![]() |
|
Prążki oligoklonalne/ indeks igG - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Badania diagnostyczne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-16.html) +--- Wątek: Prążki oligoklonalne/ indeks igG (/thread-1557.html) |
Prążki oligoklonalne/ indeks igG - WorkBorg - 27-09-2018 Kochani, moja prośba. Czy jesteście w stanie -- w wolnej chwili -- podrzucić informacje odnośnie waszych wyników punkcji? Interesuje mnie igG, prążki oligoklonalne (ich ilość i czy tylko w PMR czy też w serum, może być też podany po prostu typ (od I do IV) i poziom białka (w normie czy podwyższone). RE: Prążki oligoklonalne/ indeks igG - agica - 27-09-2018 W sumie z nikim nie konsultowałam tych parametrów. Oprócz tego że jak lekarz stażysta przekazywał mi wyniki punkcji to ręce mu się trzęsły i zapytał czy wiem co to znaczy... Ja już znałam diagnozę od miesiąca. Płyn: Prążki obecne Surowica: Prążki nieobecne. Wynik sugeruje wewnątrzoponową syntezę IgG. Płyn: Albumina 167mg/l, IgG 32,3mg/l Surowica: Albumina (met. turb.) 39,2g/l, IgG 9,69g/l, Indeks IgG 0,78. Jak to jakoś skomentujesz to będę bardzo wdzięczna. Prążki oligoklonalne/ indeks igG - Anka - 27-09-2018 ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk (27-09-2018, 16:21)Anka napisał(a): Ja mam tylko tyle. Starczy? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Prążki oligoklonalne/ indeks igG - WorkBorg - 27-09-2018 (27-09-2018, 16:17)agica napisał(a): W sumie z nikim nie konsultowałam tych parametrów. Oprócz tego że jak lekarz stażysta przekazywał mi wyniki punkcji to ręce mu się trzęsły i zapytał czy wiem co to znaczy... Ja już znałam diagnozę od miesiąca. Mogę skomentować, ale nie jestem twoim lekarzem, więc bierz przymiarkę. Prążki oligoklonalne wskazują na obecność białek, które świadczą o stanie zapalnym. Są 4 typy prążków: 1. Brak prążków w PMR i w serum (krew) [bardzo rzadko występujący przy SM] 2. Prążki i w PMR i w serum (występuje przy SM, ale też przy chorobach ogólnoukładowych, można wtedy postawić hipotezę, że prążki są 'filtrowane' z serum do plynu) 3. Prążki tylko w PMR (najczęstszy w SM) 4. Prążek, jeden, specyficznie wyglądający, który pojawia się przy pewnych nowotworach (zdecydowanie nie SM). Podwyższone igG oznacza, że przerwana jest bariera krew-mózg przez przewlekły stan zapalny w układzie nerwowym. Więc, u Ciebie: - wewnątrzoponowa synteza = wewnątrz OUN. - podwyższone iGG = stan zapalny wywołany w OUN powoduje naruszenie bariery krew-mózg. Czyli typ 3. (27-09-2018, 16:21)Anka napisał(a): Jasne, że tak!! Prążki oligoklonalne/ indeks igG - Anka - 27-09-2018 (27-09-2018, 16:29)WorkBorg napisał(a):(27-09-2018, 16:17)agica napisał(a): W sumie z nikim nie konsultowałam tych parametrów. Oprócz tego że jak lekarz stażysta przekazywał mi wyniki punkcji to ręce mu się trzęsły i zapytał czy wiem co to znaczy... Ja już znałam diagnozę od miesiąca. Skomentujesz? [emoji3] z gory dziekuje i przepraszam ze mecze Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Prążki oligoklonalne/ indeks igG - WorkBorg - 27-09-2018 (27-09-2018, 16:32)Anka napisał(a): Skomentujesz? [emoji3] z gory dziekuje i przepraszam ze mecze Mogę dwa słowa dopowiedzieć, ale nie jestem twoim lekarzem, więc bierz przymiarkę. Standardowo, typ ii, powszechny w SMie, czyli stan zapalny tylko w OUN, który odpowiada za rozróbę. Dziwne, że indeksu igG ci nie wyliczyli. (przekroczony ; ![]() Jako ciekawostka - czasami samo igG jest podwyższone, bez prążków, ale wtedy jest zazwyczaj bardzo delikatnie podwyższone, minimalnie wręcz, to też w zasadzie potwierdza diagnozę. PS Ale widzę na bogato masz te wyniki, ze zdjęciem z probówek! RE: Prążki oligoklonalne/ indeks igG - agica - 27-09-2018 Dziękuję Ja wiem, ale fajnie chociaż cokolwiek wiedzieć. I tak cud że w ciągu dwóch lat ktoś zdiagnozował mi sm. Punkcję miałam robioną w trakcie rzutu Prążki oligoklonalne/ indeks igG - Anka - 27-09-2018 (27-09-2018, 16:39)WorkBorg napisał(a):(27-09-2018, 16:32)Anka napisał(a): Skomentujesz? [emoji3] z gory dziekuje i przepraszam ze mecze Dziękuję za komentarz. Ano takie dostałam te wyniki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Prążki oligoklonalne/ indeks igG - Vesper - 27-09-2018 W PMR: Albuminy met. nefelometryczna - 0,203 g/L Immunoglobuliny klasy IgG - 0,024 g/L Wskaźnik IgG wg Linka i Tibblinga - 0,48099 Wskaźnik dobowej syntezy IgG - ujemny Elektroforeza wysokorozdzielcza - nie stwierdza się obecności prążków oligoklonalnych; wskaźnik miejscowej syntezy IgG - 0,5 mg% Surowica: Białko całkowite w surowicy - 69 g/l Albuminy met. nefelometryczna - 47,6 g/l Immunoglobuliny klasy IgG - 11,7 g/l PMR i surowica: Wskaźnik albuminowy - 4,26 x 10^-3 [edit] zapomniałam dodać, ze ta punkcja była robiona w trakcie rzutu, jeśli to miałoby dla Ciebie znaczenie
Prążki oligoklonalne/ indeks igG - hela - 27-09-2018 ![]() A ja za to zapytam dlaczego pytasz o te wyniki? Tak z ciekawości Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |