![]() |
|
Zmiana placówki [Kraków] - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html) +--- Wątek: Zmiana placówki [Kraków] (/thread-11750.html) |
Zmiana placówki [Kraków] - Dusknoir - 07-07-2024 Hej! Jestem w programie lekowym od 2020 w Krakowie, w Szpitalu Narutowicza, przyjmuję Tecfiderę. Jestem bardzo zadowolony z opieki, jednak przez zawirowania kadrowe, pani dr kierująca oddziałem oraz jej zastępczyni - które zajmowały się dotąd moim programem - przenoszą się do Proszowic, gdzie nie ma programu SM-owego. Nawet jeśli by był, to dla mnie to nieco zbyt odległa lokalizacja. No więc, ponieważ w Narutowiczu wymienia się kadra i tak czy siak będę skazany na nowego lekarza, stwierdziłem, że może jest to dobry moment, by zmienić placówkę (do mojej obecnej dostałem się w szczycie pandemii trochę fartem, gdy wszystko było pozamykane). Czy macie jakieś doświadczenia ze Szpitalem Rydygiera albo ze Szpitalem Uniwersyteckim? I jak w ogóle takie przeniesienie programu miałoby wyglądać? Ktoś tak robił i mógłby zdradzić kilka tipów, jak się do tego w ogóle zabrać? Pozdrowienia! Dzięki! RE: Zmiana placówki [Kraków] - Bubka - 07-07-2024 Chętnie się też dowiem. RE: Zmiana placówki [Kraków] - smarrito - 07-07-2024 Ja ma i z jednym i z drugim. W Rydygierze odmówiono mi badań (miałam skierowanie na pilne diagnostykę w kierunku sm). Ordynator neurologii powiedział, że nie zrobią mi punkcji, bo nie widzi takich podstaw. Miałam wynik rezonansu ze zmianami demielizacyjnymi. W innym szpitalu diagnostyka wykazała prążki. Jetem w programie lekowym w Szpitalu Uniwersyteckim, ale to raczej wynik mojego wyboru uwzględniający bliskość szpitala od mojego miejsca zamieszkania. RE: Zmiana placówki [Kraków] - Kisieliciastka - 29-07-2024 Hej. Ja jestem od początku w Rydygierze. Nie wiem czy polecam. Jestem narazie "bezproblemowym" pacjentem, brak rzutów, dobrze toleruje lek, czuję się w miarę ok. Jednak w ciągu ostatnich trzech lat tylko raz widziałam lekarza (na ostatnim kontrolnym rezonansie). Panie pielęgniarki ok. RE: Zmiana placówki [Kraków] - Iris - 30-07-2024 Ja od 2019 w Rydygierze. Chwale sobie bardzo. Musialam mieć w zeszłym roku zmieniony lek, to nie było żadnego problemu. Natomiast jeśli zależy Ci na częstym kontakcie z lekarzem, to Rydygier nie jest najlepszym wyborem, bo tam lekarza widziałam tylko przy przyjęciu do programu. Jak chciałam zmienić lek, to po prostu poszłam na wizytę do poradni u nich i załatwiłam z lekarzem z poradni. Rydygier jest super dla ogarniętych osób, którym zależy na szybkim załatwieniu spraw, odbiorze leków i tak dalej. Oni sami się pacjentem nie interesują w ogóle, trzeba o wszystko poprosić. Ale jak się już poprosi, to żaden problem. RE: Zmiana placówki [Kraków] - Dusknoir - 05-09-2024 Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
|