Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
12-09-2018, 19:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-2018, 19:54 przez folami83.)
Witam!
Od ok miesiąca mam dziwne objawy :/. Zaczęło się od dretwienia rąk, osłabienia rąk, dretwienia twarzy,szumów i piskow w uszach ,wrażenie że gorzej widzę (choć problemy ze wzrokiem mam od dziecka ,ale nie noszę okularów . W przyszłym tyg idę do okulisty),czasem bolą mnie oczy (czasem pieką i są suche),kilka razy wrażenie że zemdleje. Potem bóle stawów w ramionach ,czasem w kolanach... bóle w stawach w sumoe minely. Odjakiegoś czasu czuje też np nagle parcie na mocz. Osłabienie rąk i nóg też się zaczęło. Czasem bóle mięśni czy nerwów ?. Poszłam do internisty ,zapisała wit B. Potem byłam u neurologa . Mówi niby że odruchy mam ok. Kazał zrobić badanie na tężyczkę -wyszła ujemnie :/. Niestety. ..bo zaczynam się bać że to SM (dużo objawów pasuje :/). Do tego strasznie zaciskam szczękę -nie kontroluje tego.
Biorę Zoloft-antydepresant wiec nie mogę raczej stawiać na nerwicę. ? Neurolog kazał brać magnez i wapń mimo że nie mam tężyczki. Jestem zestresowana że to SM.:/ Jak się stresuje to te wszystkie objawy wzrastają.
Nie dopisalam że byłam u fizjoterapeuty...mam mocno pospinane barki,wdowi garb . Od dziś czuję też ból na szyi w miejscu gdzie jest tarczyca /węzeł chłonny ?.
Liczba postów: 2 097
Liczba wątków: 3
Reputacja:
28
(12-09-2018, 19:49)folami83 napisał(a): Witam!
Od ok miesiąca mam dziwne objawy :/. Zaczęło się od dretwienia rąk, osłabienia rąk, dretwienia twarzy,szumów i piskow w uszach ,wrażenie że gorzej widzę (choć problemy ze wzrokiem mam od dziecka ,ale nie noszę okularów . W przyszłym tyg idę do okulisty),czasem bolą mnie oczy (czasem pieką i są suche),kilka razy wrażenie że zemdleje. Potem bóle stawów w ramionach ,czasem w kolanach... bóle w stawach w sumoe minely. Odjakiegoś czasu czuje też np nagle parcie na mocz. Osłabienie rąk i nóg też się zaczęło. Czasem bóle mięśni czy nerwów ?. Poszłam do internisty ,zapisała wit B. Potem byłam u neurologa . Mówi niby że odruchy mam ok. Kazał zrobić badanie na tężyczkę -wyszła ujemnie :/. Niestety. ..bo zaczynam się bać że to SM (dużo objawów pasuje :/). Do tego strasznie zaciskam szczękę -nie kontroluje tego.
Biorę Zoloft-antydepresant wiec nie mogę raczej stawiać na nerwicę. ? Neurolog kazał brać magnez i wapń mimo że nie mam tężyczki. Jestem zestresowana że to SM.:/ Jak się stresuje to te wszystkie objawy wzrastają.
Nie dopisalam że byłam u fizjoterapeuty...mam mocno pospinane barki,wdowi garb . Od dziś czuję też ból na szyi w miejscu gdzie jest tarczyca /węzeł chłonny ?.
Cześć ! Sporo tego. Okulistce możesz naświetlić ze się obawiasz SM. Może wyślę cie na potencjały żeby zbadać. Ja wychodzę z założenia ze warto zawsze poszukać opinii u innego lekarza. Najlepiej takiego który ma pacjentów z SM i przyjmuje w szpitalu. Wiesz, żeby zdiagnozować czy to SM czy coś innego to jednak trzeba zrobić kilka badan. Same odruchy nie wystarcza. Poszukaj dobrego neurologa. Jak nie jest to dla ciebie za duży koszt zawsze możesz zrobić prywatnie mri z kontrastem. U mnie zaczęło się od tego ze zrobiłam sama prywatnie mri odcinka piersiowego. Wyszły zmiany i mój neurolog mnie namówił na pełna diagnostykę u niego w szpitalu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Reputacja:
0
Dzięki za odpowiedź. Stresuje się bardzo :/. Zresztą z natury jestem bardzo zestresowanym człowiekiem. Ile kosztuje to mmri ? Choć nie mam teraz kasy żeby je zrobić.
Reputacja:
28
(12-09-2018, 20:06)folami83 napisał(a): Dzięki za odpowiedź. Stresuje się bardzo :/. Zresztą z natury jestem bardzo zestresowanym człowiekiem. Ile kosztuje to mmri ? Choć nie mam teraz kasy żeby je zrobić.
