![]() |
|
Badania diagnostyczne - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Badania diagnostyczne (/thread-1519.html) |
Badania diagnostyczne - WorkBorg - 18-09-2018 Z racji przeczytanych wielu wątków z powtarzającymi się pytaniami, małe podsumowanie procesu diagnozy. 1. Kto diagnozuje SM? Neurolog i tylko neurolog, żaden inny lekarz, na podstawie kompletu badań. 2. Jakich badań? a) Badania neurologicznego ('młoteczek') i wywiadu. Wielu pacjentów trochę wyśmiewa to badanie, ale pokazuje ono na prawdę bardzo, bardzo dużo. Neurolog zbierze historię, sprawdzi odruchy, poszuka bardziej specyficznych SMowi objawów (Babiński - tj. odginanie się stopy przy drażnieniu jej w odpowiedni sposób, Lhermitte - prądy biegnące wzdłuż kręgosłupa przy przywodzeniu brody do klatki piersiowej i próba Rhomba, tj. stanie na dwóch złączonych nogach). Żaden z tych objawów nie jest w 100% specyficzny, ale pojawiają się one (lub część z nich) bardzo, bardzo często w SMie. b) Rezonans Rezonans, czyli 'prześwietlenie' przy użyciu pola magnetycznego konkretnych elementów człowieka. W SMie interesują nas głowa, szyja i odcinek piersiowy. Neurolog będzie szukał zmian demielinizacyjnych, tj. miejsc w mózgu, które pojawiają się jako białe kropki na rezonansie. I teraz uwaga: zmiany w mózgu nie są specyficzne dla SM. Jest na prawdę dużo, dużo schorzeń, które powodują zmiany w mózgu oraz objawy neurologiczne. Poza obecnością zmian, ważna jest ich wielkość (średnio - 7mm) i to, czy są hiper czy hipointensywne (czyli czy na rezonansie się "świecą" czy nie) oraz czy występują w kilku miejscach mózgu. Natomiast w wypadku rezonansu rdzenia - odwrotnie, mało jest chorób, które powodują objawy neurologiczne i zmiany w rezonansie rdzenia kręgowego, w większości - są bardzo rzadkie. c) Punkcja lędźwiowa Relatywnie nieprzyjemne ale niegroźne badanie, które polega na wprowadzeniu igły punkcyjnej w przestrzeń międzykręgową celem pobrania PMR (płyn mózgowo-rdzeniowy). Czego szuka się w tym płynie? Dwóch wskaźników: prążków oligoklonalnych obecnych tylko w PMR oraz podwyższonego indeksu igG. Prążki oligoklonalne to białka, które występują przy stanach zapalnych, natomiast podwyższone igG wskazuje na przerwanie bariery krew-mózg (czyli przedostanie się limfocytów do PMR i - w efekcie - do mózgu). Któryś z tych dwóch wskaźników (nie zawsze oba na raz) jest nieprawidłowy u ponad 95% chorych na SM. Brzmi świetnie? Otóż, niespecjalnie. Po 1 - te wyniki są niespecyficzne, tzn. występują przy wielu innych chorobach, więc nie potwierdzają automatycznie SM. Po 2 - istnieje te kilka procent SMowców, którzy nie mają prążków ani/i podwyższonego igG, więc negatywna punkcja automatycznie też nie wyklucza SM (ale czyni go mniej prawdopodobnym). 3. Czy moje objawy wskazują na SM? Tak. Generalnie - SM jest taką chorobą, że można podpiąć do niej 90% objawów, więc -- najpewniej -- tak. Są objawy częstsze przy SM podczas diagnozy (długotrwałe zaburzenia równowagi, długotrwałe drętwienie kończyn, nagła utrata wzroku/ostrości widzenia w jednym oku, opadająca stopa) i mniej (problemy gastroenterologiczne, problemy z nerwami twarzowymi, przełykaniem). Generalnie - im więcej 'nietypowych objawów" i mniej "typowych", tym bardziej potrzebna diagnostyka różnicowa (czyli poszukiwanie innych chorób). Mało kto z SMem na początku ma więcej niż 3-4 objawy, więc pacjent z całą litanią problemów może mieć zupełnie inną jednostkę chorobową. 