![]() |
|
HELLo! - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Ogólne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-1.html) +--- Dział: Przedstaw się (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-4.html) +--- Wątek: HELLo! (/thread-742.html) |
HELLo! - MichaKota - 28-07-2017 Mam na imię Michał, mam 37 lat, pochodzę z Mysłowic, ale aktualnie mieszkam w Sosnowcu. Pracuję w Katowicach w dojrzewalni bananów Chiquita (praca fizyczna). W wolnych chwilach uwielbiam ruch: spacery, rower, bieganie, od czasu do czasu góry. Oczywiście lubię też byczyć się w domu wraz z moim chłopakiem i nic nie robić lub poczytać książkę, zobaczyć film, iść do kina. Uwielbiam słuchać muzyki, szczególnie Queen. Ogólnie rock, metal, ale inne gatunki jak najbardziej również, bo mam szerokie horyzonty i nie lubię szufladkowania. Oczywiście wiąże się to z uczęszczaniem na koncertach i już trochę ich było ;-) To tak w skrócie i ogólnie, a teraz aktualne wydarzenie życia to diagnoza stwardnienia... W tym momencie leżę w szpitalu w Katowicach na Ligocie i pobieram kroplówkę. Ponad tydzień temu zacząłem widzieć podwójnie i od tego się zaczęło. Na szczęście bardzo szybko miałem tomograf i rezonans i szybko mi wykryto powód. Miałem też punkcję i czekam na dokładne wyniki, ale lekarze nie mają złudzeń.. Powiem szczerze, że jestem załamany i chyba jeszcze to do mnie nie dociera. Nie wiem jakie kroki dalej mam robić po wyjściu ze szpitala i dlatego będę bacznie przeglądał forum. Na szczęście mój chłopak jak i rodzina bardzo mnie wspiera. Cóż więcej rozpisywać się nie będę o moich uczuciach, bo miałem się tylko przedstawić ;-) Miło mi będzie Was poznać :-) Może ktoś mieszka w okolicach i kiedyś będzie okazja poznać się w realu? :-) Pozdrawiam i życzę wszystkim dużo zdrowia, wytrwałości i optymizmu! RE: HELLo! - sloneczko25 - 28-07-2017 Witaj. Nie ma co się załamywać tylko działać, żeby dostać się do programu. Świat jest nadal taki jaki był i żyjemy dalej i bierzemy leki. Trzymaj się. RE: HELLo! - baryla1969 - 28-07-2017 Tez jestem troche od Ciebie starszy i w zasadzie niedawno zdiagnozowany. Tylko z innymi problemami jak Twoje. Ale jeżeli masz problemy tylko z oczami to bardzo dobrze że zdiagnozowali Cię, dopóki coś innego też się nie przyplątało. Niech wleją Ci teraz te sterydy i od razu rozmawiaj, żeby włączyli cie do jakiegoś programu. Im szybciej tym lepiej. No i tak jak tu nieraz pisano, nie musisz trzymać sie tego jednego szpitala, jeżeli dlugie oczekiwanie jest na włączenie do programu to szukaj w innym szpitalu też, może będzie krócej. A tak wogóle to wiesz, mimo że choroba to da się żyć i to czasami nieźle. Czyli smutki na bok nie mają sensu. Pozytywne nastawienie to jest to. RE: HELLo! - Areliee - 28-07-2017 Cześć Michał! Witaj na forum i dużo zdrowia Fajnie, że masz wsparcie bliskich i nie jesteś sam. Ja mieszkam za granicą i moment diagnozy był bardzo samotny, nawet z pielęgniarką nie mogłam porozmawiać przez blokadę językową. Także super, że są przy Tobie ![]() Ze stwardnieniem da się żyć, każdy chory Ci to powie, ale na początku nie chce się tego słuchać zapewne ![]() Powinieneś jednak wiedzieć, że teraz jest masa różnych możliwości leczenia i coraz lepiej udaje się zapanowac nad tą chorobą ![]() U mnie też się zaczęło od oczu i ponoć osoby, które zaczęły od problemów z oczami, mają lepsze rokowania. Dużo zdrowia i optymizmu! Nie daj się złamać, dobre nastawienie i stan psychiczny są bardzo wazne w naszej chorobie. Trzymaj się! RE: HELLo! - mufa - 28-07-2017 Cześć Michał ja trochę z okolic, bo Chrzanów to stosunkowo blisko ? ja poznałam podejrzenie właśnie w Katowicach ale lecze się u nas. Gdybyś tam się nie dostał do programu to u nas od strzału są przyjęcia RE: HELLo! - klaudia26 - 28-07-2017 Witaj Michał masz wsparcie bliskich wiec dasz radę będzie dobrze ![]() Tak jak juz poprzednicy pisali jeśli tam gdzie jesteś będzie kolejka do programu lekowego to zawsze możesz szukać w innym szpitalu. Poza tym w katowicach chyba jest tez jakaś klinika która właśnie sm się zajmuje. Powodzenia ci życzę
RE: HELLo! - Joanna - 28-07-2017 Cześć Michał SM to nie wyrok i da się z tym żyć, dużo zależy od Nas samych i Naszego podejścia do choroby. Dobrze, że masz wsparcie w bliskich, nie każdy ma takie szczęście. Koniecznie postaraj się o jak najszybsze włączenie do programu leczenia. Trzymam kciuki.
RE: HELLo! - maki - 29-07-2017 Cześć!
RE: HELLo! - MichaKota - 01-08-2017 Dziękuje Wam wszystkim za przywitanie, wsparcie i ciepłe słowa! Wczoraj wróciłem ze szpitala do domu i teraz na spokojnie zacznę orientować się w sytuacji w programach itd. (28-07-2017, 12:43)mufa napisał(a): Cześć Michał ja trochę z okolic, bo Chrzanów to stosunkowo blisko ? ja poznałam podejrzenie właśnie w Katowicach ale lecze się u nas. Gdybyś tam się nie dostał do programu to u nas od strzału są przyjęcia Cześć :-) Dziękuje za informację o sytuacji w Chrzanowie. Tak, niedaleko biorąc pod uwagę możliwość długich kolejek w mojej okolicy. Będę pamiętał gdy już będę się orientował jak to wygląda koło mnie. RE: HELLo! - baryla1969 - 01-08-2017 A co ci powiedzieli przy wyjściu ze szpitala? |