![]() |
|
O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Pozostałe (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-8.html) +--- Dział: Porozmawiajmy - nie tylko o SM (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-54.html) +--- Wątek: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia (/thread-11659.html) |
RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - yasmina - 28-11-2023 No to teraz ja/choć nie jestem facetem /, ale po obserwacji mojego męża przez 40 lat/1. Nigdy mi się nie poskarżył, żeby było inaczej 2. Zostało 3. Bezapelacyjnie 4. Braliśmy ślub w stanie wojennym, a mąż był w wojsku, więc wszystko musiałam sama załatwić. 5. Nie mają wyjścia, bo mąż zna się na samochodach. 6. Nie wiem czy nic Go nie obchodzi, ale lubi, jak się to zauważy. 7. Czasami, był czas, że zarabiałam dużo więcej, a pracowałam krócej 8. Jakoś dziwnie mało ich ma, jak na swój wiek. 9. To są ceny obecne, w 1983r był inny przelicznik. Moja kosztowała 400zł w komisie, a mąż szedł do ślubu w mundurze wojsk reprezentacyjnych. 10. Nie wiem 11. Czasami są po prostu niewygodne 12. No na pewno nie 13. Dokładnie, a jeszcze dzwoni do mnie...gada...gada, a potem słyszę - "nie mam czasu" 14. Pięciodniowe? Jak jeszcze podróżowaliśmy samochodem to wystarczyła na 2 tygodnie. ![]() 15. Noo.... 16. Troszczymy się o siebie nawzajem ![]() 17. Kupuje droższe 18. Nie wiem 19. Nigdy w życiu 20. Nie 21. Nie, bo oglądamy razem 22. Prawdę mówiąc chciałabym zobaczyć wtedy, jak by to znieśli. ![]() 23. Pewnie tak 24. Rozpoznaje tylko podstawowe, ale kolor miętowy i zielony to dla Niego to samo. 25. Tak i tej umiejętności zazdroszczę 26. Nie do końca, nie lubi pogniecionych rzeczy 27. Nie 28. Tak, tak... 29. Portfel tak, ale reszta nie 30. Raczej porządnych mocnych nożyczek 31. Tak jest i jeszcze potrafi wymyślać prezenty będąc w sklepie. ![]() -------------------------------------------------------------------------------------------- Dziewczyny, może i Wy "wypunktujecie" swoich facetów - ciekawe spojrzenie na naszych ukochanych RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - smarrito - 28-11-2023 Obecnie jestem sama, ale mogę podsumować "byłego"" 1. tak 2. ja mam podwójne 3. nie ma prawka 4. o taaaak 5. to ja odwoziłam auto do mechanika, więc trudno powiedzieć 6. Ndikładnie 7. no niezupełnie, prawie tylko ja pracowałam 8. własnie 9. tu akutat ceny podobne, moja suknia - używana, on - nowy garnitur 10. tak 11. No prawie 12. tu to w ogóle dziwna sprawa: jak rozkapryszony 3-latek 13.o taaak 14. albo pół 15. no do kuchni to się nie zbliżał 16. tak 17. tak lub najlepiej, żeby sprzedawali ją w żabce 18. tak 19. nie, patrz pkt 3 20. albo i 2 21. żadnej piłki i znajomych 22. tak 23. tak 24. tak 25. ja byłam królem skrzynki na narzędzia, ha! 26. dokładnie 27. no właśnie 28. dokładnie 29. taaak 30.no 31. ... i 2 godz przed zamknęcim RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - yasmina - 07-02-2024 Coś śmiesznego W nocy spadł śnieg. 8:00 - Ulepiłem bałwana. 8:40 - Przechodząca feministka spytała, czemu nie bałwankę? 8:43 - Ulepiłem zatem też bałwankę. 8:50 - inna feministka poskarżyła się na fakt, że bałwanka ma piersi - w końcu to uprzedmiotowienie kobiet 8:54 - Para gejów z naprzeciwka przysła ponarzekać, czemu nie ulepiłem dwóch bałwanów jednak. 9:02 - Transseksualista/tka/osoba spytała, czemu nie zrobiłem po prostu bałowby z doczepianymi i odczepianymi częściami. 