4. a) Typowy przykład pacjenta. Kobieta, w okolicach 20tki, z pozagałkowym zapaleniem nerwu wzrokowego i problemami z równowagą. Na rezonansie - zmiany w mózgu, część z nich po podaniu kontrastu się "podświetla", jedna zmiana w odcinku szyjnym, w punkcji prążki oligoklonalne, igG podwyższone. b) nietypowy przykład pacjenta mężczyzna, w okolicach 20tki, bez historii pozagałkowego zapalenia, bez wyraźnych problemów z równowagą, z osłabioną jedną częścią ciała, uczuciem chronicznego zmęczenia, problemami urologicznymi i jelitowymi oraz bólami mięśniowymi i skurczami mięśni oraz mrowieniami. W rezonansie kilka małych (2-3mm), nieaktywnych zmian, brak zmian w odcinku szyjnym i piersiowym, wyniki punkcji w normie, rezonans bez zmian po półrocznej kontroli. W ramach rozwiązania zagadki - pacjent "b" cierpi na zupełnie inną chorobę, więc panikowanie bo "mam objawy neurologiczne i zmiany w mózgu" jest błędem i tylko pogarsza nasz stan zdrowia. Same zmiany w mózgu i objawy neurologiczne nie zawsze = SM. 5. Mam nierozstrzygające wyniki badań/nie chcą mi w szpitalu zdiagnozować SM a jestem pewien że mam SM. Generalnie - zapytać się "co mi jest w takim razie i na jakiej podstawie wykluczamy SM" a następnie poprosić o kontakt/znaleźć kontakt z dobrym diagnostą (najczęściej będzie to internista), który pracuje w szpitalu. I zacząć się diagnozować. Problemy zdrowotne zazwyczaj same nie odchodzą . Znaleźć dobrego lekarza, zaufać mu i przeć do diagnozy. Powodzenia i nie diagnozujemy się sami
Badania diagnostyczne - Anka - 18-09-2018 Jestem pod wrażeniem! Super! Oby jak najwięcej osób przeczytało twój wpis. Dziękuję! Ps. A ty na urlop nie miałeś jechać? [emoji3] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Badania diagnostyczne - WorkBorg - 18-09-2018 (18-09-2018, 22:49)Anka napisał(a): Jestem pod wrażeniem! Super! Oby jak najwięcej osób przeczytało twój wpis. Dziękuję! Jestem, jestem, chciałem wrzucić fotkę do posta, ale maksymalny limit to 500 kb
RE: Badania diagnostyczne - hela - 19-09-2018 Fajny wpis, tylko kto z nas jest "typowym" pacjentem, ja miałam część objawów przy diagnozie z puli tych rzadkich, zmiany w rdzeniu, porażenie nerwu twarzowego, ale dobrze że jest to uporządkowane, odpowie na wiele pytań zanim ktoś je zdąży zadać Dodaj jeszcze punkt: Nie płaczemy, nie panikujemy z sm się normalnie żyje
RE: Badania diagnostyczne - agica - 19-09-2018 Brawo, kawał dobrej roboty
RE: Badania diagnostyczne - WorkBorg - 19-09-2018 (19-09-2018, 11:07)hela napisał(a): Fajny wpis, tylko kto z nas jest "typowym" pacjentem, ja miałam część objawów przy diagnozie z puli tych rzadkich, zmiany w rdzeniu, porażenie nerwu twarzowego, ale dobrze że jest to uporządkowane, odpowie na wiele pytań zanim ktoś je zdąży zadać To prawda, masz rację, można mieć mix różnych objawów. Podrzuciłem te przykłady, żeby pokazać, że pacjent pełen nietypowych objawów i niejasnych wyników laboratoryjnych (punkcja, brak zmian w rdzeniu, brak progresji obrazu itp.) to bardziej zagadka diagnostyczna niż "dowiedziemy, że ma SM". Co do zmian w rdzeniu - niedokładnie się wyraziłem, zmiany w rdzeniu są bardzo rzadkie przy innych niż SM chorobach (w przeciwienstwie do zmian w mózgu), w SMie występują bardzo, bardzo często . RE: Badania diagnostyczne - hela - 19-09-2018 Dobrze że jest taki wpis, może komuś oszczędzi nerwów
RE: Badania diagnostyczne - agica - 19-09-2018 na pewno pomoże osobom, które szukają przypadkowych informacji w necie, bez konsultacji z lekarzem RE: Badania diagnostyczne - belanna - 19-09-2018 Może moderatorki mogłyby podpiąć ten post w tym dziale? Byłoby warto, gdyby każdy, kto tu spanikowany zagląda mógł to przeczytać na dzień dobry. (Z innych nietypowych objawów: obustronna głuchota, obustronne PZNW, porażenie nerwu twarzowego zresztą też... )
RE: Badania diagnostyczne - WorkBorg - 19-09-2018 (19-09-2018, 17:45)belanna napisał(a): Może moderatorki mogłyby podpiąć ten post w tym dziale? Byłoby warto, gdyby każdy, kto tu spanikowany zagląda mógł to przeczytać na dzień dobry. Wybacz dociekliwość, ale mówimy tu o objawach które miałaś? Czy miałaś je w momencie diagnozy, czy w trakcie przebiegu choroby? |