![]() |
|
Czy taki opis MRI może świadczyć o SM? - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Czy taki opis MRI może świadczyć o SM? (/thread-8631.html) |
Czy taki opis MRI może świadczyć o SM? - Diar - 02-06-2023 Otóż od kilku miesięcy boli mnie mocno głowa, po drodze doszły do tego takie objawy jak zmęczenie, bezsenność, mrowienie w nogach i takie dziwne uczucie przechodzącego prądu przez stopy. Zrobiłem dużo badań i generalnie wszystko jest w miarę ok, tylko borelioza IgM pozytywna. Neurolog odesłał mnie do zakaźnika, a zakaźnik przeczytawszy opis rezonasu, kazał iść znowu do neurologa i diagnozować SM.... Trochę się boję, bo liczyłem, że mam neuroboreliozę i antybiotykami przeleczę to cholerstwo. Czy taki opis RM może świadczyć o zaczynającym się stwardnieniu rozsianym? Czy trafiłem po prostu na niekompetentnego zakaźnika? Czekam na wizytę u neurologa, ale opcja SM trochę nie daje mi spokoju ... RE: Czy taki opis MRI może świadczyć o SM? - Diar - 02-06-2023 Dodam jeszcze o jednej rzeczy, o której prawie zapomniałem. Na przełomie 2016/2017 miałem uszkodzony nerw promieniowy lewej ręki. Obudziłem się ze zdętwiałą ręką i nie mogłem ruszać palcami. 2 miesiące zwolnienia, witamina D dożylnie i fizjoterapia doprowadziły mnie do normy. Wtedy tłumaczyłem sobie, że pewnie spałem na jednym boku. Nie miałem wtedy żadnego rezonansu, jedynie badanie impulsów nerwowych. Czy to mógł być jakiś wczesny rzut SM? RE: Czy taki opis MRI może świadczyć o SM? - Diar - 05-06-2023 (05-06-2023, 07:14)e-smka napisał(a): Hej, RE: Czy taki opis MRI może świadczyć o SM? - Magust - 06-06-2023 (05-06-2023, 14:02)Diar napisał(a):(05-06-2023, 07:14)e-smka napisał(a): Hej, RE: Czy taki opis MRI może świadczyć o SM? - Benita - 07-06-2023 Te rezonanse nie zawsze oddają stan faktyczny, bo raz nic nie pokazują a jest SM jak byk, a raz pokazują coś co świadczy o SM a okazuje się że nim nie jest...nie warto myśleć co będzie, poczekaj spokojnie na wizytę i dalsze badania, bo i tak nie masz na to wpływu. RE: Czy taki opis MRI może świadczyć o SM? - Diar - 08-06-2023 Byłem u neurologa - dostałem skierowanie na PMR, chociaż pan doktor sceptyczny był, po przeczytaniu opisu powiedział, że to żadne zmiany demielizacyjne, w boreliozę (pomimo dodatniego Western Blott) też wątpi, bo wynik dodani jest tylko w klasie IgM. Wizyta była prywatna, więc skierowanie na dalszą diagnostykę dał. Zobaczymy co będzie po punkcji, jakie wyniki. Teraz mam problem z szyją, boli cholernie i promieniuje na głowę. Kurczę, do stycznia tego roku, to ja nie wiedziałem co to ból... :-D RE: Czy taki opis MRI może świadczyć o SM? - Benita - 08-06-2023 Oby szybko przeszło. Dasz radę. RE: Czy taki opis MRI może świadczyć o SM? - Diar - 20-06-2023 Edit. Jestem w szpitalu, wczoraj miałem punkcję lëdźwiową, tomograf, usg (Chyba tętnic). Czekam na wyniki, jutro teoretycznie mam wyjść do domu. RE: Czy taki opis MRI może świadczyć o SM? - Bubka - 20-06-2023 Łał fajnie, że tak szybko się Tobą zajęli. Daj znać co i jak. RE: Czy taki opis MRI może świadczyć o SM? - Diar - 20-06-2023 (20-06-2023, 10:11)Bubka napisał(a): Łał fajnie, że tak szybko się Tobą zajęli. Daj znać co i jak. Poszedłem na prywatną wizytę do ordynatora :-) |