9:15 - weganie z sąsiedztwa wpadli z awanturą, iż marchewka to jest ich żywność a nie nos dla bałwosób! 9:22 - nazwano mnie rasistą, gdyż śnieżne postaci są zbyt białe. 9:31 - Mój bliskowschodni sąsiad przyszedł w żądaniem, bym natychmiast ubrał bałwankę bo obraża jego uczucia religijne. 9:40 - czternaście radiowozów przyjechało, gdyż studenci z pobliskiego uniwersytetu poczuli się urażeni całą sytuacją 9:42 - feministka z sąsiedztwa złożyła drugą już skargę - tym razem na miotłę u bałwanki, gdyż przypisuje ona stereotypowe role płciowe. 9:48 - Przewodniczący miejskiej komisji d/s równości przyszedł i grozi mi eksmisją 9:55 Ekipa z telewizji TVN się pokazała, zadawali mi pytania czy jestem w stanie wskazać różnice między bałwanem a bałwanką. Odpowiedziałem, iż śnieżne "kule" co chyba się im nie spodobało. O godzinie 10:00 - pokazali mnie w TV i nazwali seksistą. 10:10 - Przyjechała opieka społeczna, spytali, czy mam jakiś wspólników i odebrali mi dzieci. 10:19 - Skrajnie lewicowi demonstranci, urażeni wszystkim, urządzili marsz po mojej ulicy, domagając się natychmiastowego aresztowania i skazania mojej skromnej osoby. 11:00 pojawiłem się w mediach na całym świecie, jako rasista, seksista, homofob, podejrzewany o terroryzm który wykorzystuje pogodę do rozsiewania nienawiści i niepokojów. RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Tosiia - 07-02-2024 My, KOBIETY 1. Nie czytam żadnych instrukcji. Wciskam guziki, aż zadziała - *czytam, bo zawsze boje sie, ze cos zepsuje* 2. Nie potrzebuje alkoholu, żeby narobić sobie obciachu. I bez alkoholu daję radę:-) - *buuu ja nawet po alkoholu bylam 'samozachowawcza'* 3. Nie jestem rozkapryszona, tylko "emocjonalnie elastyczna"! - *szczegolnie przed okresem* 4. Najpiękniejsze słowa świata: "Idę na zakupy" ? - *moze nie najpiekniejsze, ale lubie zakupy i sprawiaja mi przyjemnosc* 5. Nie mam żadnych dziwactw! To są "special effects"! - *obiektywnie patrzac to moj maz ma wiecej* 6. Kobiety powinny wyglądać jak kobiety, a nie wytapetowane kości! - *nie ma reguly jak powinna wygladac kobieta* 7. Przebaczyć i zapomnieć? Ani nie jestem Jezusem, ani nie mam Alzheimera! - *oj nie ... nie ma opcji by zapomniec, nad przebaczeniem pracuje* 8. My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej - na miotle! - *slaba jestem i daleko nie ulece* 9. To nie jest żaden tłuszcz! To "erotyczna powierzchnia użytkowa"! - *jakby odkladal mi sie na piersiach to pewnie bym tak myslala* 10. Gdy Bóg stworzył mężczyznę, obiecał, że idealnego faceta będzie można spotkać na każdym rogu....a potem uczynił ziemię okrągłą? - *ziemia okragla, a ja i tak na rogu spotykalam tak fajnych chlopakow ... a niestety 2 (przed moim mezem) ktorych wybralam chyba diabel stworzyl ... * 11. Na moim nagrobku niech będzie napis: "Co się głupio gapisz? Też bym wolała leżeć teraz na plaży!" - *i to na plazy nudystow! a co! kto pieknemu zabroni* 12. Tak tak...my kobiety jesteśmy bowiem jedyne w swoim rodzaju. - *zgadza sie* RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - yasmina - 09-03-2024 I tak pomyślałam, że z okazji Dnia Kobiet warto przytoczyć fragment książki Arturo Perez-Reverte "Cmentarzysko zapomnianych statków", przepiękny tekst o kobietach: "Bo życie mężczyzny kręci się zawsze wokół jednej, jedynej kobiety, w której zawierają się wszystkie kobiety świata, szczyt wszelkich tajemnic i klucz do wszystkich odpowiedzi. Kobieta doskonale opanowała