![]() |
|
Tecfidera czy Aubagio? - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html) +--- Wątek: Tecfidera czy Aubagio? (/thread-1935.html) |
RE: Tecfidera czy Aubagio? - Miriam - 09-04-2019 (09-04-2019, 16:28)Joanna napisał(a):(09-04-2019, 13:28)belanna napisał(a): Jeśli wybór, o którym pisze fratalia, sprowadzałby się do opcji Tecfidera albo jakiś interferon, to myślę, że w ogóle nie byłoby się nad czym zastanawiać. We wszystkich kategoriach - skuteczność, skutki uboczne, forma podania, a nawet pewnie ryzyko - w cuglach wygrywa Tecfidera. Ja wiem, że niektóre osoby dobrze tolerują interferony, dzielnie znoszą skutki uboczne, a nawet uważają, że im pomagają, ale z moich obserwacji wynika, że są to raczej wyjątki niż reguła. Porównajcie sobie, ile jest nawet na naszym forum osób, które narzekają na interferony i tych, które narzekają na Tecfiderę, ile jest osób, które zapomniały o chorobie, biorąc interferony, a ile Tecfiderę. Oczywiście takie obserwacje nie są dowodem na nic, ale przecież istnieją twarde dane, które mówią o takiej sobie skuteczności interferonów i dużo dużo większej skuteczności Tecfidery. A mnie chodzi o to, żeby pacjenci walczyli o najlepsze dostępne opcje terapeutyczne (czyli obiektywnie, według badań klinicznych najbardziej skuteczne), bo to jest w interesie pacjenta, a nie zgadzali się bezkrytycznie na leki najmniej skuteczne, bo postraszy ich niekompetentny lekarz czy pielęgniarka. RE: Tecfidera czy Aubagio? - Joanna - 09-04-2019 (09-04-2019, 22:41)Miriam napisał(a):Rozumiem ale nie każdy pacjent może brać Tecfidere i wiele jeszcze pacjentów, nie ma wyboru leczenia i co Oni maja w tej sytuacji zrobic ? Przestac sie leczyc bo dany lek wedlug badan jest mniej skuteczny ?(09-04-2019, 16:28)Joanna napisał(a):(09-04-2019, 13:28)belanna napisał(a): Jeśli wybór, o którym pisze fratalia, sprowadzałby się do opcji Tecfidera albo jakiś interferon, to myślę, że w ogóle nie byłoby się nad czym zastanawiać. We wszystkich kategoriach - skuteczność, skutki uboczne, forma podania, a nawet pewnie ryzyko - w cuglach wygrywa Tecfidera. Ja wiem, że niektóre osoby dobrze tolerują interferony, dzielnie znoszą skutki uboczne, a nawet uważają, że im pomagają, ale z moich obserwacji wynika, że są to raczej wyjątki niż reguła. Porównajcie sobie, ile jest nawet na naszym forum osób, które narzekają na interferony i tych, które narzekają na Tecfiderę, ile jest osób, które zapomniały o chorobie, biorąc interferony, a ile Tecfiderę. Oczywiście takie obserwacje nie są dowodem na nic, ale przecież istnieją twarde dane, które mówią o takiej sobie skuteczności interferonów i dużo dużo większej skuteczności Tecfidery. RE: Tecfidera czy Aubagio? - agica - 10-04-2019 bardzo współczuję osobom, które z różnych powodów zdrowotnych nie mogą przyjmować tabletek
Tecfidera czy Aubagio? - hela - 10-04-2019 Myśle że jak N miał proponowaną tec to warto spróbować, może będzie wszystko w porządku, a jeśli nie dopiero zmieniać lek. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Tecfidera czy Aubagio? - fratalia - 10-04-2019 Tez wychodze z zalozenia, zeby zaczac z Tecfidera, bo najlepiej jest zrobic wszystko, zeby miec chorobe w ryzach od poczatku. Na ten moment wszystko jest super, ale nie mamy pewnosci, ze tak bedzie w przyszlosci. Rozmawiamy o tym i mowie N., ze dobrze jest teraz zaczac brac najlepszy lek a nie jak juz cos sie wydarzy. Decyzje ma podac pielegniarce 18 kwietnia, wiec troche czasu ma na zastanowienie. RE: Tecfidera czy Aubagio? - Polly - 15-04-2019 https://multiplesclerosisnewstoday.com/2019/03/18/tecfiderabetter-at-preventing-relapses-than-aubagio-real-world-study-suggests/ Fratalia, może ten news/badanie pomoże w decyzji
RE: Tecfidera czy Aubagio? - Moris - 16-04-2019 Tutaj widać, że faktycznie tec ma większą skuteczność jeśli chodzi o zapobieganie nawrotom choroby. Wydaje mi się, że w większości opinii można taką informację wyczytać. RE: Tecfidera czy Aubagio? - Anka - 18-04-2019 Kiki ja mam skleroze. Czemu musialas wrocic do copaxone? RE: Tecfidera czy Aubagio? - fratalia - 19-04-2019 Zdecydowalismy sie na Tecfidere. Badanie krwi przed decyzja - leukocyty ok, negatywny wirus JC. Dlaczego Tecfidera? Bo wyglada na to, ze efekty uboczne sa znosne i zeby jak najskuteczniej spowolnic chorobe teraz kiedy nie jest bardzo aktywna. Wysla nam poczta recepte i w przyszlym tygodniu zaczynamy! RE: Tecfidera czy Aubagio? - hela - 19-04-2019 Powodzenia Dobra decyzja
|