee - 30-03-2017 Takie plamki na jasnym tle to moga byc tzw. Mety ciala szklistego, najnormalniejsza rzecz pod sloncem, dopoki nie zaczyna sie ich rozkminiac za bardzo. Jak poprzedniczki powtorze, idz do lekarza! Stres na pewno nie pomaga. Takze spokoj, chillout, powiedzialabym - kubelek lodow i ulubiony serial, ale nie wiem,czy to dziala na kogokolwiek poza mna I daj znac po wizycie u lekarza, jakie dalsze kroki
RE: Obawa o SM. - tymbark92 - 30-03-2017 Bylem dzis u dwóch neurologów, bo przecież jeden to za mało... Nic nie zauważyli niepokojącego. Uspokoiłem się, ale denerwują mnie przezroczyste plamki które widze na niebie i czasem jakaś czarna ledwo widoczna kreska lata mi przed oczami. RE: Obawa o SM. - Joanna - 30-03-2017 (30-03-2017, 18:19)tymbark92 napisał(a): Bylem dzis u dwóch neurologów, bo przecież jeden to za mało... Tymbark 92 to dobra wiadomość sprawy neurologiczne masz wykluczone. Jeżeli byłoby coś nie tak, to lekarz by to zobaczył w badaniu neurologicznym. A te plamki to wyjaśnij z okulista. Myślę, że na dzień dzisiejszy możesz zapomnieć o SM
RE: Obawa o SM. - tymbark92 - 30-03-2017 Dziekuje wam za wsparcie. Podziwiam chęc pomagania innym mimo ze sami macie problemy. Wierze, ze wasza choroba w przeciagu kilku lat zostanie obalona. Medycyna idzie szybko do przodu, z latami coraz szybciej, juz sa pierwsze doniesienia o L-formy bakterii. Wierze, ze was wyleczą. Oby mnie nigdy nie musieli. Dziekuje wam serdecznie i pomodlę sie za Was. RE: Obawa o SM. - tymbark92 - 30-03-2017 Jeszcze dopytam dla pewnosci, jak u was sie objawialy problemy z oczami? Bo ja mam leciutko gorsze widzenie, niby ostrosc ta sama ale jakis przymulony jestem. Czlowiek tez zle interpretuje pytania (choc psychoterapeuta mowil TY a nie człowiek) wiec ok JA zle interpretuje byc moze objawy bo np. przy SM wystepuje drętwienie/mrowienie - ale teraz pytanie co to znaczy dretwienie/mrowienie - czy to są leciutko wyczuwalne mrowki na koncu paluszka czy jest to totalnie "obumarła ręka" . To samo ze wzrokiem - czy to jest naprawde gorsze widzenie nagłe czy stopniowa degradacja ? Juz dopytuje zeby utwierdzic sie w przekonaniu bo uspokoilem sie w 75% ale troche pozostala telepawa. Sory ze truje was mam nadzieje "smiesznymi problemami" choc nerwica mi dokucza, to zakladam ze jest niczym przy waszych problemach, choc nie wiem, co ja wiem? Nic. (pokora) RE: Obawa o SM. - Areliee - 31-03-2017 Tymbark Odwiedziles 2 neurologow, nie doszukuj sie teraz dziury w calym ![]() Powiem Ci, ze jak SMowca stuknie, to bys nie chcial byc na jego miejscu, bo wtedy naprawde nie trzeba tych objawow rozkminiac, one po prostu sa Ja np. Pierwszy rzut mialam wlasnie na oko, okropny bol i dolna polowa oka slepa. Gorna zupelnie zamglona i widzenie czarno-biale tylko, bez kolorow. A degradacje wzroku mialam wczesniej, od pracy przy kompie, w srodku nocy z kiepskim swiatlem i czytania bzdur na telefonie z mikro czcionka. Z tym poszlam do okulisty i dostalam okulary. Idz spac, kolorowych snow Ci zycze I nie denerwuj sie! Skoro sprawdzili i stwieerdzili, ze nie ma sie czym klopotac, to warto im zaufac. Mrowienie paluszka to moze byc np. Od pracy przy komputerze i nieprawidlowy nacisk na nadgarstek. Pogorszenie wzroku to moze byc tez starosc Dretwienie moze byc od braku magnezu. Jest masa roznych przyczyn roznych dolegliwosci. Nie doszukuj sie na sile SM, bo wielu z nas chetnie by to brzemie oddalo, a Ty probujesz sie wpychac w te SMowe ramiona... Nie chcialbys ![]() Jestes zdrowy facet, idz korzystaj z zycia. Lecz nerwice i inne dolegliwosci, ale nie doszukuj sie SM. Duzo zdrowia i spokoju! |