milczenie, może dlatego, że tym właśnie językiem posługuje się precyzyjnie od wieków. Posiada jasność umysłu i mądrość świetlistych poranków, czerwonych zachodów i kobaltowoniebieskich mórz, stoickie opanowanie, nieskończony smutek i zmęczenie, na zdobycie których nie wystarczyłoby jednego tylko życia. Trzeba przede wszystkim i jedynie być samicą, kobietą, żeby patrzeć z taką właśnie mieszanką rezygnacji, mądrości i znużenia, żeby posiąść tę przenikliwość ostrą, jak stalowa klinga, której nie można się nauczyć ani udawać, zrodzoną z długiej genetycznej pamięci niezliczonych pokoleń, przenoszonej, jak wojenny łup, tkając kobierce, prując je podczas niezliczonych zim, rodząc mężczyzn dla nowych Troi i oczekując powrotu zmęczonych bohaterów..." RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - yasmina - 26-05-2024 Dzisiaj robiąc sałatkę przypomniało mi się dlaczego swoim synom po urodzeniu dałam te imiona, a nie inne. Jeżeli chcecie podzielcie się swoimi historiami na ten temat. Czy byłyście pewne, ze tak Je nazwiecie? czy czymś kierowałyście? czy zmieniłyście zdanie w ostatniej chwili? To może dotyczyć także drugiego imienia i przybranego na bierzmowaniu? Czy podtrzymujecie tradycję na przykład? Czy dziecko samo wybrało sobie trzecie imię? RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - fruu - 26-05-2024 Mój pierworodny dostał na imię Krzysztof Henryk bo w rodzinie, zgodnie z tradycją, jest pula imion męskich, z których możemy skorzystać w przypadku pierworodnego. Co prawda powinien być Wacławem ale nie chciałem dziecka skrzywdzić imieniem Wacuś i się wyłamałem :-D No, Babcia była na mnie zła. Bardzo zła. Natomiast córcia, moja córcia... też dostała dwa imiona. W przypadku córek nie ma w rodzinie żadnej tradycji to na pierwsze daliśmy jej Natalia. Bo nie wiem czemu ale jestem w tym imieniu zakochany. Ot tak po prostu uważam, że jest piękne. A na drugie daliśmy córci Magdalena. Madzią miałem być ja ale rodzicom nie pykło podczas randki, co do tej pory bywa mi wspominane. To mówiłem ja, Michał Wacław Eustachy :-D RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - yasmina - 26-05-2024 Fruu, a raczej Michale dzięki, że napisałeś o historii imion. Sięgnijmy trochę bardziej w przeszłość - dlaczego właśnie Michał Wacław Eustachy?
RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Bubka - 27-05-2024 Ja jestem Monika. Drugiego nie dostałam bo miałam być chłopcem i nie było przygotowane. Na bierzmowanie wybrałam sobie Barbara. Barbara jest patronką górników, a że mój Tato był górnikiem to wybrałam takie. Teraz i ja pracuję na kopalni, więc jestem górnikiem
RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - fruu - 27-05-2024 Czemu Michał? Bo taka była kolejność imienia dla pierworodnego zgodnie z tradycją :-) Czemu Wacuś? Bo to imię mojego dziadka, które zawsze nadaje się pierworodnemu na drugie imię (zgodnie z tradycją rodzinną). A Eustachy? Bo jak szło do wybierania imienia na bierzmowanie, to wszyscy krzyczeli Anna, Franciszek, Florian, Barbara, Filip. No takie to było dla mnie spowszedniałe, typowe, powtarzalne. Jeśli dobrze pamiętam, to czterech chłopców z mojej klasy było Wojciechami. A ja zawsze swoimi drogami chodzę. Poszedłem więc do biblioteki (ach te czasy, gdy nie było wujka google) i razem z Panią bibliotekarką szukaliśmy almanachów świętych. I jak przeczytałem Eustachy to wiedziałem, że będę jedynym podczas ceremonii. I byłem :-D |