![]() |
|
Pytanie-konsultacja opisu RM - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Pytanie-konsultacja opisu RM (/thread-3270.html) |
RE: Pytanie-konsultacja opisu RM - Lalo - 16-07-2022 (16-07-2022, 06:38)Mysza111 napisał(a): U mnie też zmiany demienilizacyjne były opisane. Przy pierwszym rezonansie nawet jedna ulegała wzmocnieniu kontrastowemu. Wtedy minęły jakieś 2 miesiące od rzutu. Nie wiem czy ta aktywna zmiana była z tego rzutu, czy po prostu choroba sobie wesoło postępowała. Teraz rzutu nie miałam już dawno, te stare zmiany w rezonansach nadal wychodzą, ale nowych ani aktywnych nie ma. Widocznie leki działają. Jak byłam w szpitalu na punkcji to sami mnie zbadali też pod kątem boreliozy bo daje ponoć podobne objawy. Ale borelioza u mnie nie wyszła. Mysza, czyli odpuścić temat diagnozowania się w kierunku SM? Czy nadal rzeźbić ? RE: Pytanie-konsultacja opisu RM - MarcinS - 16-07-2022 U mnie pomiędzy rezonansami była długa przerwa, bo pierwsze PZNW i po nim MRI miałem na przełomie 2006/2007, a kolejne w 2014. Przy finalnej diagnostyce pod koniec 2019 też miałem robioną serię różnych badań w celu wykluczenia innych chorób. RE: Pytanie-konsultacja opisu RM - Love - 16-07-2022 (15-07-2022, 18:11)LLT napisał(a): Też chętnie się dowiem po jakim czasie od pierwszych objawów mogą pojawić się zmiany na RM? Z tego co wiem, np. po PZNW zmiany mogą pojawić się nawet do 10 lat. Ale mówię tylko o tym konkretnym przypadku, jak jest z innymi objawami nie mam pojęcia. RE: Pytanie-konsultacja opisu RM - Mysza111 - 16-07-2022 Lalo, nie wiem co Ci mądrego powiedzieć. Ta choroba jest dość nieprzewidywalna i ma mnóstwo objawów. U mnie po prostu zmiany było widać od razu, ale z tego co widzę to Love pisze, że zmiany mogą się też pojawić po 10 latach. Ja o tym nie słyszałam, ale może tak jest. Ja też miałam PZNW i zmiany były od razu, ale może u innych jest inaczej. Myślę że popytaj lekarza w poniedziałek czy to prawda że zmiany mogą być oddalone w czasie i jak często się to zdarza. Może pociągnie temat... Daj znać co powiedział.
RE: Pytanie-konsultacja opisu RM - Lalo - 16-07-2022 (16-07-2022, 11:52)Mysza111 napisał(a): Lalo, nie wiem co Ci mądrego powiedzieć. Wiesz co, ja mam wrażenie, ze patrzą na mnie jak na wariata w tym szpitalu. Lekarz w czwartek powiedział, ze jak na rezonansie mózgu nic nie wyjdzie i we krwi to będę do wypisu. Wczoraj miałem konsultacje z psychologiem i mnie mocno pytał o sferę emocjonalną. Kiedyś leczyłem się na nerwicę i o tym mówiłem i mam wrażenie, że wszelkie dolegliwości zganiają właśnie na nią. RE: Pytanie-konsultacja opisu RM - LLT - 16-07-2022 Lało prawda jest taka, że mogą mieć rację. Konsekwencją nerwicy może być też tężyczka. Ja bym się cieszyła z czystego rezonansu na Twoim miejscu i odpuściłabym to SM. Ja mam tężyczkę ale ze względu na nowe objawy też idę na kontrolny rezonans na wszelki wypadek. Jakie mieliście objawy PZNW? RE: Pytanie-konsultacja opisu RM - Lalo - 16-07-2022 (16-07-2022, 15:40)LLT napisał(a): Lało prawda jest taka, że mogą mieć rację. Konsekwencją nerwicy może być też tężyczka. Ja bym się cieszyła z czystego rezonansu na Twoim miejscu i odpuściłabym to SM. Ja mam tężyczkę ale ze względu na nowe objawy też idę na kontrolny rezonans na wszelki wypadek. Ja nie miałem PZNW. Wzrok mam perfekcyjny. RE: Pytanie-konsultacja opisu RM - Mysza111 - 16-07-2022 Lalo, niestety na nerwicę dużo można zwalić, ale może LLT ma rację i to może rzeczywiście tężyczka. Nie jestem lekarzem i nie chcę Cię wprowadzać w błąd. Ale jak masz czysty rezonans to dobrze i może to nie SM. LLT - u mnie PZNW zaczęło się nagle. Wieczorem kładłam się spać i wszystko było dobrze. Rano wstałam z dużym bólem tak jakby za okiem. Przy poruszaniu okiem ból się wzmagał. Straciłam ostrość widzenia, kolory zrobiły się jakieś nienaturalne, a na środku pola widzenia miałam jakąś jakby szarą plamkę. To miałam w jednym oku, na drugie widziałam dobrze. Finalnie w końcu przestało boleć, ostrość widzenia bardzo się poprawiła, może nie w 100%, ale jest naprawdę ok. Kolory też wróciły. Został mi do tej pory objaw Uhthoffa - przejściowa utrata ostrości widzenia przy ogrzaniu organizmu. Mija gdy się ochłodzę. RE: Pytanie-konsultacja opisu RM - Kasia76 - 16-07-2022 Ja miałam bardzo słabe oznaki SM, tylko zawroty głowy, winna miała być praca i długie siedzenie przy biurku. Niestety w rezonansie zmiany demielinizacyjne .... potem potwierdzenie w płynie mózgowo-rdzeniowym. RE: Pytanie-konsultacja opisu RM - Martek - 16-07-2022 (16-07-2022, 18:18)Kasia76 napisał(a): Ja miałam bardzo słabe oznaki SM, tylko zawroty głowy, winna miała być praca i długie siedzenie przy biurku. Niestety w rezonansie zmiany demielinizacyjne .... potem potwierdzenie w płynie mózgowo-rdzeniowym. Cześć Kasia, a mogłabyś napisać, jak u Ciebie wyglądały te zawroty? Ja półtora roku temu obudziłam się z silnymi wirującym zawrotami głowy. Lekarze zganiali na otolity, ale te silne zawroty zamieniły się w przewlekłe uczucie bujania i byłabym w stanie uwierzyć w te otolity, gdyby nie to, ze doszło mi drzenie lewej strony ciała, neuralgia po lewej stronie i drętwienie buzi. Rezonans oczywiście zrobiłam i czysty, próba tezyczkowa ujemna. Przez rok miałam dwie takie sinusoidy, objawy prawie całkowicie wyciszyły się i wracały. Ostatnio już prawie było Ok i znów pojawiły się zawroty i pozostałe dolegliwości, ale w mniejszym natężeniu. Planuję powtórzyć rezonans, ale jak znów wyjdzie czysty to naprawdę nie wiem gdzie jeszcze szukać przyczyny… pozdrawiam |