![]() |
|
Witam Was wszystkich - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Ogólne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-1.html) +--- Dział: Przedstaw się (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-4.html) +--- Wątek: Witam Was wszystkich (/thread-676.html) |
RE: Witam Was wszystkich - Monika - 14-05-2017 (13-05-2017, 10:53)Borówka napisał(a): Cześć Borówka. Masz rację, stwardnienie rozsiane to choroba, która (mimo ogromnego postępu medycyny) wciąż ma więcej pytań niż odpowiedzi. Niestety, leki (a przynajmniej - większość leków) nie powoduje wycofania objawów. Ich celem jest przede wszystkim spowolnienie/zatrzymanie stwardnienie rozsianego. Ale większość z nich (tzn. żadne leki z grupy interferonów, a także Copaxone ani nawet Tecfidera) nie potrafią sprawić, że stan zdrowia się poprawi. Objawy mogą samoczynnie się wycofać (niekiedy wiele miesięcy po rzucie, zwłaszcza w pierwszych latach choroby) albo pomóc w tym mogą faktycznie sterydy. Ogromnie ważna jest też rola rehabilitacji, która w naszej chorobie niejednokrotnie może zdziałać cuda. Nieco inaczej jest z lekami drugiego rzutu, które u wielu chorych powodują wycofanie się objawów (np. Tysabri czy Gilenya), ale stosuje się je w agresywnej postaci choroby albo wówczas, gdy leki pierwszego rzutu nie spowalniają choroby. Oczywiście ocenia to lekarz. Korzystasz z rehabilitacji? Jeśli nie, może warto o tym pomyśleć. PS Co do wyników rezonansu - czasem rzut nie zostawia żadnego śladu w MRI, a kiedy indziej - w rezonansie pojawiają się nowe ogniska mimo braku rzutu. Choć istnieje wiele mniej bądź bardziej trafnych teorii na ten temat, to do końca nie wiadomo z czego to wynika RE: Witam Was wszystkich - klaudia26 - 14-05-2017 Który odcinek najlepiej byłoby zbadać to niestety ci nie powiem... ja tak w ogóle to nie miałam rezonansu kręgosłupa tylko przy diagnozie jak robili rezonans głowy to "załapali" kawałek i były tam też zmiany. A przy ostatnich rzutach lekarz powiedział ze właśnie w rdzeniu na pewno się zmiany pojawiają (chociaż w mózgu tez są nowe). A też miałam problem z kręgosłupem i z nogami (i dodatkowo kilka innych). RE: Witam Was wszystkich - Borówka - 14-05-2017 (14-05-2017, 00:16)klaudia26 napisał(a): Który odcinek najlepiej byłoby zbadać to niestety ci nie powiem... ja tak w ogóle to nie miałam rezonansu kręgosłupa tylko przy diagnozie jak robili rezonans głowy to "załapali" kawałek i były tam też zmiany. A przy ostatnich rzutach lekarz powiedział ze właśnie w rdzeniu na pewno się zmiany pojawiają (chociaż w mózgu tez są nowe). A też miałam problem z kręgosłupem i z nogami (i dodatkowo kilka innych). I jak sobie z tym poradziłaś,czy rozwiązałaś jakoś problem z kręgosłupem i nogami. Kurczę kręgosłup to cały nasz stelaż i jest on niezbędny do prawidłowej postawy,poruszania się. RE: Witam Was wszystkich - Yazon - 14-05-2017 Witam Cię i pozdrawiam owocku leśny! RE: Witam Was wszystkich - Borówka - 14-05-2017 (14-05-2017, 00:16)klaudia26 napisał(a): Który odcinek najlepiej byłoby zbadać to niestety ci nie powiem... ja tak w ogóle to nie miałam rezonansu kręgosłupa tylko przy diagnozie jak robili rezonans głowy to "załapali" kawałek i były tam też zmiany. A przy ostatnich rzutach lekarz powiedział ze właśnie w rdzeniu na pewno się zmiany pojawiają (chociaż w mózgu tez są nowe). A też miałam problem z kręgosłupem i z nogami (i dodatkowo kilka innych). I jak sobie z tym poradziłaś,czy rozwiązałaś jakoś problem z kręgosłupem i nogami. Kurczę kręgosłup to cały nasz stelaż i jest on niezbędny do prawidłowej postawy,poruszania się. RE: Witam Was wszystkich - Yazon - 14-05-2017 W naszym przypadku tzn. przy sm-ie rez. kręgosłupa polega głównie na obejrzenie rdzenia i zobaczeniu ewentualnych nieprawidłowości na jego powierzchni. a przy okazji budowy kostnej naszego rusztowania! I w tym przypadku lekarz będzie wiedział który odcinek należy wnikliwie obejrzeć ( ten z którego odchodzą końcówki nerwowe dochodzące do zmienionych chorobowo części ciała ew. całą drogę do nich). Najrozsądniej jest zostawić taka sprawę lekarzowi! Pozdro! RE: Witam Was wszystkich - Borówka - 14-05-2017 (14-05-2017, 11:26)Yazon napisał(a): W naszym przypadku tzn. przy sm-ie rez. kręgosłupa polega głównie na obejrzenie rdzenia i zobaczeniu ewentualnych nieprawidłowości na jego powierzchni. a przy okazji budowy kostnej naszego rusztowania! Już napisałam do mojego lekarza,co jest dla mnie niepokojącego i utrudnia mi to prawidłowe funkcjonowanie.Odpowiedz była prawie natychmiastowa,ze jeśli się tak długo uskarżam na ta dolegliwość to przy najbliżej wizycie to omówimy czyli za dwa tyg. Zobaczymy co powie RE: Witam Was wszystkich - Borówka - 14-05-2017 (14-05-2017, 00:06)Monika napisał(a):(13-05-2017, 10:53)Borówka napisał(a): Choroba ta to wielka zagadka,której rozwiązanie na tą chwilę jest niemożliwe (14-05-2017, 16:55)Borówka napisał(a):Ćwiczę w domu samodzielnie :(14-05-2017, 00:06)Monika napisał(a):(13-05-2017, 10:53)Borówka napisał(a): ![]() I korzystam z terapii laserem RE: Witam Was wszystkich - Areliee - 15-05-2017 Czesc Borowka, witaj na forum! Fajnie, ze cwiczysz, przy naszej chorobie dbanie o ruch i uprawianie sportu to podstawa, zwlaszcza na poczatku, gdy choroba wciaz pozwala ![]() Zdrowka! RE: Witam Was wszystkich - Borówka - 16-05-2017 (15-05-2017, 00:44)Areliee napisał(a): Czesc Borowka, witaj na forum! Fajnie, ze cwiczysz, przy naszej chorobie dbanie o ruch i uprawianie sportu to podstawa, zwlaszcza na poczatku, gdy choroba wciaz pozwala Witaj Areliee, No tak ale marzy mi się długi spacer. A jak tu iść na spacer jak w głowie helikopter a nogi jak z waty.? |