![]() |
|
Mam podejrzenie SM - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Mam podejrzenie SM (/thread-36.html) |
Mam podejrzenie SM - daria86 - 14-04-2016 Moje problemy zaczęły się jakiś czas temu. Najpierw drętwiały i mrowiły mi ręce, ale to było takie chwilowe. Pojawiało się i znikało. Potem zaczęłam czuć dziwnie nogę. Była taka inna, słabsza. Z racji tego, że pracuję w handlu i również wykonuję pracę fizyczną bardzo mi to przeszkadzało i udałam się do lekarza a ten skierował mnie do neurologa. Tam po zbadaniu mnie oraz po opisaniu objawów lekarz neurolog wystawił skierowanie do szpitala, żeby jak to stwierdził potwierdzić lub wykluczyć stwardnienie rozsiane. Był to dla mnie szok i niedowierzanie, że coś takiego może mnie spotkać. Bardzo się boję. Pierwszy raz idę do szpitala. Lekarz coś mówił o rezonansie, punkcji. Jak te badania wyglądają? I czy to możliwe, że mogę mieć to SM? RE: Mam podejrzenie SM - Monika - 15-04-2016 Masz ogromne szczęście, że trafiłaś na lekarza, który nie bagatelizuje Twoich objawów i od razu skierował Cię na badania. Dzięki temu szybko będziesz wiedziała co Ci dolega. Choć szpital nie jest wymarzonym miejscem, to uwierz - w sytuacji podejrzenia SM to chyba najlepsze, co mogło Ci się przytrafić. Ambulatoryjnie na takie badanie jak rezonans - musiałabyś czekać przynajmniej kilka tygodni (często czeka się nawet wiele miesięcy). Ew. wykonać je prywatnie, ale to wiąże się z dużymi kosztami. Jeśli chodzi o przebieg poszczególnych badań, o które pytałaś… Prawdopodobnie pierwsze badanie, które zostanie wykonane w szpitalu to wspomniany rezonans magnetyczny głowy (mózgu). To badanie nie boli, nie wiąże się z żadnymi nieprzyjemnymi odczuciami (chyba, że masz klaustrofobię - w takim przypadku koniecznie zgłoś to przed badaniem). Pewnie nie raz widziałaś w filmie pacjenta szpitala, który wsuwany jest do specjalnej "rury". Tak właśnie – mówiąc w uproszczeniu - wygląda to badania. W przypadku, gdy badana jest głowa - pacjent leży w aparacie przez ok 30-40 min. Sprzęt do rezonansu jest dość głośny, dlatego na uszach ma się wytłumiające słuchawki (w niektórych placówkach - włączana jest w nich muzyka). Czasem w trakcie badania podawany jest dożylnie kontrast, żeby lepiej uwidocznić to, co dzieje się w mózgu. To też nie boli ani nie powoduje nieprzyjemnych odczuć. W aparacie trzeba leżeć bez ruchu przez cały czas badania - inaczej wynik nie będzie czytelny. Czasem w celu postawienia diagnozy (a także wykluczenia innych chorób) konieczne jest także zbadanie płynu mózgowo- rdzeniowego. W tym celu wykonuje się punkcję lędźwiową, tzn. pobranie tego płynu z kanału w kręgosłupie (z tzw. przestrzeni podpajęczynówkowej). Zazwyczaj, żeby lekarz mógł wkłuć się w odpowiednie miejsce, pacjent leży na boku z podkurczonymi nogami i jak najbardziej wygiętym kręgosłupem. Badanie nie jest szczególnie lubiane przez pacjentów. Na szczęście trwa krótko i gdy robi je wykwalifikowany lekarz - prawie nie boli. Trzecim często wykonywanym często podczas diagnostyki badaniem są potencjały wywołane (zazwyczaj wzrokowe, czasem także słuchowe oraz czuciowe). Jest bezbolesne i najmniej stresujące ze wszystkich badanie. Pacjent siedzi lub leży w specjalnym "czepku" na głowie. Dzięki niemu rejestrowane są potencjały elektryczne z powierzchni głowy po zastosowaniu różnych bodźców. W zależności czego dotyczy badanie -bodźce są różne. W przypadku badania potencjałów wzrokowych bodźcem może być czarno-biała szachownica ze zmieniającymi się polami. Jedynym zadaniem pacjenta jest skupianie się na tym, co widzi. RE: Mam podejrzenie SM - daria86 - 21-04-2016 Dziękuję Monika za informacje, teraz bede spokojniejsza, wiem co mnie czeka. Szpital i badania już niedługo, także na początku maja powinnam już coś więcej wiedzieć. Dam znać. RE: Mam podejrzenie SM - Monika - 23-04-2016 Gdybyś miała jeszcze jakieś wątpliwości czy pytania, pisz śmiało. PS Trzymam kciuki za badania w szpitalu RE: Mam podejrzenie SM - jazzowa - 23-04-2016 Przede wszystkim - nie zamartwiaj się na zapas. Stres bardzo źle wpływa na przebieg SM. A może to w ogóle nie jest ta choroba tylko coś, co szybko uda się wyleczyć ![]() A nawet jeśli masz stwardnienie rozsiane - z tą chorobą można normalnie żyć.
RE: Mam podejrzenie SM - mufa - 29-07-2016 Daria możesz napisać co u Ciebie? RE: Mam podejrzenie SM - daria86 - 02-08-2016 (29-07-2016, 21:45)mufa napisał(a): Daria możesz napisać co u Ciebie? Dawno mnie tu nie było, zawirowania w życiu prywatnym i zawodowym. Juz się rehabilituje a więc tak, byłam w szpitalu i na razie jestem pod obserwacja w kierunku SM, z jednej strony mnie to cieszy, ze nie mam jeszcze SM a z drugiej ta niepewność mnie dobija. W mózgu mam kilka zmian ale nie wzmacniają sie, punkcje tez miałam i tam jest ok. Te moje objawy są od tych zmian ale diagnozy nie moga mi jeszcze postawić i musze się zglaszac jakby się coś dzialo i za pół roku mam ponownie położyć się do szpitala na badania i wtedy może będą wiedzieć coś więcej. Doktor mnie pocieszyl ze jest szansa ze to jednak nie to lub nawet jeżeli to to, to wyglądałoby to na łagodne SM. Trochę już znam więcej terminów medycznych i wiem już jak w praktyce wyglądają te badania. Nie jest tak strasznie
RE: Mam podejrzenie SM - Blanka - 02-08-2016 Daria a jaką diagnozę masz na wypisie? RE: Mam podejrzenie SM - daria86 - 16-08-2016 Na wypisie pisze tak " Niespecyficzne ogniska w obu polkulach mozgu. Obserwacja w kierunku SM. Niedowlad kończyn lewych z większym nasileniem w kończynie dolnej " |