Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Tecfidera - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Tecfidera (/thread-258.html)

RE: Tecfidera - Justy - 05-06-2023

(30-05-2023, 11:41)natka78 napisał(a):
(13-04-2023, 15:24)wyrwi napisał(a):
(13-03-2023, 20:42)nadziejka napisał(a): Tecfidera 4.5 paczki
Oddam. Grodzisk Mazowie

Ja tak samo.
Oddam 3 i 3/4 paczki (każda na 14 dni).
Zawiercie (woj. śląskie)

Witajcie,
ja podobnie. Poznań

Witam, jestem na tecfidere i zastanawiam się co jest przyczyną, że tak wiele osób rezygnuje z tego leku, czy zaproponowano wam coś nowego?

RE: Tecfidera - Benita - 06-06-2023

Ja nie rezygnuje, niestety niektórzy mają dużo skutków ubocznych albo źle tolerują...no i są skuteczniejsze leki jak wynika z badań, oczywiście czym więcej pozytywów tym niestety więcej skutków ubocznych.....niektórym przestaje też pomagać, jeżeli nie widać że u kogoś działa albo choroba się rozwija to trzeba zmienić leczenie...u mnie póki co działa więc zostaje tym bardziej że ja bardzo dobrze znoszę.

RE: Tecfidera - Modliszka - 11-07-2023

To prawda trzeba obserwować reakcje i w razie czego prosić o inny lek. Niestety przy tej chorobie sposób leczenia jest bardzo indywidualny

RE: Tecfidera - Akinom - 11-07-2023

(05-06-2023, 21:04)Justy napisał(a):
(30-05-2023, 11:41)natka78 napisał(a):
(13-04-2023, 15:24)wyrwi napisał(a):
(13-03-2023, 20:42)nadziejka napisał(a): Tecfidera 4.5 paczki
Oddam. Grodzisk Mazowie

Ja tak samo.
Oddam 3 i 3/4 paczki (każda na 14 dni).
Zawiercie (woj. śląskie)

Witajcie,
ja podobnie. Poznań

Witam, jestem na tecfidere i zastanawiam  się co jest przyczyną, że tak wiele osób rezygnuje z tego leku, czy zaproponowano wam coś nowego?

Mi nie chca dac nic innego, ale jest swiatelko w tunelu. Dostałam skierowanie na mri szyjnego odcinka i może tam znajdzie się coś nowego. I wtedy dostane Mayzent. Inaczej nici z pogrzebu. Nie ma nowych, zmian, nie ma gwałtownego pogorszenia to nie ma zmiany leku. I mam się cieszyc, ze ledwo, ale chodzę.

RE: Tecfidera - Benita - 11-07-2023

Pewna jesteś? Na niemieckiej ulotce od razu napisane jest że występują często przypadki raka.

RE: Tecfidera - Akinom - 11-07-2023

Przy mayzencie? Ja tego w ogóle nie jestem pewna. I chciałabym poznać kogoś, kto już to bierze, bo jak ma być jeszcze gorzej niż jest to dziękuje bardzo. Już wolę zostac przy tecfiderze. Z resztą mam wrażenie ze wszystkie leki sa super dobre  Oczko Język

RE: Tecfidera - Benita - 12-07-2023

Tak na 100 bo czytałam i pytałam. To się tu jeszcze pod nazwą Siponimod chowa ja z powodu skutków ubocznych też się na razie na nic innego nie decyduje zastanawiam się nad Kesimpta bo w skutkach nic złego a podobno lepsze efekty ale czekam jeszcze bo podobno nie wszystkie skutki znane w dalszej perspektywie bo lek jest za krótko ale dopytam lekarza we wrześniu to dam znać

A jak szukasz kogoś kto bierze to chyba fruu to teraz ma

RE: Tecfidera - Akinom - 12-07-2023

Napisałam wątek, ale cisza. Lekarze chwala, ale ja jakoś nie do końca im wierzę. Szczepić tez się wszyscy kazali, a ja tego nie czulam i się nie zaszczepiłam. Co do Mayzentu tez mam mieszane uczucia. Bo nikt mi nie potrafi powiedzieć nic o skutkach ubocznych, o działaniu. Ulotka zachecajaca nie jest. Nic innego mi nie dadza, bo albo zostawia Tecfidere albo to, bo Mayzent jest jedynym lekiem na postać wtórnie postępująca. Pytałam o kesimpte, ale nie mam szans.

RE: Tecfidera - Akinom - 12-07-2023

(12-07-2023, 08:35)e-smka napisał(a):
(11-07-2023, 21:36)Akinom napisał(a): Z resztą mam wrażenie ze wszystkie leki sa super dobre  Oczko Język

To zależy z czym je przyjmujesz, jak z czymś smakowitym to taaaak są bardzo dobre Duży uśmiech

W sumie racja...

RE: Tecfidera - Olaa - 12-07-2023

(11-07-2023, 17:05)Akinom napisał(a): Dostałam skierowanie na mri szyjnego odcinka i może tam znajdzie się coś nowego. I wtedy dostane Mayzent. Inaczej nici z pogrzebu. Nie ma nowych, zmian, nie ma gwałtownego pogorszenia to nie ma zmiany leku. I mam się cieszyc, ze ledwo, ale chodzę.

Akinom, jest szansa zeby jeszcze dodatkowo mri piersiowego zrobili? Moze w tamtym odcinku cos byloby, co pozwoliloby na zmiane leku..
Jak mialam ostatni rzut na nogi, to po raz pierwszy mialam zrobione mri odcinka piersiowego. I sie swiecily aktywne. Wtedy zmienili mi Avonex na Tecfidere.