![]() |
|
O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Pozostałe (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-8.html) +--- Dział: Porozmawiajmy - nie tylko o SM (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-54.html) +--- Wątek: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia (/thread-11659.html) |
RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Akinom - 18-11-2024 Tosiia, bo tak zostali nauczeni. Mnie to osobiście wali. I tych świąt to mogłabym wcale nie obchodzic. Ale tradycja. Już i tak nie ma big porządków swiateczmych. Po co, jak co tydzień się sprząta. Te tony żarcia też sa bez sensu. RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - yasmina - 19-11-2024 Też nie rozumiem, dlaczego ludzie nagle muszą odwalać sprzątanie, wieszać firany, myć okna? Jak jest brudno to się sprząta na bieżąco. A co do ilości jedzenia - marnuje się ogromną ilość, dlatego zwracam na to szczególną uwagę/takie skrzywienie zawodowe/ --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tosia - wcale się nie dziwię, że nie chcesz przyjeżdżać na święta... ----------------------------------------------------------------------------------- Jeszcze odniosę się do tego co napisała Lusia - nie ustawiłam rodziny tylko oznajmiłam, jak chcę spędzić święta. Dzieci też mi w tym nie przeszkadzały, bo pamiętam, że jak chłopcy byli mali to też któregoś roku postanowiliśmy spędzić święta tylko we czwórkę. Ale przypuszczam, że nie zawsze jest to takie łatwe. Tak czy tak cieszę się na te świąteczne dni. RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - JMonika79 - 19-11-2024 Mozna spędzić święta w szpitalu samemu bądź przy czyims łóżku więc są gorsze rzeczy w życiu niz sprzątnięcie, ugotowanie itede Lusia - to dzięki małym dzieciom jest magia świąt, jak dzieci wyrosną to dopiero tęskni sie za tym co było, juz wkrotce to zrozumiesz
RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Lusia98 - 19-11-2024 Yasmina a nie pisałam Nic o ustawianiu żebys mnie źle nie zrozumiała. Mam na myśli że dobrze, że inni Cię popierają z rodziny. U mnie tak do końca nie jest bo dzieci lubią coś innego lubią jak się dzieje... Monika moi już właśnie coraz więksi ale myślę tak samo, że tylko dzięki dzieciom jest jakaś magia w tym czasie i można uwierzyć w "cud"
RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Tosiia - 20-11-2024 tak Lusia ... z dziecmi swieta sa magiczne - pamietam, ze u mnie w rodzinie byly dzieci mlodsze ode mnie o 9, 10 i 11 lat wiec juz uczestniczylam w tych 'doroslych kombinacjach' podrzucania prezentow i przebieraniu sie za Mikolaja (przez wujka lub dziadka) itd. RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - yasmina - 22-11-2024 (19-11-2024, 22:20)Lusia98 napisał(a): Yasmina a nie pisałam Nic o ustawianiu żebys mnie źle nie zrozumiała.Nawet by mi to do głowy nie przyszło
RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - yasmina - 07-12-2024 I po Mikołaju ![]() No i dziś można po raz pierwszy odnieść się do tytułu tego tematu. Przed Bożym Narodzeniem mamy właśnie Mikołaja, a przed Wielkanocą? Nic... Żaden zajączek wcześniej nie kica , Mikołaj towarzyszy nam od 6.12 do 24.12. I ozdoby są ładniejsze i choinka i jak się uda to jeszcze spadnie śnieg . No i kolacja wigilijna...wieczór, lampki choinkowe, świece...A na Wielkanoc - śniadanie, no litości...ile można jajek zjeść? Ale z ciekawości/po tylu latach/ poszukałam w necie dlaczego zajączek i proszę: "Nazwa Wielkanocy w wielu językach została zaczerpnięta od słowa „pascha”, jednak w języku angielskim i niemieckim brzmi podobnie – Easter (ang.), Ostern (niem.) – i pochodzi od starogermańskiej bogini wiosny Ostary, w kulturze anglosaskiej znanej jako Eostre. Zwyczaj „wielkanocnego zajączka” wziął się najprawdopodobniej z jeszcze jednej legendy – związanej z Ostarą. Głosi ona, że Eostre, chcąc uratować zranionego, znalezionego w śniegu ptaka, zmieniła go w zająca. Zając, który kiedyś był ptakiem, nadal znosił jaja, które następnie malował i składał w darze swojej wybawicielce w dowód wdzięczności." RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Akinom - 07-12-2024 A niby wielkanoc ważniejsza... RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Lusia98 - 07-12-2024 Ja wolę Wielkanoc - jeden prosty szczegół -uwielbiam wiosnę jak wszystko budzi się do życia po zimie. Jakoś radośniej w te Wielkanoc. Boże Narodzenie to dla mnie smutny czas. Ja jestem napędzana na słońce . Dwa kończy się rok. Czas podsumowań. Ten był dobry. Ale ta myśl że znów przeleciało 365 dni jak przez palce... Eh
RE: O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia - Akinom - 07-12-2024 Ja to nie lubię ani Wielkanocy ani Bożego Narodzenia. Moze dlatego, ze nigdy nie moze być spokojnie, w domu. Zawsze łażenie od teścia do rodziców. I to siedzenie bez sensu. I udawanie ze jest ok. Święta tolerowałam jak byłam mała. Bylo inaczej. Byl śnieg, byl mróz, byly okna malowane mrozem. I ogień w piecu. To już się nie wróci. Nigdy już tego nie będzie. |