![]() |
|
Dobry wieczór - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Ogólne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-1.html) +--- Dział: Przedstaw się (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-4.html) +--- Wątek: Dobry wieczór (/thread-11779.html) Strony:
1
2
|
Dobry wieczór - Nadia - 08-09-2024 Dobry wieczór! Choruję na SM osiem lat. Jestem w programie i biorę lek Zeposia. Mam problem z bardzo silnymi zawrotami głowy, na które nie działają leki. Może ktoś też ma tak nasilony ten objaw? RE: Dobry wieczór - Agula123 - 21-10-2024 Część, też biorę lek Zeposia. Nie mam zawrotów głowy. Natomiast chciałam się przywitać. Bo mało jest osób na tej grupie, które biorą Zeposie. Od jakiego czasu bierzesz ten lek? Jesteś z niego zadowolona? RE: Dobry wieczór - Akinom - 21-10-2024 Cześć Nadia, witaj u nas. Czuj się jak u ciebie w domu :-) ja ci prawda na tecfiderze, ale helikoptery nie sa mi obce i nic na to nie pomaga. Już miałam różne dziwactwa przepisywane. Trzeba to przeczekać i samo przejdzie, samo wroci... Życie. RE: Dobry wieczór - agula - 21-10-2024 (08-09-2024, 22:27)Nadia napisał(a): Dobry wieczór! Choruję na SM osiem lat. Jestem w programie i biorę lek Zeposia. Mam problem z bardzo silnymi zawrotami głowy, na które nie działają leki. Może ktoś też ma tak nasilony ten objaw? Cześć, a zgłaszałaś to lekarzowi prowadzącemu? To może być poważny skutek uboczny leku RE: Dobry wieczór - Nadia - 23-10-2024 (21-10-2024, 06:51)Agula123 napisał(a): Część, też biorę lek Zeposia. Nie mam zawrotów głowy. Natomiast chciałam się przywitać. Bo mało jest osób na tej grupie, które biorą Zeposie. Od jakiego czasu bierzesz ten lek? Jesteś z niego zadowolona? (23-10-2024, 10:15)Nadia napisał(a):Hej! Biorę już 9 miesięcy. Nie mam po nim takich skutków ubocznych jak po Tecfidera- wysypka, świąd, ale nie odczuwam też żadnej poprawy/ czekam na rezonans.Dokuczają mi bardzo zawroty głowy i silne odczucie zmęczenia. Jak Ty reagujesz na ten lek?Jak się czujesz?(21-10-2024, 06:51)Agula123 napisał(a): Część, też biorę lek Zeposia. Nie mam zawrotów głowy. Natomiast chciałam się przywitać. Bo mało jest osób na tej grupie, które biorą Zeposie. Od jakiego czasu bierzesz ten lek? Jesteś z niego zadowolona? (21-10-2024, 08:37)Akinom napisał(a): Cześć Nadia, witaj u nas. Czuj się jak u ciebie w domu :-) ja ci prawda na tecfiderze, ale helikoptery nie sa mi obce i nic na to nie pomaga. Już miałam różne dziwactwa przepisywane. Trzeba to przeczekać i samo przejdzie, samo wroci... Życie. Cześć! Niestety trwa już to 1.5 roku i nic nie pomaga Też kilka lat brałam Tecfiderę, ale miałam po niej działania niepożądane i objawy mi się nasiliły .Od 9 miesięcy jestem na Zeposia. Zdrówka ![]() (21-10-2024, 19:37)agula napisał(a):(08-09-2024, 22:27)Nadia napisał(a): Dobry wieczór! Choruję na SM osiem lat. Jestem w programie i biorę lek Zeposia. Mam problem z bardzo silnymi zawrotami głowy, na które nie działają leki. Może ktoś też ma tak nasilony ten objaw? Tak, wiele razy. Próbowałam już chyba wszystkiego. Objawy były zarówno przy Tecfidera jak i Zeposia. Pozdrawiam RE: Dobry wieczór - Agula123 - 23-10-2024 Nadia - ja po Zeposi czuje się dobrze, wiadomo są lepsze i gorsze dni, natomiast oprócz złych wyników wątrobowych to jest ok. Dopiero w marcu 2025 roku mam kontrolny rezonans i się zobaczy czy nie ma jakiś zmian. Na początku brałam tecfidere i to była masakra, też miałam buraka na twarzy i nic nie pomagał ten lek! Miałam czasami słabe nogi i też mi się kręciło w głowie ale było to sporadyczne. Po badaniu mri głowy była jedną zmiana i zmienili mi na Zeposie. RE: Dobry wieczór - Tosiia - 23-10-2024 Szukalam ok 2 lata temu informacji o zawrotach glowy po rozpoczeciu Kesimpty na zagranicznych SM forach i niektore dziewczyny pisaly ze okazalo sie ze to przez niski poziom zelaza a u jednej przez niski sód lub potas (ktorys z tych pierwiastkow) ... - moze to jakas wskazowka bedzie. Mi minelo samo po ok 5 tygodniach wiec juz potem nie drazylam tematu. RE: Dobry wieczór - Nadia - 23-10-2024 (23-10-2024, 14:56)Agula123 napisał(a): Nadia - ja po Zeposi czuje się dobrze, wiadomo są lepsze i gorsze dni, natomiast oprócz złych wyników wątrobowych to jest ok. Dopiero w marcu 2025 roku mam kontrolny rezonans i się zobaczy czy nie ma jakiś zmian. Na początku brałam tecfidere i to była masakra, też miałam buraka na twarzy i nic nie pomagał ten lek! Miałam czasami słabe nogi i też mi się kręciło w głowie ale było to sporadyczne. Po badaniu mri głowy była jedną zmiana i zmienili mi na Zeposie.To bardzo podobnie jak ja. Mam rezonans pod koniec roku, więc zobaczymy. Tylko te zawroty głowy i słabe nogi bardzo mnie martwią ![]() (23-10-2024, 15:13)Tosiia napisał(a): Szukalam ok 2 lata temu informacji o zawrotach glowy po rozpoczeciu Kesimpty na zagranicznych SM forach i niektore dziewczyny pisaly ze okazalo sie ze to przez niski poziom zelaza a u jednej przez niski sód lub potas (ktorys z tych pierwiastkow) ... - moze to jakas wskazowka bedzie.Dziękuję za informację, ale sprawdzałam poziom żelaza, sodu i potasu. Wszystko OK RE: Dobry wieczór - Agula123 - 23-11-2024 Hej dziewczyny, jak tam u was że zdrowiem w trakcie brania leku Zeposia? Jak samopoczucie??:-) RE: Dobry wieczór - Nadia - 29-11-2024 (23-11-2024, 00:20)Agula123 napisał(a): Hej dziewczyny, jak tam u was że zdrowiem w trakcie brania leku Zeposia? Jak samopoczucie??:-) Hej! Lek nie daje widocznych działań niepożądanych jak miałam przy Tecfidera. Pojawiła się natomiast jeszcze większa limfopenia- 0.3 poziom limfocytów. Jeśli chodzi o samą chorobę wydaje mi się , że jest znacznie gorzej- problemy z równowagą, bardzo słabe nogi I duże zmęczenie. W grudniu mam rezonans, więc zobaczymy. Jak jest u Ciebie? |