08-09-2024, 22:27
Dobry wieczór! Choruję na SM osiem lat. Jestem w programie i biorę lek Zeposia. Mam problem z bardzo silnymi zawrotami głowy, na które nie działają leki. Może ktoś też ma tak nasilony ten objaw?
|
Dobry wieczór
|
|
08-09-2024, 22:27
Dobry wieczór! Choruję na SM osiem lat. Jestem w programie i biorę lek Zeposia. Mam problem z bardzo silnymi zawrotami głowy, na które nie działają leki. Może ktoś też ma tak nasilony ten objaw?
21-10-2024, 06:51
Część, też biorę lek Zeposia. Nie mam zawrotów głowy. Natomiast chciałam się przywitać. Bo mało jest osób na tej grupie, które biorą Zeposie. Od jakiego czasu bierzesz ten lek? Jesteś z niego zadowolona?
21-10-2024, 08:37
Cześć Nadia, witaj u nas. Czuj się jak u ciebie w domu :-) ja ci prawda na tecfiderze, ale helikoptery nie sa mi obce i nic na to nie pomaga. Już miałam różne dziwactwa przepisywane. Trzeba to przeczekać i samo przejdzie, samo wroci... Życie.
Nadzieja jest płomieniem który migoce, ale nie gaśnie...
21-10-2024, 19:37
(08-09-2024, 22:27)Nadia napisał(a): Dobry wieczór! Choruję na SM osiem lat. Jestem w programie i biorę lek Zeposia. Mam problem z bardzo silnymi zawrotami głowy, na które nie działają leki. Może ktoś też ma tak nasilony ten objaw? Cześć, a zgłaszałaś to lekarzowi prowadzącemu? To może być poważny skutek uboczny leku (21-10-2024, 06:51)Agula123 napisał(a): Część, też biorę lek Zeposia. Nie mam zawrotów głowy. Natomiast chciałam się przywitać. Bo mało jest osób na tej grupie, które biorą Zeposie. Od jakiego czasu bierzesz ten lek? Jesteś z niego zadowolona? (23-10-2024, 10:15)Nadia napisał(a):Hej! Biorę już 9 miesięcy. Nie mam po nim takich skutków ubocznych jak po Tecfidera- wysypka, świąd, ale nie odczuwam też żadnej poprawy/ czekam na rezonans.Dokuczają mi bardzo zawroty głowy i silne odczucie zmęczenia. Jak Ty reagujesz na ten lek?Jak się czujesz?(21-10-2024, 06:51)Agula123 napisał(a): Część, też biorę lek Zeposia. Nie mam zawrotów głowy. Natomiast chciałam się przywitać. Bo mało jest osób na tej grupie, które biorą Zeposie. Od jakiego czasu bierzesz ten lek? Jesteś z niego zadowolona? (21-10-2024, 08:37)Akinom napisał(a): Cześć Nadia, witaj u nas. Czuj się jak u ciebie w domu :-) ja ci prawda na tecfiderze, ale helikoptery nie sa mi obce i nic na to nie pomaga. Już miałam różne dziwactwa przepisywane. Trzeba to przeczekać i samo przejdzie, samo wroci... Życie. Cześć! Niestety trwa już to 1.5 roku i nic nie pomaga Też kilka lat brałam Tecfiderę, ale miałam po niej działania niepożądane i objawy mi się nasiliły .Od 9 miesięcy jestem na Zeposia. Zdrówka ![]() (21-10-2024, 19:37)agula napisał(a):(08-09-2024, 22:27)Nadia napisał(a): Dobry wieczór! Choruję na SM osiem lat. Jestem w programie i biorę lek Zeposia. Mam problem z bardzo silnymi zawrotami głowy, na które nie działają leki. Może ktoś też ma tak nasilony ten objaw? Tak, wiele razy. Próbowałam już chyba wszystkiego. Objawy były zarówno przy Tecfidera jak i Zeposia. Pozdrawiam
23-10-2024, 14:56
Nadia - ja po Zeposi czuje się dobrze, wiadomo są lepsze i gorsze dni, natomiast oprócz złych wyników wątrobowych to jest ok. Dopiero w marcu 2025 roku mam kontrolny rezonans i się zobaczy czy nie ma jakiś zmian. Na początku brałam tecfidere i to była masakra, też miałam buraka na twarzy i nic nie pomagał ten lek! Miałam czasami słabe nogi i też mi się kręciło w głowie ale było to sporadyczne. Po badaniu mri głowy była jedną zmiana i zmienili mi na Zeposie.
Szukalam ok 2 lata temu informacji o zawrotach glowy po rozpoczeciu Kesimpty na zagranicznych SM forach i niektore dziewczyny pisaly ze okazalo sie ze to przez niski poziom zelaza a u jednej przez niski sód lub potas (ktorys z tych pierwiastkow) ... - moze to jakas wskazowka bedzie.
Mi minelo samo po ok 5 tygodniach wiec juz potem nie drazylam tematu. (23-10-2024, 14:56)Agula123 napisał(a): Nadia - ja po Zeposi czuje się dobrze, wiadomo są lepsze i gorsze dni, natomiast oprócz złych wyników wątrobowych to jest ok. Dopiero w marcu 2025 roku mam kontrolny rezonans i się zobaczy czy nie ma jakiś zmian. Na początku brałam tecfidere i to była masakra, też miałam buraka na twarzy i nic nie pomagał ten lek! Miałam czasami słabe nogi i też mi się kręciło w głowie ale było to sporadyczne. Po badaniu mri głowy była jedną zmiana i zmienili mi na Zeposie.To bardzo podobnie jak ja. Mam rezonans pod koniec roku, więc zobaczymy. Tylko te zawroty głowy i słabe nogi bardzo mnie martwią ![]() (23-10-2024, 15:13)Tosiia napisał(a): Szukalam ok 2 lata temu informacji o zawrotach glowy po rozpoczeciu Kesimpty na zagranicznych SM forach i niektore dziewczyny pisaly ze okazalo sie ze to przez niski poziom zelaza a u jednej przez niski sód lub potas (ktorys z tych pierwiastkow) ... - moze to jakas wskazowka bedzie.Dziękuję za informację, ale sprawdzałam poziom żelaza, sodu i potasu. Wszystko OK
23-11-2024, 00:20
Hej dziewczyny, jak tam u was że zdrowiem w trakcie brania leku Zeposia? Jak samopoczucie??:-)
29-11-2024, 19:58
(23-11-2024, 00:20)Agula123 napisał(a): Hej dziewczyny, jak tam u was że zdrowiem w trakcie brania leku Zeposia? Jak samopoczucie??:-) Hej! Lek nie daje widocznych działań niepożądanych jak miałam przy Tecfidera. Pojawiła się natomiast jeszcze większa limfopenia- 0.3 poziom limfocytów. Jeśli chodzi o samą chorobę wydaje mi się , że jest znacznie gorzej- problemy z równowagą, bardzo słabe nogi I duże zmęczenie. W grudniu mam rezonans, więc zobaczymy. Jak jest u Ciebie? |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|