Zależy gdzie robisz. Możesz zrobić i na nfz ale kolejki beda dlugieeeeeee. Ja robiłam piersiowy bo tam bylo podejrzenie ucisku który powodował przeczulice za 300 zl bez kontrastu w Affidea. Takie badanie sporo kosztuje niestety. No ale ja się długo męczyłam z taka przeczulica brzucha i całych pleców ze nie myślałam o tym ile to kosztuje. Chciałam wiedzieć. I dzięki temu wykryli mi przyczynę dosc szybko. Choć 1 rzut miałam kilka lat temu nie wiedząc ze to rzut . Znajdź dobrego neurologa.
Reputacja:
0
(12-09-2018, 20:16)Anka napisał(a): (12-09-2018, 20:06)folami83 napisał(a): Dzięki za odpowiedź. Stresuje się bardzo :/. Zresztą z natury jestem bardzo zestresowanym człowiekiem. Ile kosztuje to mmri ? Choć nie mam teraz kasy żeby je zrobić.
Zależy gdzie robisz. Możesz zrobić i na nfz ale kolejki beda dlugieeeeeee. Ja robiłam piersiowy bo tam bylo podejrzenie ucisku który powodował przeczulice za 300 zl bez kontrastu w Affidea. Takie badanie sporo kosztuje niestety. No ale ja się długo męczyłam z taka przeczulica brzucha i całych pleców ze nie myślałam o tym ile to kosztuje. Chciałam wiedzieć. I dzięki temu wykryli mi przyczynę dosc szybko. Choć 1 rzut miałam kilka lat temu nie wiedząc ze to rzut . Znajdź dobrego neurologa.
A jakie miałaś objawy tego rzutu ?
Liczba postów: 613
Liczba wątków: 15
Reputacja:
30
Potencjały wywołane to też dość zwodnicza sprawa -- rzadko kiedy pokazują jasny wynik (czyt. obniżona znacznie latencja w jednym oku i normalna w innym). Suche oczy i ból karku to raczej nie jest objaw SM.
Rezonans głowy + szyi (a najlepiej odcinka piersiowego też) i punkcja. Idź do neurologa/ dobrego internisty i skierowanie do szpitala, umówienie daty przyjęcia i badania. Nie panikować, robić badania.
Liczba postów: 3 965
Liczba wątków: 39
Reputacja:
42
Część z tych objawów które opisujesz kompletnie nie pasują do sm, znajdź dobrego neurologa, i nie nastawiaj się na sm, Każdemu by jakiś objaw pasował na dobrą sprawę
Reputacja:
28
(12-09-2018, 20:30)H.klysz@o2.pl napisał(a): Potencjały wywołane to też dość zwodnicza sprawa -- rzadko kiedy pokazują jasny wynik (czyt. obniżona znacznie latencja w jednym oku i normalna w innym). Suche oczy i ból karku to raczej nie jest objaw SM.
Rezonans głowy + szyi (a najlepiej odcinka piersiowego też) i punkcja. Idź do neurologa/ dobrego internisty i skierowanie do szpitala, umówienie daty przyjęcia i badania. Nie panikować, robić badania.
Ja o potencjałach się dowiedziałam długo po diagnozie. Zwiększyła mi się wada wzroku. Później ból, szczypanie i neurolog zapytał po tym jak okulista nie zauważył pogorszenia wady czy nie chce zrobić potencjałów. Myślałam ze to ważne badanie które tez jest istotne w diagnostyce SM. Ale dobrze wiedzieć [emoji3] podpinam się pod to co napisałeś. Trzeba zrobić badania.
Reputacja:
0
(12-09-2018, 20:39)Anka napisał(a): (12-09-2018, 20:30)H.klysz@o2.pl napisał(a): Potencjały wywołane to też dość zwodnicza sprawa -- rzadko kiedy pokazują jasny wynik (czyt. obniżona znacznie latencja w jednym oku i normalna w innym). Suche oczy i ból karku to raczej nie jest objaw SM.
Ja o potencjałach się dowiedziałam długo po diagnozie. Zwiększyła mi się wada wzroku. Później ból, szczypanie i neurolog zapytał po tym jak okulista nie zauważył pogorszenia wady czy nie chce zrobić potencjałów. Myślałam ze to ważne badanie które tez jest istotne w diagnostyce SM. Ale dobrze wiedzieć [emoji3] podpinam się pod to co napisałeś. Trzeba zrobić badania.
Ok...dziękuję Wam za wskazówki. Jeszcze mi gorzej jak myślę o bieganiu po lekarzach ...? Nie wiem jak sobie sama poradzę jeśli to będzie SM.
Reputacja:
28
(12-09-2018, 20:45)folami83 napisał(a): (12-09-2018, 20:39)Anka napisał(a): (12-09-2018, 20:30)H.klysz@o2.pl napisał(a): Potencjały wywołane to też dość zwodnicza sprawa -- rzadko kiedy pokazują jasny wynik (czyt. obniżona znacznie latencja w jednym oku i normalna w innym). Suche oczy i ból karku to raczej nie jest objaw SM.
Ok...dziękuję Wam za wskazówki. Jeszcze mi gorzej jak myślę o bieganiu po lekarzach ...? Nie wiem jak sobie sama poradzę jeśli to będzie SM.
Sama? Napisz cos o sobie wiecej
|